Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Πού το πάνε Τσίπρας - Μητσοτάκης

Πού το πάνε Τσίπρας - Μητσοτάκης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πού το πάνε Τσίπρας - Μητσοτάκης

Του Αντώνη Καρακούση.

Ολα πλέον κινούνται στον ρυθμό του συλλαλητηρίου των Αθηνών. Σύμπασα η πολιτική ηγεσία της χώρας αγωνιά για τη μαζικότητα, την έντασή του και βεβαίως για το αποτέλεσμα και τις επιδράσεις του στην πολιτική ζωή της χώρας.

Κυβερνητικός αιφνιδιασμός από τη συμμετοχή


Η κυβέρνηση είναι αλήθεια ότι αιφνιδιάστηκε από το προηγηθέν της Θεσσαλονίκης. Δεν ανέμεναν ο Πρωθυπουργός και οι επιτελείς του τέτοια συμμετοχή, ούτε μπορούσαν να φανταστούν ότι ξαφνικά ύστερα από τρία έτη συλλογικής παραίτησης - σχεδόν αποχής από τα κοινά - ο κόσμος θα ξεσηκωνόταν για ένα εθνικό θέμα, εν πολλοίς ξεχασμένο και καταχωρημένο στο ντουλάπι της Ιστορίας.

Ωστόσο, παρά τον πρώτο αιφνιδιασμό, ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει σταθερός, δεν μετακινείται από τους στόχους και τις επιδιώξεις του. Στις ιδιαίτερες συνομιλίες αρνείται τις κατηγορίες ότι δήθεν εφηύρε το θέμα προκειμένου να δημιουργήσει πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη«Αυτά τα θέματα δεν τα εφευρίσκεις, σε βρίσκουν και είσαι αναγκασμένος να τα χειριστείς μόνο προς όφελος της χώρας» απαντά στους επικριτές του. Κατά μία εκδοχή, έτσι απάντησε και στις σχετικές αναφορές του κ. Μητσοτάκη στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους στο  Μέγαρο Μαξίμου. Σημειώνοντας μάλιστα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι εκείνος πρώτος  αντιμετωπίζει πρόβλημα από την ανακίνηση του «Μακεδονικού» λόγω των διαφωνιών του κυβερνητικού εταίρου κ. Πάνου Καμμένου«Εγώ έχω πρόβλημα, πώς θα μηχανευόμουν να δημιουργήσω πρόβλημα σ' εσένα» φέρεται να είπε στον κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας λοιπόν εξηγεί με κάθε ευκαιρία ότι η επερχόμενη καλοκαιρινή σύνοδος του ΝΑΤΟ επέβαλε την ενασχόλησή του με το «Μακεδονικό» και τίποτε άλλο. «Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ αν πάμε χωρίς συμφωνία θα αντιμετωπίσουμε πιθανότατα μεγάλη πίεση από τους συμμάχους και τότε θα αναγκαστούμε να ασκήσουμε βέτο» λέει ο κ. Τσίπρας. Κάτι που, όπως προσθέτει, «θα ενεργοποιήσει την εκκρεμούσα από το 2011 καταδίκη μας από το Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο ετάχθη υπέρ του αυτοπροσδιορισμού των γειτόνων μας, και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να διεκδικήσει την αναγνώρισή της από τον ΟΗΕ πια με το συνταγματικό της όνομα».

«Η λύση θα προσφέρει αξιοπιστία στη χώρα»


Κατά τον κ. Τσίπρα με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση, με επωφελή για τα ελληνικά συμφέροντα τρόπο, ενός μακροχρόνιου προβλήματος της χώρας. Και αυτό θα επιδιώξει με όλες του τις δυνάμεις, παρά τις πολλές αντιδράσεις που το θέμα δημιουργεί. «Ο καθένας πρέπει πρώτα απ' όλα να σκέφτεται τι αφήνει στον τόπο» λέει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος πιστεύει βαθιά ότι η χώρα έχει μόνο να κερδίσει από την επίλυση του «μακεδονικού» ζητήματος. Προσθέτει μάλιστα ότι συνδυαζόμενο το γεγονός με την έξοδο από την κρίση θα ενισχύσει πολλαπλάσια την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς και μαζί θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αφοσιωθεί στο πραγματικά μεγάλο πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής, αυτό της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία.  

