Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Επενδύουν 600 εκατ. ευρώ στην τεχνολογία οι τράπεζες

Επενδύουν 600 εκατ. ευρώ στην τεχνολογία οι τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επενδύουν 600 εκατ. ευρώ στην τεχνολογία οι τράπεζες

Του Γιάννη Παπαδογιάννη.

Επενδύσεις που θα προσεγγίσουν τα 600 εκατ. ευρώ έχουν προγραμματίσει για την τριετία 2018-2020 οι συστημικές τράπεζες, προκειμένου να επεκτείνουν τα ηλεκτρονικά τους δίκτυα αλλά και να εντάξουν νέες ψηφιακές πλατφόρμες και δυνατότητες στη λειτουργική δομή τους.

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, οι ψηφιακές επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν –πολλές από αυτές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη– επικεντρώνονται σε τέσσερις περιοχές: την ασφάλεια, τις αυτόματες πληρωμές, την ενδυνάμωση των υποδομών και την ψηφιακή παροχή προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν δραστικά τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών. Η μεγάλη ευχέρεια με την οποία μπορεί ο καθένας να πραγματοποιήσει σχεδόν κάθε τραπεζική συναλλαγή από το κινητό του ή τον υπολογιστή του οδηγεί σε μείωση των παραδοσιακών δικτύων και εργασιών. Αν και στο διάστημα 2008-2017 οι θέσεις εργασίας στον κλάδο περιορίστηκαν κατά περίπου 20.000 άτομα (40.000 από 60.000 πριν από την κρίση) και τα καταστήματα μειώθηκαν κατά 50% και σήμερα έχουν περιοριστεί σε 2.000 σημεία, η ψηφιακή επανάσταση οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση. Οπως εκτιμούν οι τράπεζες, τα επόμενα χρόνια το δίκτυο καταστημάτων και το προσωπικό θα μειωθούν κατά περίπου 25% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στην τεχνολογία, στελέχη τραπεζών επισημαίνουν ότι ο τομέας της ασφάλειας είναι συνεχής «μάχη» και, καθώς συνδέεται με την εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αστοχίες ή δυσλειτουργίες. Στα συστήματα πληρωμών μέσω των επενδύσεων οι τράπεζες θέλουν να ενισχύσουν δραστικά τις δυνατότητές τους λόγω των νέων προκλήσεων που δημιουργεί η νέα ευρωπαϊκή οδηγία PSD2, η οποία υποχρεώνει τις τράπεζες να μοιραστούν τα στοιχεία των πελατών τους με τρίτους και αυτοί να μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές χωρίς τη μεσολάβηση της τράπεζας. Μεγάλες επενδύσεις θα πραγματοποιήσουν για την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών τους ώστε να μπορούν να υποστηρίζουν τη μεγάλη αύξηση του όγκου ηλεκτρονικών συναλλαγών και τα συστήματα να αντέχουν και σε πολύ απαιτητικές περιόδους. Τέλος, βαρύτητα θα δοθεί στην digital προώθηση, πώληση, εξυπηρέτηση και υποστήριξη τραπεζικών προϊόντων τόσο καταθετικών όσο και δανειοδοτήσεων, καρτών κ.ά., αλλά και άλλων υπηρεσιών.

Το βέβαιο είναι ότι η χρηματοοικονομική καινοτομία (financial technology), η fintech, σαρώνει τα πάντα, αλλάζοντας δραστικά τη δομή λειτουργίας των τραπεζών. Επιπλέον, μη τραπεζικές εταιρείες εισβάλλουν παντού και από παντού προσφέροντας παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες: ηλεκτρονικές πληρωμές, ασφάλεια συναλλαγών, εναλλακτικά νομίσματα, χρηματοδότηση επιχειρήσεων κ.ά. Πρόκειται για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, καθώς η εξάπλωση των ψηφιακών εφαρμογών, της αυτοματοποίησης, της ρομποτικής και της τεχνικής νοημοσύνης μετασχηματίζουν ριζικά τις κοινωνίες, την επιχειρηματικότητα και τις οικονομίες.

Επιτελικά στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η κύρια απειλή δεν είναι η fintech όσο οι μεγάλοι παίκτες της τεχνολογίας, όπως η Google, η Amazon, η Apple κ.ά., οι οποίες έχουν τεράστιες πόρους, τεράστιες δυνατότητες, τεράστια τεχνογνωσία και οι οποίες αν μπουν στον χώρο των τραπεζικών υπηρεσιών θα μπορούσαν να εκτοπίσουν τις τράπεζες σε πολύ υποδεέστερο ρόλο στην οικονομία. Μέχρι τώρα, ο κύριος λόγος που τα τεχνολογικά μεγαθήρια δεν επεκτείνονται στις τραπεζικές εργασίες είναι το εξαιρετικά «βαρύ» εποπτικό πλαίσιο.

 

Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text