Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ανεβαίνουν οι τιμές καυσίμων παρά τη μειωμένη κατανάλωση

Ανεβαίνουν οι τιμές καυσίμων παρά τη μειωμένη κατανάλωση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε τροχιά σταθερής ανόδου, αν και με μικρές διακυμάνσεις, έχουν μπει από τις αρχές του έτους οι τιμές των υγρών καυσίμων στην εγχώρια αγορά, ως αποτέλεσμα της ανοδικής κούρσας της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Η επέκταση των περικοπών στην παραγωγή του πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Ρωσία, σε συνδυασμό με τον βαρύ χειμώνα στις ΗΠΑ, έχουν οδηγήσει την τιμή του μπρεντ κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι (69,43 δολάρια το βαρέλι), που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014.

Οι τιμές των καυσίμων στην εγχώρια αγορά κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, με τον παράγοντα ωστόσο ισοτιμίας δολαρίου - ευρώ να περιορίζει τις αυξήσεις, ενώ η γενικότερη κατάσταση της αγοράς που χαρακτηρίζεται από συνεχιζόμενη μείωση της ζήτησης υποχρεώνει εταιρείες και πρατηριούχους να συγκρατούν τις αυξήσεις. Ετσι, σε αντίθεση με τις καλές εποχές όπου οι αυξήσεις των διεθνών τιμών μετακυλίονταν άμεσα στην κατανάλωση και σε πολλές περιπτώσεις με «καπέλο», είναι προς το παρόν τουλάχιστον περιορισμένες. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 χωρών με την ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο και αυτό το οφείλει στην υψηλή φορολογία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας GlobalPetrolPrices.com, μοιράζεται μαζί με την Ιταλία την έκτη θέση στη σχετική λίστα, και σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες την πέμπτη θέση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ενέργειας, στις 15 Ιανουαρίου η μέση τιμή της αμόλυβδης (95 οκτανίων) διαμορφώθηκε στο 1,547 ευρώ το λίτρο από 1,538 ευρώ το λίτρο την 1η Ιανουαρίου, του πετρελαίου κίνησης στο 1,322 ευρώ το λίτρο από 1,308 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,015 ευρώ το λίτρο από 0,996 ευρώ το λίτρο.

Στις υψηλές τιμές αλλά και στον περιορισμό κατά το ήμισυ του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης αποδίδει η αγορά την υποτονική ζήτηση στο προϊόν τον Δεκέμβριο αλλά και το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες. Τον Δεκέμβριο η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης υποχώρησε κατά 30% και το 15νθήμερο του Ιανουαρίου κατά 39%. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το 2017 και για τα καύσιμα κίνησης, με τη ζήτηση στη βενζίνη να υποχωρεί κατά 0,5% και στο πετρέλαιο κίνησης κατά 3%, λόγω της σημαντικής μείωσης κατά 4% στη βενζίνη τον Δεκέμβριο και 29% τον ίδιο μήνα στο πετρέλαιο κίνησης. Κατά όγδοη συνεχή χρονιά η ζήτηση για καύσιμα ακολούθησε αρνητική πορεία που οδήγησε σε συνολική συρρίκνωση κατά 43%.

Η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης σε συνδυασμό και με την κακοκαιρία που επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη ζήτηση το επόμενο διάστημα. Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές για όσους υπέβαλαν αιτήσεις μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι και τις 31 Μαΐου που θα παραμείνει ανοικτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η πληρωμή θα γίνει έως και τις 30 Ιουνίου. Το διάστημα χορήγησης του επιδόματος αφορά τις αγορές από 15 Οκτωβρίου 2017 μέχρι και τις 30 Απριλίου 2018.



Πήγη: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text