Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Σαράντης: Η... αθόρυβη πολυεθνική που διαρκώς επεκτείνεται

Σαράντης: Η... αθόρυβη πολυεθνική που διαρκώς επεκτείνεται

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σαράντης: Η... αθόρυβη πολυεθνική που διαρκώς επεκτείνεται

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αν υπάρχουν εταιρείες που χρησιµοποίησαν χρηστά και συνετά τα κεφάλαια που άντλησαν από το χρηµατιστήριο, έχοντας τροµερή επιχειρηµατική και χρηµατιστηριακή συνέπεια διαχρονικά, τότε σε περίοπτη - αν όχι στην κορυφαία - θέση, βρίσκεται η εταιρεία Σαράντης.

Σπάνια επιχειρηµατική συνέπεια, συνετό management, καλή µερισµατική πολιτική, σεβασµός στους µετόχους, σχεδόν µηδενικός δανεισµός, ισχυρό ταµείο, εξαιρετικό προϊοντικό χαρτοφυλάκιο, αλλά και αξιοζήλευτη διεθνοποίηση συνθέτουν το διαρκές succes story αυτής της επιχείρησης.

Μιας επιχείρησης που κοσµεί µε την παρουσία της το ελληνικό επιχειρείν αλλά και το θεσµό του ελληνικού χρηµατιστηρίου εν γένει.

Ξεκίνησε από τις «ταπεινές» κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. ούσα µια µικρή εταιρεία όταν εισήχθη το 1994 στην Παράλληλη Αγορά, κατόπιν αποτέλεσε µέλος των Small και Mid Caps, ενώ από τις 2 Νοεµβρίου του 2016, ανήκει πλέον στην ελίτ της αγοράς, ως µέλος του FTSE 25!

Η διαδροµή της Σαράντης, είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ορθόδοξης και ορθολογικής «σύνδεσης» επιχειρηµατικής πορείας και συµπεριφοράς µετοχής την τελευταία 15ετία.

Πλέον αποτελεί έναν από τους ισχυρούς «παίκτες» στην εγχώρια αγορά των ταχέως κινούµενων καταναλωτικών προϊόντων, έχοντας διαµορφώσει µια ανταγωνιστική οµάδα κωδικών και σηµάτων.  Αξίζει να σηµειωθεί ότι το ποσοστό κύκλου εργασιών από ιδιοπαραγόµενα προϊόντα στο σύνολο του οµίλου φτάνει στο 75%!

Τα τελευταία χρόνια ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια έχουν επενδύσει στη Σαράντης, µε τη Fidelity Management & Research να ελέγχει το 10,67% του µετοχικού κεφαλαίου, ενώ η αµερικανική Brandes Investment Partners διατηρεί ποσοστό λίγο κάτω του 5%.

Αξιοζήλευτη  διεθνής παρουσία, εννέα εξαγορές τη 10ετία

Ο όµιλος έχει κάνει σηµαντικές στρατηγικές κινήσεις στο πλαίσιο της εξωστρέφειας την τελευταία δεκαετία, που έχουν αλλάξει εντελώς το εκτόπισµα και το µέγεθος του. Από το 2007 έχουν ολοκληρωθεί εννέα εξαγορές ύψους 41 εκατ. ευρώ συνολικά, µε τελευταία την εξαγορά της Πολωνικής εταιρείας παραγωγής προϊόντων συσκευασίας πολυαιθυλενίου Polipak Sp. z.o.o. (κυρίως σακούλες απορριµµάτων).

Ύστερα από αυτήν την επέκταση και τις εξαγορές, ο όµιλος σήµερα απευθύνεται, µέσω παραγωγής και εµπορίας, σε µια αγορά 100 εκατ. καταναλωτών, διαθέτοντας 85 εµπορικά σήµατα, µέσω εννέα θυγατρικών στην NA Ευρώπη. Διαθέτει ένα εκτεταµένο δίκτυο διανοµής µε περίπου 49.000 σηµεία πώλησης στη ΝΑ Ευρώπη, όπως supermarkets, καταστήµατα καλλυντικών, φαρµακεία κ.α.

Διαθέτει θυγατρικές σε Πολωνία (τη µεγαλύτερη), Ρουµανία, Βουλγαρία, Σερβία, Τσεχία, Π.Γ.Δ.Μ., Ουγγαρία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Πορτογαλία. Επίσης, εξάγει ή εµπορεύεται προϊόντα σε περίπου 40 χώρες. Ο όµιλος Σαράντη, µαζί µε τις θυγατρικές, απασχολεί 1.563 άτοµα, ενώ στην εταιρεία εργάζονται 578 άτοµα.

