Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Πηγή ανησυχίας για την ΕΚΤ η μεταβλητότητα στις ισοτιμίες

Πηγή ανησυχίας για την ΕΚΤ η μεταβλητότητα στις ισοτιμίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πηγή ανησυχίας για την ΕΚΤ η μεταβλητότητα στις ισοτιμίες

Τη δέσμευση ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα επί μεγάλο χρονικό διάστημα και σταθερό το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2018 επανέλαβε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η διατύπωση στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ είναι παρόμοια με αυτήν στις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου. Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο του ευρώ και την προτίμηση των ΗΠΑ στο φθηνό δολάριο, τονίζοντας ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στις υφιστάμενες νομισματικές συνθήκες.

Πληθωρισμός

Οταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ενός νομισματικού πολέμου, ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι «το νόμισμα μιας οικονομίας παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και στη σταθερότητα της. Αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο. Πλην όμως, εμείς επικεντρωνόμαστε στον πληθωρισμό. Αυτή είναι η κύρια ανησυχία μας». Στη χθεσινή συνεδρίαση συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Πάντως, στο μέτωπο του πληθωρισμού, η Ευρωζώνη απέχει πολύ από τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%. Χθες το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,8% στο 1,2515 δολάριο. Από τις αρχές του έτους έχει ανατιμηθεί περίπου 4%.

Ισχυρό ευρώ

H ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ δυσχεραίνει την αύξηση του πληθωρισμού. Μάλιστα ένα ισχυρό ευρώ θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις οικονομίες της Ευρωζώνης λόγω των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, συνολικού ύψους άνω των 2 τρισ. δολαρίων. Κατά κοινή ομολογία, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ από τον Ιούνιο του 2014.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,4% τον Δεκέμβριο και δεν αναμένεται από την ΕΚΤ να φθάσει τον στόχο της νωρίτερα από το 2020, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της.

Τελευταία όμως, λόγω της ισχυρότερης του αναμενομένου ανάπτυξης της Ευρωζώνης, επικρατεί διχογνωμία μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για τη χρονική στιγμή που πρέπει να τερματιστούν οι μηνιαίες αγορές ομολόγων και να αυξηθούν τα επιτόκια από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα. Από τις αρχές του έτους, η ΕΚΤ αγοράζει, κυρίως, ομόλογα της Ευρωζώνης, κρατικά και εταιρικά, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ.

Δεδομένης της ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου, απομένει να διαπιστωθεί αν θα μειωθούν οι πιέσεις από αξιωματούχους της ΕΚΤ για τον τερματισμό των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ οδηγούνται σε μια πολιτική φθηνού δολαρίου έναντι των υπόλοιπων ισχυρών νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ. Ασφαλώς, η άνοδος του ευρώ κάνει πιο δύσκολο το έργο του κ. Ντράγκι.

Διχογνωμίες για το QE

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι είναι μικρές οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του 2018. Επίσης, δεν είπε τίποτα για το αν η ΕΚΤ σκοπεύει να τερματίσει άπαξ ή σταδιακά τις μηνιαίες αγορές ομολόγων ή να τις παρατείνει. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ σχετικά με αυτό το θέμα. Επειτα από αυτό αφήνει ένα ανοικτό παράθυρο για το ξαφνικό τέλος των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης ύστερα από οκτώ μήνες, σημειώνει ο Χενς Φλόριαν, αρμόδιος οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Berenberg Bank. Ομως, επισημαίνουν οι Financial Times, ο κ. Ντράγκι είχε αποκλείσει τον περασμένο Οκτώβριο το ενδεχόμενο του αιφνίδιου τερματισμού των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο κ. Φλόριαν θεωρεί ότι, επί του παρόντος, δεν είναι ανησυχητική η άνοδος του ευρώ, δηλαδή δεν φαίνεται να πλήττει τις εξαγωγές της Ευρωζώνης. Η εξωτερική ζήτηση είναι αρκετά ισχυρή για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις ενός ακριβού ευρώ. Η κατάσταση θα αρχίσει να γίνεται ανησυχητική μόνον αν το ευρώ κινηθεί σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από το 1,20 δολ. για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text