Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Στοίχημα για την Ελλάδα η επιστροφή μακροπρόθεσμων επενδυτών

Στοίχημα για την Ελλάδα η επιστροφή μακροπρόθεσμων επενδυτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στοίχημα για την Ελλάδα η επιστροφή μακροπρόθεσμων επενδυτών

H ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία έχει ενισχυθεί και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αναβαθμίζεται. Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές και ελπίζει πως θα «απαγκιστρωθεί» από τα μνημόνια που την κράτησαν μακριά από τη χρεοκοπία. Δεν θα είναι εύκολο, όμως, να προσελκύσει μακροπρόθεσμους επενδυτές στην επικείμενη πώληση ομολόγων επταετούς διάρκειας. Η πρόκληση παραμένει μεγάλη. Η Ελλάδα επανήλθε πέρυσι στις αγορές για πρώτη φορά μετά το 2014. Η πώληση πενταετών ομολόγων 3 δισ. ευρώ θεωρήθηκε επιτυχής, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,625%.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει τότε κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds). Θα είναι μεγάλη επιτυχία εάν η Ελλάδα καταφέρει να προσελκύσει πιο συντηρητικούς επενδυτές. Θα επιβεβαίωνε πως έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης για τη μακροπρόθεσμη πορεία της οικονομίας. Είναι πολύ πιθανό η δημοπρασία να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Δύο μεγάλοι επενδυτές ομολόγων δήλωσαν στο Reuters πως πιθανότατα να μην πάρουν μέρος στις επόμενες δημοπρασίες ελληνικών ομολόγων, διότι εξακολουθούν να είναι προβληματισμένοι για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Ενας άλλος επενδυτής είπε πως θα εξετάσει πολύ προσεκτικά την προοπτική μιας τοποθέτησης.

Η Ελλάδα έχει ενταχθεί σε τρία δανειοδοτικά προγράμματα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, με το χρέος ως προς το ΑΕΠ να προσεγγίζει το 200%. Είναι το υψηλότερο συγκριτικά με κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. «Η Ελλάδα έχει μεγάλες αντιθέσεις. Από τη μια πλευρά, η οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση και έχουν ψηφιστεί μεταρρυθμίσεις που ζητήθηκαν από την τρόικα. Από την άλλη πλευρά, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στο θέμα του δημοσίου χρέους», δήλωσε ο Πατρίκ Μπαρμπέ, επικεφαλής ευρωπαϊκών ομολόγων στην BNP Paribas Asset Management. Επί του παρόντος, ο κ. Μπαρμπέ και η ομάδα του έχουν αποφύγει να επενδύσουν σε ελληνικά χρεόγραφα. Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας παραμένει χαμηλή και εκ των πραγμάτων δεν πληροί τα κριτήρια της γαλλικής τράπεζας.

Τον περασμένο μήνα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε «Β». Εντούτοις, η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλότερα πέντε βαθμίδες από την «επενδυτική βαθμίδα» (investment grade) που ανοίγει τις πόρτες σε περισσότερους επενδυτές. Η υφιστάμενη βαθμολογία της Ελλάδας την κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με τη Νιγηρία, τη Ρουάντα και το Πράσινο Ακρωτήριο. Παράλληλα, βρίσκεται μια βαθμίδα χαμηλότερα από την Αργεντινή που έχει κηρύξει χρεοκοπία αρκετές φορές.

Ομως, τα τελευταία στοιχεία είναι θετικά. Η ανάπτυξη κινείται σε ετήσιο ρυθμό στο 1,3%. Καταγράφηκε, επίσης, η μεγαλύτερη αύξηση της δραστηριότητας στη βιομηχανία εδώ και δεκαετίες και η δημιουργία θέσεων εργασίας έχει φθάσει σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Ο Τζέφρεϊ Φρακνς, επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είπε στο Reuters ότι ήταν εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων και από τη δημοσιονομική πρόοδο που έχει ξεπεράσει τους στόχους του προγράμματος. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στη μακροπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας.


Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text