Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Αμφιβολίες για το ΑΕΠ της Κίνας από 2011 έως 2015

Αμφιβολίες για το ΑΕΠ της Κίνας από 2011 έως 2015

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αμφιβολίες για το ΑΕΠ της Κίνας από 2011 έως 2015

Η Κίνα ενδέχεται να διόγκωνε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της κάθε χρόνο από το 2011 έως το 2015. Στο συμπέρασμα αυτό φαίνεται να κατατείνει ανάλυση των στατιστικών στοιχείων της Κίνας, την οποία εξεπόνησαν αναλυτές του Bloomberg Economics.

Από τη σχετική μελέτη φαίνεται να μην είναι συμβατά με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα στοιχεία για την κατανάλωση ενέργειας κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Η ίδια ανάλυση καταλήγει, πάντως, στο συμπέρασμα ότι το 2016 οι κινεζικές αρχές άρχισαν να εγκαταλείπουν την τακτική διόγκωσης των ρυθμών ανάπτυξης.

Ειδικότερα, τα στοιχεία για το κινεζικό ΑΕΠ του 2015 είχαν κινήσει υποψίες, καθώς εμφάνιζαν την ανάπτυξη να επιβραδύνεται μόλις κατά 0,4%, στο 6,9%. Εκείνη τη χρονιά, όμως, όχι μόνον σημείωσε μεγάλη υποτίμηση το γουάν, αλλά στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου κατέρρευσαν τα κινεζικά χρηματιστήρια, μεταφέροντας τους κραδασμούς σε όλον τον κόσμο. Οπως επισημαίνουν γνωστοί οικονομολόγοι, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ουσιαστικό κριτήριο της πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης.

Αν, όμως, συμπεράνει κανείς τον ρυθμό ανάπτυξης των κινεζικών επαρχιών βάσει της κατανάλωσης ενέργειας, προκύπτει πως την περίοδο 2011-2015 ήταν χαμηλότερος κατά 1,2% έως 3,1% σε σύγκριση με τα επίσημα στοιχεία. Κάθε αμφιβολία, όμως, για τον ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας θέτει εκ νέου ερωτήματα για το ύψος του χρέους της χώρας. Αν τα έσοδα και η παραγωγή είναι λιγότερα από όσα είχαν ανακοινωθεί, αυτό σημαίνει ότι οι τοπικές κυβερνήσεις δεν έχουν αρκετά χρήματα για να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Αποτελεί, άλλωστε, κοινό μυστικό ότι Αρχές πολλών περιφερειών της Κίνας είχαν πάγια τακτική να διογκώνουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη προκειμένου να στηρίξουν τη σταδιοδρομία τους.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι Αρχές δύο περιφερειών, της υποβαθμισμένης Λιαονίνγκ και της Εσωτερικής Μογγολίας, παραδέχθηκαν ότι είχαν «μαγειρέψει» τα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ τους. Σύμφωνα, πάντα, με την ανάλυση των οικονομολόγων του Bloomberg, πέντε επαρχίες της Κίνας έχουν παρουσιάσει τα πλέον αμφισβητούμενα στοιχεία για ανάπτυξη και παράλληλα τα υψηλότερα επίπεδα χρέους. Αν, επομένως, αφήσει το Πεκίνο τις επαρχίες αυτές να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών, οι Αρχές τους θα βρεθούν στο στόχαστρο των επενδυτών. Η μελέτη των αναλυτών του Bloomberg επανέφερε το ερώτημα κατά πόσον είναι αξιόπιστα τα κινεζικά στατιστικά στοιχεία.

Πηγή : kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text