Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ορατός ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Ορατός ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ορατός ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Η προοπτική ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου φαίνεται πλέον ορατή, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει μέτρα κατά της Κίνας που αναμένεται να προκαλέσουν αντίποινα από πλευράς του Πεκίνου. Κι ενώ ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ ευελπιστεί να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο, δεν δείχνει να τον προβληματίζει το ενδεχόμενο, καθώς δηλώνει πως «αν γίνει, έγινε». Προτίθεται να ανακοινώσει τις κινήσεις του στις 30 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της ομιλίας του για την κατάσταση του έθνους. Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ίσως επιβάλει μεγάλο «πρόστιμο» στην Κίνα. Οπως τόνισε, θα πρόκειται για αντίδραση στην πάγια τακτική του Πεκίνου να υποκλέπτει τεχνογνωσία από τις ΗΠΑ υποχρεώνοντας όσες αμερικανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Κίνα να δημιουργούν κοινοπραξίες με εγχώριες εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά το «πρόστιμο» στο οποίο αναφέρθηκε, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε τι ακριβώς εννοούσε, αλλά σύμφωνα με το Reuters αναφερόταν σε νόμο του 1974 που του δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αντίποινα υπό τη μορφή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων και σε άλλες κυρώσεις κατά της Κίνας.

«Μιλάμε για μεγάλη ζημιά που μπορούμε να προκαλέσουμε και για νούμερα που δεν έχετε διανοηθεί», τόνισε εμφατικά ο κ. Τραμπ αναφερόμενος σε μια σειρά δασμών που εξετάζει να επιβάλει στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και φωτοβολταϊκών από την Κίνα. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον οικονομικό του σύμβουλο Γκάρι Κον, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα των αμερικανικών αρχών που αφορούν τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας και σύντομα θα προβεί σε σχετικές συστάσεις ο εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ. Από κινεζικής πλευράς, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ επισήμανε πως κανένας νόμος της Κίνας δεν υποχρεώνει τους ξένους επενδυτές να μεταβιβάζουν τεχνολογία στις κινεζικές. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο στο πλαίσιο της «επιχειρηματικής συμπεριφοράς» εταιρειών που συνεργάζονται μεταξύ τους. Δεν παρέλειψε, πάντως, να τονίσει πως «η Κίνα θα περιφρουρήσει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματά της» αφήνοντας να εννοηθεί πως το Πεκίνο ενδέχεται να αντεπιτεθεί.

Στη διαφαινόμενη προοπτική αντεκδίκησης από πλευράς του Πεκίνου και του συνεπακόλουθου εμπορικού πολέμου αναφέρθηκε και ο Τζέφρεϊ Σκοτ, συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Peterson. Διευκρίνισε πως οι ενδεχόμενες κυρώσεις που προβλέπει ο σχετικός νόμος του 1974 μπορεί να περιλαμβάνουν ένα πακέτο από δασμούς στα κινεζικά προϊόντα και περιορισμούς στις επενδύσεις κινεζικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ «σε τομείς στους οποίους οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται από τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου». Προσέθεσε, όμως, πως «οι Κινέζοι θα έχουν το νόμιμο δικαίωμα να προβούν σε μέτρα αντεκδίκησης σε περίπτωση αύξησης των δασμών». Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε επανειλημμένως την Κίνα πως θα επιβάλει δασμούς ύψους 45% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. Παράλληλα κατηγορούσε το Πεκίνο ότι χειραγωγεί το κινεζικό νόμισμα για να διασφαλίζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εξαγωγές. Μετά την εκλογή του, πάντως, έχει ανακαλέσει την κατηγορία περί χειραγώγησης του γουάν.

Στο 6,9% η κινεζική ανάπτυξη το 2017

Ανάπτυξη 6,9% σημείωσε στο σύνολο του 2017 η κινεζική οικονομία, μεγαλύτερη από το 6,7% του 2016. Κατέγραψε, έτσι, ξανά επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ της για πρώτη φορά μετά το 2010.

Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η θετική εξέλιξη δίνει στο Πεκίνο τα περιθώρια που χρειάζονται για να περιορίσει την υπερχρέωση που αποτελεί χαίνουσα πληγή της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο. Η μείωση του χρέους της Κίνας είναι ένας από τους καίριους στόχους που έχει θέσει ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, για την επόμενη τριετία. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο και το γιουάν είναι σε γενικές γραμμές σταθερό. Ετσι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είχε τη δυνατότητα να επιβάλει περιορισμούς στον δανεισμό χωρίς να αναγκασθεί να αυξήσει τα επιτόκια. Αν και η χρονιά αρχίζει με τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου, οι εξαγωγές αποτελούν και πάλι την ατμομηχανή της ανάπτυξης για το «εργαστήριο του κόσμου» όπως συχνά αποκαλείται η Κίνα. Το εξωτερικό εμπόριο συνεισέφερε στην ανάπτυξη κατά 0,4 εκατοστιαία μονάδα και «εξηγεί πλήρως την επιτάχυνση της ανάπτυξης», όπως επισημαίνει ο Λούις Κούιτζ, στέλεχος της Oxford Economics στο Χονγκ Κονγκ.

Δεν λείπουν, πάντως, οι οικονομολόγοι που εκφράζουν προβληματισμό. Οπως τονίζουν αναλυτές του Bloomberg, υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της Κίνας καθώς προσφάτως έγινε γνωστό ότι ορισμένες περιφερειακές αρχές παρουσίαζαν διογκωμένα τα στοιχεία για το ΑΕΠ της περιοχής τους.



Πήγη: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text