Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Μήνυμα κατά προστατευτισμού από Μέρκελ και Τζεντιλόνι

Μήνυμα κατά προστατευτισμού από Μέρκελ και Τζεντιλόνι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μήνυμα κατά προστατευτισμού από Μέρκελ και Τζεντιλόνι

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ οδηγεί τις ΗΠΑ στην οικονομική εσωστρέφεια, με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές και την απόσυρση της χώρας του από σημαντικές διεθνείς συμφωνίες, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι έστειλαν χθες από το Νταβός ηχηρό μήνυμα κατά του προστατευτισμού. Τελευταίος από τους Ευρωπαίους ηγέτες μίλησε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που δήλωσε ότι η παγκοσμιοποίηση διανύει περίοδο κρίσης, ενώ παρότρυνε την Κίνα και τις ΗΠΑ να συνδράμουν στη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.

Η κ. Μέρκελ χθες στην πολύ σημαντική ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διατύπωσε ανοικτά τις αμφιβολίες της για το αν ο κόσμος διδάχτηκε κάτι από τους δύο παγκοσμίους πολέμους. «Πιστεύω ότι ο απομονωτισμός δεν βοηθάει. Είναι επιτακτική η ανάγκη να συνεργαστούμε, διότι ο προστατευτισμός δεν αποτελεί απάντηση στα προβλήματα». Ο κ. Τζεντιλόνι προειδοποίησε για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας του αν κερδίσουν στις επικείμενες εκλογές τα κόμματα που τάσσονται κατά της Ε.Ε.

«Είναι απολύτως αποδεκτή και πλήρως κατανοητή η επιθυμία των πολιτικών αρχηγών να προστατεύουν τους πολίτες, τις εταιρείες και την οικονομία των χωρών τους», δήλωσε ο κ. Τζεντιλόνι. «Πλην όμως υπάρχει ένα όριο», έσπευσε να προσθέσει.

Τη «σκυτάλη» από τον κ. Τζεντιλόνι και την κ. Μέρκελ πήρε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που τόνισε πως οι πλούσιοι πρέπει να μοιραστούν τον πλούτο της. Διεθνείς οργανισμοί και επιφανείς οικονομολόγοι μιλούν για την αισθητή και επικίνδυνη αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09. Πέραν τούτου, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει δεκαετές σχέδιο για την πορεία της Ευρώπης. «Οσοι στην Ευρώπη δεν επιθυμούν την πρόοδο δεν πρέπει να εμποδίζουν εκείνους που έχουν φιλοδοξίες», δήλωσε ο κ. Μακρόν, ο οποίος είναι γνωστό ότι επιθυμεί την εμβάθυνση της ενοποίησης των χωρών της Ευρωζώνης. Είπε, επίσης, ότι ο φορολογικός ανταγωνισμός που συντελείται σήμερα δεν αποτελεί «απάντηση στην παγκοσμιοποίηση».

Αύριο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η ομιλία του κ. Τραμπ, που αναμένεται να επικεντρωθεί στην πολιτική ατζέντα του προεκλογικού συνθήματός του «Πρώτα η Αμερική». Στις αρχές της εβδομάδας άρχισαν να γίνονται αισθητές οι συνέπειες του εμπορικού προστατευτισμού των ΗΠΑ, εξαιτίας της εφαρμογής των πρώτων δασμών στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ από ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Μαλαισίας και της Κορέας. Μάλιστα, έχουν δημοσιευθεί έρευνες που δείχνουν ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας εξαιτίας των συγκεκριμένων μέτρων.

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία της η κ. Μέρκελ είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη στα χέρια της. Τόνισε, τέλος, πως η Ε.Ε. στοχεύει στην «καλή συνεργασία» με τη Βρετανία μετά το Brexit, αρκεί αυτό να μην αντιβαίνει στις βασικές αρχές της ενιαίας αγοράς. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του κ. Μακρόν στη σύνοδο Βρετανίας - Γαλλίας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η Κίνα θα κάνει την έκπληξη

Η κινεζική οικονομία θα διευρύνει τους ορίζοντές της και θα αποτελέσει θετική έκπληξη για όλο τον κόσμο. Αυτό επισήμανε, μιλώντας χθες από το βήμα του Νταβός, ο Λιου Χε, υπ’ αριθμόν 1 οικονομικός σύμβουλος του Κινέζου προέδρου. Χωρίς να διευκρινίσει ποιες θα είναι οι νέες πολιτικές του Πεκίνου, ο κ. Λιου τόνισε πως «δεν είναι μόνο για την Κίνα σημαντικό να ανοίξει την οικονομία της, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», και προσέθεσε ότι με την παγκοσμιοποίηση οι οικονομίες πρέπει να είναι πιο ανοικτές και ισορροπημένες και να προσφέρουν ευκαιρίες σε όλους. Οι δηλώσεις του ενώπιον της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ απηχούν παλαιότερα σχόλια του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ κατά του εμπορικού πολέμου και του προστατευτισμού. «Η Κίνα έχει εναντιωθεί σε κάθε μορφή προστατευτισμού», ανέφερε και επισήμανε ότι το Πεκίνο προσφέρει πλέον στους ξένους επενδυτές μεγαλύτερη πρόσβαση στις χρηματαγορές. Τον Νοέμβριο, το Πεκίνο υποσχέθηκε να άρει σταδιακά τους περιορισμούς στα ποσοστά σε κινεζικές τράπεζες, χρηματιστηριακές, επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρείες που μπορεί να ανήκουν σε ξένους επενδυτές.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text