Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αύξηση τζίρου 1,6% στα σούπερ μάρκετ το 2017 πρώτη φορά μετά 7 χρόνια

Αύξηση τζίρου 1,6% στα σούπερ μάρκετ το 2017 πρώτη φορά μετά 7 χρόνια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αύξηση τζίρου 1,6% στα σούπερ μάρκετ το 2017 πρώτη φορά μετά 7 χρόνια

Με θετικό πρόσημο πρώτη φορά έπειτα από επτά χρόνια έκλεισε το 2017 ο κύκλος εργασιών στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, καταγράφοντας, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Nielsen, αύξηση 1,6% σε σύγκριση με το 2016, συμπεριλαμβανομένων και των καταστημάτων της εκπτωτικής αλυσίδας Lidl. Αν και η αύξηση αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στο γεγονός ότι το 2017 επαναλειτούργησε μεγάλο μέρος του δικτύου της πρώην «Μαρινόπουλος», σε αντίθεση με ό,τι συνέβη το 2016, η θετική τάση εντάσσεται μέσα στη γενικευμένη ανάκαμψη που παρατηρείται συνολικά στο λιανεμπόριο.

Η θετική επίδοση του κλάδου των σούπερ μάρκετ άρχισε να παρατηρείται από τα μέσα Σεπτεμβρίου, περίοδος κατά την οποία εμφανίστηκε πρώτη φορά άνοδος του τζίρου, έπειτα από πολλά χρόνια αρνητικών τάσεων. Αν και τα στοιχεία δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα, καθώς κάποιες χρονιές δεν περιλαμβάνονταν στο δείγμα της Nielsen όλες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 ο τζίρος είχε υποχωρήσει κατά 4,1% σε σύγκριση με το 2015 (σ.σ.: τα στοιχεία περιλαμβάνουν τα καταστήματα άνω των 100 τ.μ. σε όλη την Ελλάδα, εξαιρουμένων των νησιών, ενώ περιλαμβάνεται και η Lidl). Το 2010 ο τζίρος είχε υποχωρήσει κατά 2% σε σύγκριση με το 2009, το 2011 κατά 2,3%, ενώ το 2012 η πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά ήταν πολύ μεγαλύτερη, της τάξης του 5,3%.

Η κατηγορία στην οποία το 2017 καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κύκλου εργασιών (3,6%) είναι τα φρέσκα και χύμα προϊόντα, κατηγορία στην οποία οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ επενδύουν ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι την ίδια ώρα που αυξάνεται ο τζίρος των εν λόγω προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, υποχωρεί διαρκώς ο τζίρος στα αντίστοιχα εξειδικευμένα καταστήματα (κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία κ.ο.κ.). Αύξηση 0,8% σημείωσε ο τζίρος των λεγόμενων ταχυκίνητων προϊόντων, που αποτελούν και την κυρίαρχη κατηγορία στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων. Πρόκειται για τα προϊόντα που καταναλώνονται συχνότερα και για αυτό πωλούνται περισσότερο (π.χ. γάλα, ψωμί). Στις κατηγορίες των τροφίμων και ποτών καταγράφεται αύξηση του τζίρου 1,1% το 2017 σε σύγκριση με το 2016. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Nielsen, τα ποτά είναι αυτά που οδηγούν κυρίως την εν λόγω θετική τάση, λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ενώ στα τρόφιμα η αύξηση του τζίρου περιορίστηκε σε ετήσια βάση σε 0,3%.

Μείωση του τζίρου σημειώθηκε και το 2017 στα είδη προσωπικής περιποίησης, καθώς και στα είδη οικιακής χρήσης (π.χ. απορρυπαντικά, καθαριστικά) 0,7% και 0,2%, αντιστοίχως. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται και με την ύπαρξη εκτεταμένων προσφορών στις δύο αυτές κατηγορίες προϊόντων.


Πήγη: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text