Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Τερματισμό του QE εντός 2018 ζητεί ο Γενς Βάιντμαν

Τερματισμό του QE εντός 2018 ζητεί ο Γενς Βάιντμαν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τερματισμό του QE εντός 2018 ζητεί ο Γενς Βάιντμαν

Επανέρχεται στις επικριτικές του απόψεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) ο Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της Bundesbank και γνωστός «ιέρακας» της νομισματικής πολιτικής. Ζητεί τον τερματισμό του επίμαχου προγράμματος εντός του έτους, επικαλούμενος τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Συμφωνεί, ωστόσο, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι δεν θα προχωρήσει η ΕΚΤ σε αύξηση επιτοκίων πριν από τα μέσα του 2019.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κ. Βάιντμαν επανέλαβε τη γνωστή άποψή του «ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων πρέπει να είναι επί της αρχής εργαλείο έκτακτης ανάγκης, κυρίως όταν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού». Έχοντας επικρίνει επανειλημμένως την πολιτική Ντράγκι, ο κ. Βάιντμαν εχειι ζητήσει να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επιμένει να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασής του και πέραν του Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα, ο κ. Βάιντμαν υποστήριξε ότι με τα σημερινά δεδομένα ενδείκνυται ο τερματισμός του QE μέσα στο έτος, επικαλούμενος τις θετικές εξελίξεις, την ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη και την επιτάχυνση του πληθωρισμού. Τόνισε συγκεκριμένα ότι ο πληθωρισμός επανέρχεται σταδιακά σε επίπεδα χαμηλότερα μεν αλλά συμβατά με τον στόχο του 2% που έχει ορίσει η ΕΚΤ.

Τα τελευταία στοιχεία δεν φαίνεται, πάντως, να επικροτούν την τοποθέτηση του κ. Βάιντμαν, καθώς ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιβραδύνεται παρά την αύξηση που έχουν σημειώσει οι τιμές της ενέργειας: τον Δεκέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 1,4% από το 1,5% του Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα των επιτοκίων του ευρώ, ο επικεφαλής της Bundesbank συμφώνησε με τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η ΕΚΤ σε αύξηση του κόστους δανεισμού πριν από το μέσον του επόμενου έτους. Οπως τόνισε στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, «η εκτίμηση αυτή συνάδει σε γενικές γραμμές με τη γραμμή της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν σαφώς μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων». Ερωτώμενος, άλλωστε, σχετικά με τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι και κατά πόσον εκτιμά πως ήρθε η ώρα να αναλάβει Γερμανός το τιμόνι της ΕΚΤ, ο επικεφαλής της Bundesbank χαρακτήρισε λάθος να περιστρέφεται η σχετική συζήτηση γύρω από εθνικότητες. «Το σημαντικό για έναν πρόεδρο της ΕΚΤ είναι να διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και να είναι προσανατολισμένος στη σταθερότητα» τόνισε διπλωματικά. Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης συγκαταλέγεται στους επικρατέστερους διαδόχους του Μάριο Ντράγκι.


Πήγη: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text