Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αυξάνει την «οροφή» χρέους το ΔΝΤ- Βοηθά στο σχηματισμό του «μαξιλαριού ασφαλείας»

Αυξάνει την «οροφή» χρέους το ΔΝΤ- Βοηθά στο σχηματισμό του «μαξιλαριού ασφαλείας»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αυξάνει την «οροφή» χρέους το ΔΝΤ- Βοηθά στο σχηματισμό του «μαξιλαριού ασφαλείας»

Του Θανάση Κουκάκη.

Στήριξη στην Ελλάδα για το σχηματισμό του «μαξιλαριού ασφαλείας» για τη μετά το Μνημόνιο εποχή προσφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς αλλάζει το «πλαφόν» χρέους που είχε θέσει το καλοκαίρι, επιτρέποντας πλέον στο Ελληνικό Δημόσιο να αυξήσει το χρέος του υψηλότερα των 325 δισ. ευρώ.

Έτσι, η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει απροβλημάτιστα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τις αγορές έως τον Αύγουστο για να κτίσει το αποθεματικό ασφαλείας των 15 – 16 δισ. ευρώ που χρειάζεται.

Σημειώνεται πως στις διαπραγματεύσεις που είχε κάνει η ελληνική κυβέρνηση με το ΔΝΤ και τους λοιπούς θεσμούς στην Αθήνα τον προηγούμενο Απρίλιο – Μάιο και στα τεχνικά κείμενα που είχε διαβουλευτεί το Ταμείο με την ελληνική πλευρά, η «οροφή του χρέους» συνδεόταν με το χρέος της γενικής κυβέρνησης (ceiling on the overall stock of general government debt). Ως οροφή είχαν τεθεί για το 2017 και το 2018 τα 325 δισ. ευρώ!

Ξαφνικά στα μέσα Ιουλίου 2017 οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί ενημέρωσαν την κυβέρνηση πως το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ που είχαν αποδεχθεί με την επιστολή προθέσεων τους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, είχε μια λεκτική τροποποίηση μείζονος σημασίας που δεν είχε γίνει αντιληπτή από την ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα, είχε αλλάξει η διατύπωση και πλέον το πλαφόν χρέους δεν σχετιζόταν με την γενική κυβέρνηση, αλλά με την κεντρική κυβέρνηση (ceiling on the overall stock of central government debt). Κυρίως με έκπληξη διαπίστωσαν πως αυτή η οροφή παρέμεινε στην περιοχή των 325 δισ. ευρώ!

Για να γίνει κατανοητή η διαφορά, στο τέλος του 2016 το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ήταν στα 326,8 δισ. ευρώ και το χρέος της γενικής κυβέρνησης στα 314,897 δισ. ευρώ. Με πιο απλά λόγια, με τη νέα οροφή χρέους (της κεντρικής κυβέρνησης) που προέβλεπε το κείμενο συμφωνίας του ΔΝΤ η Ελλάδα είχε ελάχιστα περιθώρια δανεισμού, καθώς ουσιαστικά θα μπορούσε να δανειστεί μόνον στο ύψος των δανείων που αποπλήρωνε.

Αφού το ΔΝΤ βεβαιώθηκε πως η Ελλάδα τόσο το Σεπτέμβριο 2017 όσο και για το Δεκέμβριο 2017 τήρησε το πλαφόν που είχε θέσει - το χρέος κεντρικής κυβέρνησης διατηρήθηκε στα 325,3 δισ. ευρώ - αποφάσισε να επαναφέρει τη σύνδεση του πλαφόν με το χρέος της γενικής κυβέρνησης, αφαιρώντας το «περιοριστικό» χρέος της κεντρικής κυβέρνησης

Έτσι, πλέον η Ελλάδα θα μπορεί από το τέλος Φεβρουαρίου να δανειστεί τα χρήματα για το σχηματισμό του αποθεματικού ασφαλείας που χρειάζεται από τις αγορές, χωρίς κανένα εμπόδιο.


Πηγή: cnn.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text