Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Λιγότερο από έναν καφέ την ημέρα το κόστος συμμετοχής στην Ε.Ε.

Λιγότερο από έναν καφέ την ημέρα το κόστος συμμετοχής στην Ε.Ε.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αποδεικνύεται πως είχε δίκιο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε δηλώσει τη Δευτέρα πως η συνεισφορά κάθε Ευρωπαίου πολίτη στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. κοστίζει λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα. Υπάρχουν, βέβαια, διαφοροποιήσεις στην τιμή του καφέ αλλά και στο κατά κεφαλήν κόστος συμμετοχής ανά ημέρα για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Στα περισσότερα κράτη-μέλη το κόστος συμμετοχής στην Ε.Ε είναι ακόμη χαμηλότερο. Κάθε πολίτης πληρώνει λιγότερο από μισό φλιτζάνι καφέ (με γάλα) την ημέρα, σύμφωνα με έρευνα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Politico που τιτλοφορείται «The Cappuccino Index». Σε κάθε Ελληνα πολίτη η συμμετοχή της χώρας του στην Ε.Ε. κοστίζει 0,44 ευρώ την ημέρα. Το Politico υπολογίζει ότι το κόστος ενός καπουτσίνο στην Ελλάδα είναι 2,91 ευρώ, συνεπώς τα 44 σεντς του ευρώ αντιστοιχούν στο 15% ενός φλιτζανιού καφέ με γάλα στην Ελλάδα.

Αν και πολλοί Γερμανοί θεωρούν ότι η χώρα επωμίζεται το μεγαλύτερο κομμάτι του «λογαριασμού» της Ε.Ε., η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Κάθε πολίτης επιβαρύνεται μόνον με 0,84 ευρώ για τη συμμετοχή της χώρας του στην Ε.Ε., με άλλα λόγια η κατά κεφαλήν συνεισφορά των Γερμανών στον προϋπολογισμό της Ε.Ε αναλογεί στο 32% του κόστους ενός φλιτζανιού καφέ με γάλα.

Πολύ υψηλότερη είναι η κατά κεφαλήν συνεισφορά των πολιτών του Λουξεμβούργου και άλλων κρατών-μελών στον κοινό προϋπολογισμό. Στο Λουξεμβούργο, μια χώρα- μέλος της Ε.Ε. με πληθυσμό σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων, κάθε πολίτης πληρώνει 1,56 ευρώ την ημέρα στον κοινό προϋπολογισμό. Αντιστοιχεί στο 50% του κόστους για ένα φλιτζάνι καφέ. Στην Ιταλία, όπου οι τιμές του καφέ είναι χαμηλές, κάθε πολίτης επωμίζεται το 56% ενός φλιτζανιού καφέ κάθε μέρα για να είναι μέλος του κλαμπ των Βρυξελλών. Στην υπ’ αριθμόν 3 οικονομία της Ευρωζώνης, η κατά κεφαλήν συνεισφορά των Ιταλών ανέρχεται σε 0,75 ευρώ ανά ημέρα. Στη Γαλλία, την υπ’ αριθμόν 2 οικονομία της Ευρωζώνης, η συνεισφορά αυτή υπολογίζεται, αντίστοιχα, σε 0,92 ευρώ και αναλογεί στο 34% ενός φλιτζανιού καφέ.

Το ημερήσιο κόστος συμμετοχής στην Ε.Ε. για κάθε πολίτη είναι μεγαλύτερο στο Λουξεμβούργο, στο Βέλγιο, στην Ιρλανδία, στη Δανία και στη Φινλανδία. Στις περιπτώσεις του Λουξεμβούργου και του Βελγίου, οι πολίτες πληρώνουν επτά φορές περισσότερα απ’ ό,τι στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Κάπου στη μέση της λίστας βρίσκεται η Βρετανία, μια χώρα-μέλος που πληρώνει λιγότερα για τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. και τον καφέ συγκριτικά με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Κάθε Βρετανός καλύπτει με 0,69 ευρώ ανά ημέρα τη συνεισφορά της χώρας του στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Τα 69 σεντς του ευρώ στη Βρετανία αναλογούν στην κατανάλωση του 24% ενός φλιτζανιού καφέ με γάλα.

Την ίδια ώρα, τα οφέλη για τους πολίτες της Ε.Ε. είναι πολλαπλά. O προϋπολογισμός της Ε.Ε χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα που καμία χώρα-μέλος δεν μπορούσε να αναλάβει και να διεκπεραιώσει σε εθνικό επίπεδο. Ενα από αυτά είναι το Galileo, που είναι το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης που βρίσκεται υπό κατασκευήν από την Ε.Ε και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ή το πρόγραμμα χρηματοδότησης έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020.

Οπως επισημαίνεται στην έρευνα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Politico, η συζήτηση αυτή είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Ενόψει του Brexit, o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και άλλοι υψηλοί αξιωματούχοι στην Ε.Ε. συζητούν την αναγκαιότητα για αύξηση των συνεισφορών των υπολοίπων κρατών-μελών στον κοινό προϋπολογισμό.

Στην έρευνα της Politico, η οποία στηρίζεται στα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνονται υπόψη οι εκπτώσεις που εξασφαλίστηκαν επί κυβέρνησης Μάργκαρετ Θάτσερ το 1984 αλλά και οι προσαρμογές που έγιναν στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών και αφορούν κοινές υποχρεώσεις απέναντι στις Βρυξέλλες.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text