Η Σαράντης στο δείκτη MSCI Global Small Cap

Επιστέγασµα της εξαιρετικής πορείας της επιχείρησης Σαράντης, στις 13 Νοεµβρίου η µετοχή της – για πρώτη φορά στα χρονικά – εισήλθε στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International (MSCI).

Πιο αναλυτικά, η Σαράντης επιλέχθηκε για να εισαχθεί στο δείκτη MSCI Global Small Cap, δείκτης που αποτελεί προποµπό του δείκτη MSCI Global Standard, στον οποίο συµµετέχουν εταιρείες µε µεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

Nα σηµειωθεί ότι στο δείκτη MSCI Standard Greece περιλαµβάνονται οι µετοχές των Εθνικής,  Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank, καθώς και οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Τιτάν και Folli Follie.

Η αξιοζήλευτη πορεία της µετοχής στα υψηλά 9ετίας!

Αξιοζήλευτη είναι η πορεία της µετοχής της Σαράντης η οποία µάλιστα έχει εντελώς ξεχωριστή συµπεριφορά στο ταµπλό του Χ.Α., ασχέτως ευρύτερου κλίµατος. Κύριο χαρακτηριστικό της µετοχής οι συντηρητικές και «φρόνιµες» κινήσεις, µακριά από εντυπωσιακά ράλι και απότοµα «αδειάσµατα» που αιφνιδιάζουν µετόχους και αγορά.

Η µετοχή, πρόσφατα, στις 27 Νοεµβρίου βρέθηκε στα 13,50 ευρώ που είναι νέα υψηλά εννέα και πλέον ετών καθώς σ' αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από το 2008! Η κεφαλαιοποίησή της διαµορφώνεται στα 460 εκατ. ευρώ, ευρισκόµενη αισίως στην 22η θέση του ελληνικού χρηµατιστηρίου.

Κυριότεροι κωδικοί και προϊόντα

Μερικά από τα κυριότερα σήµατα και προϊόντα κατανάλωσης που παράγει και εµπορεύεται η Σαράντης σήµερα είναι τα NOXZEMA, CARROTEN, BIOTEN, ORZENE, STR8, BU, C-THRU, PROSAR, SANITAS, AVA, ΤΕΖΑ, PYROX, CAMEL, AFROSO κ.α. Αυτά είναι µερικά από τα ιδιοπαραγόµενα προϊόντα που διατηρούν υψηλή αναγνωρισιµότητα και σηµαντικά µερίδια αγοράς.

Παράλληλα, µέσω συµφωνιών αποκλειστικής διανοµής ο όµιλος εµπορεύεται ισχυρά σήµατα όπως τα LA PRAIRIE, PRADA, NINA RICCI, CARTIER, CAROLINA HERRERA, TRUSSARDI, PUPA, JOHNSON & JOHNSON, ADIDAS, PLAYBOY, VAPONA, LANES, BIO-OIL κ.α. Η Σαράντης διακινεί και τα προϊόντα της εταιρείας ESTEE LAUDER, µέσω της κοινοπραξίας µε την ESTEE LAUDER COMPANIES.

Έρευνα και ανάπτυξη

Η εταιρεία διατηρεί τµήµα Έρευνας & Ανάπτυξης όπου επιστήµονες πολλών ειδικοτήτων «ψάχνουν» λύσεις, βελτιώνουν προϊόντα, κάνουν καινοτοµίες, εξελίσσουν άλλα.

Παράλληλα ο όµιλος συνεργάζεται µε διεθνή εξειδικευµένα ινστιτούτα ερευνών, σχεδιασµού και ανάπτυξης. Η παραγωγή καλλυντικών και προϊόντων οικιακής χρήσης στην Ελλάδα είναι πιστοποιηµένη σύµφωνα µε τα πρότυπα ποιότητας ISO 22716 και ISO 9001 αντιστοίχως. Επιπρόσθετα, η διανοµή των προϊόντων υγείας και φροντίδας στην Ελλάδα είναι πιστοποιηµένη σύµφωνα µε τα πρότυπα ποιότητας ISO 9001 και ISO 13485.

Διψήφιοι ρυθµοί ανόδου σε πωλήσεις και κέρδη µέσα στην κρίση

Δεν υπάρχουν πολλές – εισηγµένες και µη – εταιρείες στην Ελλάδα που σε τέτοιους καιρούς συνεχίζουν να «τρέχουν» µε διψήφιους ρυθµούς ανάπτυξης, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας, έχοντας (και) αξιοζήλευτες ταµιακές ροές.

