Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | «Το QE πέτυχε τον στόχο του και πρέπει πλέον να τερματιστεί»

«Το QE πέτυχε τον στόχο του και πρέπει πλέον να τερματιστεί»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Το QE πέτυχε τον στόχο του και πρέπει πλέον να τερματιστεί»

Είναι αναγκαίο να τερματιστούν τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης το συντομότερο δυνατόν, διότι έχουν επιτύχει τον στόχο τους, δήλωσε προχθές Κλάας Κνοτ, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης. Mία ημέρα μετά, χθες, ο Πίτερ Πράετ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η διοχέτευση ρευστότητας στην Ευρωζώνη θα σταματήσει όταν θα είναι βέβαιον ότι έχουν επιτευχθεί οι στόχοι για τον πληθωρισμό. Οι δηλώσεις των δύο αξιωματούχων απηχούν τη διχογνωμία που επικρατεί στους κύκλους της ΕΚΤ σχετικά με το παραπάνω θέμα.

Πριν από μία εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της ΕΚΤ, μετά την ολοκλήρωση της οποίας ανακοινώθηκε επισήμως ότι τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2018. Ουσιαστικά, η ΕΚΤ αποφάσισε να επαναλάβει όσα είπε από τον προηγούμενο Οκτώβριο. Τόνισε, επίσης, ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα μέλη της ΕΚΤ εμφανίζονται χωρισμένα σε δύο στρατόπεδα. Το στρατόπεδο των «γερακιών» υποστηρίζει τον άμεσο και οριστικό τερματισμό των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Στα «γεράκια» ανήκουν ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν, ο κ. Κνοτ και ο Ιβ Μερς, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Το στρατόπεδο των «περιστεριών» θεωρεί πως η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει επιπόλαια την υφιστάμενη χαλαρή νομισματική πολιτική, διότι ο πληθωρισμός απέχει αρκετά ακόμη από τον επιθυμητό στόχο.

Στα «περιστέρια» ανήκουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο αντιπρόεδρος Βίτορ Κονστάντσιο, αλλά και ο Πίτερ Πράετ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και ο αρχιτέκτονας της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, συνολικού ύψους 2,55 τρισ. ευρώ. Χθες ο κ. Πράετ επισήμανε, στο πλαίσιο εκδήλωσης στις Βρυξέλλες, ότι δεν είναι ακόμη βέβαιο αν το πρόγραμμα των μηνιαίων αγορών ομολόγων θα τερματιστεί σταδιακά ή απότομα. Ανώνυμες πηγές του Bloomberg, στο μεταξύ, είπαν ότι ακόμη και τα γεράκια συμφωνούν στο σταδιακό τερματισμό των αγορών ομολόγων.

Αυτή η διχογνωμία έγινε ακόμη πιο αισθητή στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ειδικότερα μετά τις δηλώσεις του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη. «Εχουν επιτευχθεί οι στόχοι του προγράμματος», δήλωσε ο κ. Κνοτ σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Buitenhof την Κυριακή. Τόνισε ότι οι μηνιαίες αγορές των ομολόγων θα παραμείνουν αμετάβλητες στα 30 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο, αλλά η ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προσθέσεις της για το μέλλον. Διαφορετικά, το ευρώ θα υποστεί τις συνέπειες.

Το ευρώ έχει αναρριχηθεί 6% έναντι του δολαρίου από τα μέσα Δεκεμβρίου, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια της ΕΚΤ για ενίσχυση των τιμών στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ έθεσε εξαρχής σε εφαρμογή τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης για την καταπολέμηση του κινδύνου του αποπληθωρισμού, καθώς, βάσει του καταστατικού της, υποχρεούται, πάνω απ’ όλα, να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη. Την περασμένη εβδομάδα δόθηκε νέα ώθηση στο ευρώ από την υποχώρηση του δολαρίου, εξαιτίας των σχολίων του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ότι οι ΗΠΑ ευνοούν ένα αδύναμο νόμισμα.

Αύξηση των αποδόσεων

Για πρώτη φορά από το 2015, οι αποδόσεις των πενταετών γερμανικών ομολόγων έχουν θετικό πρόσημο, αφότου ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Κνοτ εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να τερματιστούν σύντομα τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ανοδικά κινήθηκαν, επίσης, οι αποδόσεις των υπολοίπων ομολόγων της Ευρωζώνης. «Ο παράγοντας Κνοτ διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη ρευστοποίηση θέσεων», σχολίασε ο Αντι Κόσο της DZ Bank. «Ανάλογες τάσεις επικράτησαν και στα αμερικανικά ομόλογα», προσέθεσε ο ίδιος.

Οι αποδόσεις των 5ετών γερμανικών ομολόγων έφθασαν ενδοσυνεδριακά έως το 0,013%. Στο υψηλό διετίας αναρριχήθηκαν, επίσης, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων και στο υψηλό μηνών ενισχύθηκαν οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών και ολλανδικών ομολόγων. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων έφθασαν έως το 2,724%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014. Καθώς οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού περιορίζουν σταδιακά τη νομισματική πολιτική τους, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ενισχύονται. Πριν από δύο χρόνια, οι αποδόσεις σε ομόλογα 13 τρισ. δολαρίων ήταν αρνητικές παγκοσμίως.


Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text