Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Μεγαλύτερες προβλέψεις για νέα κόκκινα δάνεια θέλει η Κομισιόν

Μεγαλύτερες προβλέψεις για νέα κόκκινα δάνεια θέλει η Κομισιόν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μεγαλύτερες προβλέψεις για νέα κόκκινα δάνεια θέλει η Κομισιόν

Η Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. O Βλάντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, μίλησε χθες για σταδιακή μείωση, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα μόνον σήμερα εξέρχεται από μια βαθιά οικονομική κρίση. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει νομοθετική πρόταση για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη, πιθανότατα, τον Μάρτιο.

Τα σχέδιά της αναμένεται να επικεντρωθούν σε αυστηρότερες προβλέψεις για νέα μη εξυπηρετούμενα και όχι υφιστάμενα δάνεια. Πρόθεση της Κομισιόν είναι να προτείνει την εφαρμογή νέων μέτρων σε βάθος διετίας, με τις τράπεζες να αντιδρούν ήδη στην υιοθέτηση αυστηρότερων κριτηρίων κεφαλαιακής επάρκειας.

Οπως επισημαίνεται στην πρώτη έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 0,6% (ποσοστιαία διαφορά) από το 47,2% τον Ιούνιο του 2016 στο 46,9% τον Ιούνιο του 2017. Στον ιδιωτικό κλάδο, μάλιστα, παρουσίασαν μικρή άνοδο από το 50,5% τον Ιούνιο του 2016 στο 50,6% τον Ιούνιο του 2017. Η Κομισιόν αναφέρει ότι αυτή η μικρή αύξηση μπορεί να αποδίδεται στην καθυστέρηση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων και στις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου πακέτου οικονομικής βοήθειας.
Λύση οι διαγραφές

Η μείωση των δανείων με καθυστέρηση καταβολής δόσεων πάνω από 90 ημέρες, όπως ορίζονται επίσημα τα  κόκκινα δάνεια, παραμένει έως σήμερα ο βασικός πυλώνας των μέτρων για τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής βοήθειας, τονίζει η Κομισιόν. Η ίδια σημειώνει ότι οι διαγραφές παραμένουν η επικρατέστερη λύση για την καταπολέμηση του προβλήματος, ενώ είναι πολύ λίγες οι υποθέσεις που έχουν κλείσει με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Στην Ε.Ε., το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνέχισε να μειώνεται σε όλα τα κράτη-μέλη εν μέσω του δεύτερου εξαμήνου του 2017. Παρ’ όλα αυτά, η συνολική αξία τους παραμένει υψηλή στα 950 δισ. ευρώ, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα 28 κράτη-μέλη, τα εξυπηρετούμενα δάνεια συρρικνώθηκαν το β΄ τρίμηνο του 2017 στο χαμηλότερο επίπεδο από την αντίστοιχη περίοδο του 2014, παρουσιάζοντας πτώση σχεδόν 1% στο 4,6% του ενεργητικού των τραπεζών.

Στην Ευρωζώνη είναι υψηλότερο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, φθάνοντας το 5,4% του ενεργητικού των τραπεζών.

Παρατηρούνται, παράλληλα, μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών-μελών. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ και στο 37,6% του ενεργητικού των τραπεζών, αντίστοιχα. Στον αντίποδα βρίσκεται η Γερμανία και η Ολλανδία, όπου τα κόκκινα δάνεια αναλογούν σε λιγότερο από το 3% του ενεργητικού των τραπεζών. Στην Πορτογαλία, τα κόκκινα δάνεια ως προς το ενεργητικό των τραπεζών υποχώρησαν από 17,9% τον Ιούνιο του 2016 στο 15,5% τον Ιούνιο του 2017, αντανακλώντας μια πτώση της τάξεως των 8 δισ. ευρώ. Στην Ιταλία, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 12,2% τον Ιούνιο του 2017 από το 16,2% τον Ιούνιο του 2016, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον ιδιωτικό κλάδο να υποχωρούν από το 20% στο 15,9%. Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09 και τη συνακόλουθη κρίση δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη, η συσσώρευση των κόκκινων δανείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς αναδείχθηκε σε μείζον πολιτικό ζήτημα. Από τα τέλη του 2016, όταν άρχισε να αποδίδει καρπούς η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε μαζί με την αύξηση των πιστωτικών ροών στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ που εκτιμάται πια ότι μπορεί να τερματιστεί ακόμη και τον Σεπτέμβριο του 2018.



Πήγη: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text