Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ελλάδα, Ιταλία χαλούν το πάρτι στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

Ελλάδα, Ιταλία χαλούν το πάρτι στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ελλάδα, Ιταλία χαλούν το πάρτι στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

Του Νίκου Ρουσάνογλου.

Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν τις μοναδικές αγορές κατοικίας στην Ευρώπη όπου οι τιμές συνέχισαν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2017. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat για την πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς κατοικίας, όπου οι αξίες κατέγραψαν ετήσια άνοδο της τάξεως του 4,6% στο σύνολο των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατά 4,1% στην Ευρωζώνη. Στην Ιταλία, οι τιμές μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 0,9% (από 0,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο), ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας η πτώση περιορίστηκε κατά το ήμισυ σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, καθώς διαμορφώθηκε σε 0,6% από 1,2%.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και σε αντίστοιχη έρευνα τιμών κατοικιών, επίσης για το τρίτο τρίμηνο του έτους, που πραγματοποίησε η εταιρεία ερευνών ακινήτων Global Property Guide. Σύμφωνα με αυτήν, η ελληνική αγορά κατοικίας κατατάσσεται στην 41η θέση επί συνόλου 46 χωρών παγκοσμίως, εφόσον η Ελλάδα είναι μία από τις οκτώ χώρες στις οποίες οι αξίες εξακολουθούν να υποχωρούν. Ειδικότερα, η κάμψη άγγιξε το 0,7%, ενώ αμέσως μετά τη χώρα μας έπονται τα Σκόπια με πτώση κατά 1,33%.

Με βάση την πορεία των τιμών κατοικίας, τη χειρότερη εικόνα εμφανίζει η αγορά της Ουκρανίας, με πτώση της τάξεως του 5%, ενώ στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται σε Ισλανδία με 20,4%, Αίγυπτο με 20,2% και Χονγκ Κονγκ με 14,8%.

Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στην περίπτωση της εγχώριας κτηματαγοράς, το τρίτο τρίμηνο του 2017 αναμένεται να αποτελέσει το τελευταίο κατά το οποίο καταγράφεται πτώση των τιμών σε ετήσια βάση, ακριβώς εννέα χρόνια από την έναρξη της πτωτικής πορείας των αξιών στην εγχώρια αγορά κατοικίας (γ΄ τρίμηνο του 2008) κι ενώ στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι τιμές έχουν καταγράψει συνολική πτώση κατά 42,4%.

Ηδη, σε σχέση με το δεύτερο περυσινό τρίμηνο, η κάμψη ήταν οριακή και στα όρια του στατιστικού λάθους, καθώς δεν ξεπέρασε το 0,06%, ενώ όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Global Property Guide, αν στις τιμές ενσωματωθεί και ο πληθωρισμός, προκύπτει άνοδος κατά 1,18% σε ετήσια βάση.

Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά κατοικίας διαδραματίζουν πλέον η εκτίναξη της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες (πολυτελείς και μη) από το εξωτερικό, αλλά και το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής σε όσους πολίτες εκτός Ε.Ε. αγοράσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Αλλωστε, οι Ελληνες αγοραστές, πλην όσων διαθέτουν σημαντικές αποταμιεύσεις, δεν μπορούν να αποκτήσουν νέα κατοικία, ακόμα κι αν ενδιαφέρονταν για κάτι τέτοιο. Αυτό προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα η Ενωση Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας, βάσει της οποίας, επί δείγματος 121 πραγματικών αγοραπωλησιών ακινήτων, προέκυψε ότι σχεδόν εννιά στις δέκα συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά με μετρητά, χωρίς τη μεσολάβηση τράπεζας. Παράλληλα, το 40,5% αφορούσε ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, το 15,7% αφορούσε ακίνητα αξίας μέχρι 30.000 ευρώ και το 24,8% ακίνητα αξίας από 30.000 μέχρι 60.000 ευρώ. Η αγορά εξοχικής κατοικίας κατέκτησε μερίδιο της τάξεως του 15,8%, ενώ ένα πρόσθετο 25,8% των αγοραπωλησιών αφορούσε ακίνητα σε προάστια και περιοχές που βρίσκονται περιφερειακά των μεγάλων αστικών κέντρων.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text