Οι δύο  τελευταίες σοβαρές κινήσεις στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι τελευταίες κινήσεις που έχουν γίνει είναι οι εξαγορές των σηµάτων ΑVA (2015) και NOXZEMA (2014) που µέχρι πρότινος ανήκαν στην Procter & Gamble, κόστους 3,5 εκατ. και 8,7 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

Επίσης το 2014 έγινε η µεταφορά της ρουµανικής γραµµής παραγωγής προϊόντων προσωπικής περιποίησης και φροντίδας ELMIPLANT, BIOTEN, KOLASTYNA στα Οινόφυτα Βοιωτίας, όπου ο Όµιλος διατηρεί το παραγωγικό και διανεµητικό του κέντρο.

Παράλληλα, σε συνέχεια της εξαγοράς της δραστηριότητας του NOXZEMA στην Ελλάδα, η παραγωγή του µεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του οµίλου στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Εκεί πραγµατοποιήθηκε το 2015 επένδυση 1 εκατ. ευρώ για την προετοιµασία του χώρου και την στέγαση νέου ειδικού µηχανολογικού εξοπλισµού, δηµιουργώντας και 20 νέες θέσεις εργασίας.

Η Σαράντης διαθέτει 136 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια, ταµιακά διαθέσιµα 25,8 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισµό µόλις 8,9 εκατ. ευρώ!

Οι ενοποιηµένες πωλήσεις το 2016 ανήλθαν σε 329,02 εκατ. ευρώ έναντι 278,76 εκατ. ευρώ το 2015, σηµειώνοντας αύξηση 18,03%. Τα κέρδη προ πόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν αύξηση κατά 20,66% στα 35,92 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 24,52 εκατ. ευρώ από 19,78 εκατ. το 2015, καταγράφοντας άνοδο 23,95%! Το 2016 η εταιρεία έχει προβεί σε πληρωµή µερίσµατος για την χρήση του 2015 ποσού 5,5 εκατ. ευρώ (0,16 ευρώ ανά µετοχή).

Παραγωγικό hub στα Οινόφυτα µε νέες επενδύσεις

Δεδοµένου ότι το εργοστάσιο ιδιοπαραγώµενων προϊόντων στα Οινόφυτα δουλεύει στο... φουλ και σε τρεις βάρδιες, η ανάγκη για αύξηση της δυναµικότητας είναι άµεση.

Έτσι, η διοίκηση της Σαράντης σχεδιάζει νέες επενδύσεις 20-25 εκατ. ευρώ έως την περίοδο 2018-2020 µε στόχο το διπλασιασµό της παραγωγικής δυναµικότητας.

Η αρχή έγινε µε την απόκτηση ακινήτου 60 στρεµµάτων στον Αυλώνα (το οποίο ανήκε στον όµιλο ΑΤΤΙΚΑΤ) µέσω πλειστηριασµού έναντι 1,971 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η επένδυση που σχεδιάζεται περιλαµβάνει το χτίσιµο αποθηκευτικών χώρων, την ανάπτυξη logistic center και την αναβάθµιση των παραγωγικών υποδοµών.

Οι προσδοκίες και οι νέες επενδύσεις

Στο εννεάµηνο του 2017 οι πωλήσεις διαµορφώθηκαν στα 255,01 εκατ. ευρώ έναντι 239,92 εκατ. ευρώ πέρυσι, µια αύξηση 6,29%.

Η Ελλάδα παρουσίασε ανάπτυξη πωλήσεων κατά 6,46%, φτάνοντας τα 95,69 εκατ. ευρώ σε σύγκριση µε 89,88 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ οι ξένες χώρες σηµείωσαν άνοδο πωλήσεων κατά 6,18% και διαµορφώθηκαν σε 159,32 εκατ. από 150,04 εκατ. ευρώ.

Για το σύνολο της χρήσης του 2017, οι εκτιµήσεις της διοίκησης κάνουν λόγο για πωλήσεις στα 353 εκατ. ευρώ, ενισχυµένες κατά 7,3% έναντι του 2016, ενώ τα λειτουργικά κέρδη εκτιµάται ότι θα ανέλθουν στα 39,59 εκατ. ευρώ αυξηµένα κατά 11,2%.

Η εταιρεία βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαπραγµατεύσεις µε την πορτογαλική εταιρεία Sanae, για να βάλει κωδικούς του οµίλου Σαράντη στα ράφια της. Η πορτογαλική εταιρεία σηµειώνεται ότι ελέγχει το 52% της αγοράς. 



Πηγή: reporter.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text