Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Tα θολά όρια τέχνης και πορνογραφίας στο Facebook

Tα θολά όρια τέχνης και πορνογραφίας στο Facebook

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Tα θολά όρια τέχνης και πορνογραφίας στο Facebook

ΠΑΡΙΣΙ. Αντιμέτωπος με την κατηγορία της λογοκρισίας, ο αμερικανικός κολοσσός Facebook καλείται αύριο ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης προκειμένου να απολογηθεί για το κλείσιμο λογαριασμού ιδιώτη που είχε αναρτήσει φωτογραφία του πίνακα του Γκιστάβ Κουρμπέ «Η προέλευση του κόσμου» (Gustave Courbet, L’ Origine du monde). Η υπόθεση ξεκίνησε με την κατάθεση αγωγής από Γάλλο εκπαιδευτικό που κατηγορεί το Facebook ότι απενεργοποίησε τον προσωπικό του λογαριασμό «χωρίς προειδοποίηση και αιτιολογία», στις 27 Φεβρουαρίου 2011. Το κλείσιμο του λογαριασμού έγινε μετά την ανάρτηση στον τοίχο του τού περίφημου πίνακα του Κουρμπέ που αναπαριστά ένα γυναικείο αιδοίο, υπό μορφήν φωτογραφίας που παρέπεμπε σε link με την ιστορία του έργου. Ο εκπαιδευτικός δημοσίευσε τη φωτογραφία λίγες ημέρες μετά την ίδια περιπέτεια που συνέβη στον Δανό καλλιτέχνη Φρόντε Στάινικε (Frode Steinicke). Τότε το Facebook είχε εξηγήσει ότι οι κανόνες λειτουργίας του απαγορεύουν το γυμνό, αλλά, τελικά, προχώρησε στην επανενεργοποίηση του λογαριασμού του Δανού καλλιτέχνη, χωρίς όμως τη φωτογραφία του πίνακα.

Στις 4 Οκτωβρίου 2011, ο εκπαιδευτικός προσέφυγε στη δικαιοσύνη απαιτώντας από το Facebook την επανενεργοποίηση του λογαριασμού του, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επί πέντε χρόνια, το Facebook αγωνίστηκε δικαστικά, από προσφυγή σε προσφυγή, για να αποφύγει τη γαλλική δικαιοσύνη, με κύριο επιχείρημα το γεγονός ότι, από τη στιγμή που έδρα του είναι η Καλιφόρνια, η εταιρεία δεν μπορεί να δικαστεί παρά μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Φεβρουάριο του 2016, το εφετείο του Παρισιού έδωσε τέλος στη διαμάχη επιβεβαιώνοντας τη δικαιοδοσία της γαλλικής δικαιοσύνης για να εκδικάσει την προσφυγή κατά του Facebook. Το εφετείο επικύρωσε προηγούμενη δικαστική απόφαση που είχε κρίνει «καταχρηστική» τη ρήτρα αποκλειστικής δικαιοδοσίας που υπογράφεται από όλους τους χρήστες του Facebook και προβλέπει ως μόνο αρμόδιο για την εκδίκαση διαφορών πολιτειακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας. Ο συνήγορος του εκπαιδευτικού, ο Στεφάν Κοτινό, μίλησε τότε για μια απόφαση που θα δημιουργήσει δεδικασμένο και θα υποχρεώσει το Facebook και όλες τις άλλες ξένες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου που διαθέτουν τέτοιου είδους ρήτρα να τροποποιήσουν το συμβόλαιό τους.

Ο Στεφάν Κοτινό είναι ικανοποιημένος που η γαλλική δικαιοσύνη προχωρεί πλέον στην εξέταση της ουσίας της υπόθεσης, διότι το έργο του Γκιστάβ Κουρμπέ «είναι πολύ σημαντικό έργο τέχνης και περιλαμβάνεται στη γαλλική πολιτιστική κληρονομιά». Σημειώνοντας, βεβαίως, ότι ο κανονισμός λειτουργίας του Facebook απαγορεύει τη δημοσίευση περιεχόμενου που περιλαμβάνει γυμνό, επισημαίνει ότι ο πίνακας αυτός «αποτελεί μια αναπαράσταση μεγεθυσμένη, εξιδανικευμένη, από το ταλέντο του καλλιτέχνη». Εργο του 1866, ο πίνακας είχε σοκάρει την αστική κοινωνία της εποχής. Η παραγγελία του πίνακα αποδίδεται σε Τούρκο διπλωμάτη εγκατεστημένο στο Παρίσι, ο οποίος, βουτηγμένος στα χρέη, αναγκάστηκε να τον πουλήσει.


Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text