Με άλλα λόγια, ο Πρωθυπουργός πιστεύει βαθιά στην επίλυση του «Μακεδονικού» και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να επιτύχει η συγκεκριμένη προσπάθεια. Υπό τον όρο πάντα ότι και οι γείτονες θα τον διευκολύνουν στην προσπάθειά του αυτή αναιρώντας τα στοιχεία αλυτρωτισμού που τους διακρίνουν. Επιπλέον εκτιμά ότι η εθνικιστική έξαρση των ημερών θα πληγώσει τη Νέα Δημοκρατία, ότι όλο αυτό το κύμα των αντιδράσεων θα φουσκώσει τα μυαλά διαφόρων που πιστεύουν πως χωρούν και στην Ελλάδα εθνοκεντρικά δεξιά σχήματα σαν κι αυτά που εμφανίστηκαν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Ακόμη υπολογίζει ότι έτσι θα μπορέσει εκείνος να καταστήσει ευκρινέστερες τις διαφορές μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, κάτι που θεωρεί ότι θα ευνοήσει αυτόν και το κόμμα του.

Γενικά πάντως ο κ. Τσίπρας, παρά τα αντιθέτως διαδιδόμενα, εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία των ελληνικών υποθέσεων. Εκτιμά ότι η οικονομία έχει μπει στον δρόμο της, ότι οι εξελίξεις στο χρέος που θα ακολουθήσουν θα είναι θετικές και ότι στο τέλος του χρόνου θα είναι σε θέση να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για την καταβολή της 13ης σύνταξης. Προετοιμάζει προσεκτικά μετά του κ. Τσακαλώτου, αντί μερίσματος το 2018, να επαναφέρει τη 13η σύνταξη  και έτσι να αμβλύνει τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις από την επερχόμενη την 1.1.2019 συμφωνημένη με εταίρους και δανειστές προληπτική περικοπή των συντάξεων. Ολες οι κινήσεις στοχεύουν στο τέλος της άνοιξης του 2019, οπότε και θα στηθούν δίδυμες, ευρωπαϊκές και εθνικές, κάλπες. Με την ελπίδα ότι η χαλαρή ψήφος διαμαρτυρίας θα πάει στην ευρωπαϊκή κάλπη και η καθαρή και σημαντικότερη στην εθνική κάλπη.

Η «άμυνα» Μητσοτάκη προς τα δεξιά


Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αιφνιδιάστηκε από την ένταση του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης. «Η Δεξιά δεν βγήκε στους δρόμους για τους φόρους και για τα τόσα άλλα μέτρα, αλλά βγήκε για το Σκοπιανό» επισημαίνει στους συνομιλητές του, μεταφέροντας με έναν τρόπο και τη δική του έκπληξη. Η αλήθεια είναι πως θορυβήθηκε από τη μαζικότητα και την ένταση των αντιδράσεων στη Βόρεια Ελλάδα.

Ενιωσε τον κίνδυνο και την απειλή για το κόμμα του. Ελαβε σοβαρά υπ' όψιν του τις πολλές αναγγελίες για δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, κατά τα πρότυπα των πολλών ευρωπαϊκών εθνοκεντρικών κομμάτων που τα τελευταία χρόνια ξεφύτρωσαν από το πουθενά.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει να λέει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη που διατηρεί τόσο μεγάλο ποσοστό και διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία. Οι ομόλογοί του στην Ολλανδία και αλλού έχουν δει τα κόμματά τους να συρρικνώνονται και να χάνουν σημαντικότατες δυνάμεις και δυνατότητες. Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο αντέδρασε άμεσα και θέλησε να ασφαλίσει το κόμμα του από τέτοιου τύπου εισβολές. Εκτιμά επίσης ότι πέτυχε τον σκοπό του και πιστεύει ακράδαντα πως δεν πρόκειται να συγκροτηθεί κόμμα στα δεξιά του ικανό να αμφισβητήσει τη διεκδίκησή του.

Ετσι λοιπόν εξηγεί ο ίδιος τη μετατόπιση, αυτό που οι άλλοι ονομάζουν στροφή προς τα δεξιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι με τη στάση του κάλυψε το κόμμα του, ασφάλισε την προοπτική εξουσίας, χωρίς, όπως λέει, να έχει δεσμευθεί κατά τρόπο που προσβάλλει τις πεποιθήσεις και αναιρεί τις αντιλήψεις του για το επίμαχο ζήτημα.
Αντιθέτως, εκτιμά ότι η αφύπνιση των πολιτών βοηθά τη διεκδίκησή του και φανερώνει αν μη τι άλλο τη συσσώρευση του βάρους που φέρει η κοινωνία από τη διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Υπολογίζει λοιπόν ότι μετά και το συλλαλητήριο της Αθήνας οι πολιτικές συνθήκες θα είναι διαφορετικές. Ηδη το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας μετρά συνέπειες για τον κ. Τσίπρα από την αφύπνιση των πολιτών. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η προσπάθεια του κ. Τσίπρα για ανάκαμψη θα δυσκολέψει έτι περαιτέρω. Παρά ταύτα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν τρέφει αυταπάτες. 

Θεωρεί τον Πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ υπολογίσιμους αντιπάλους, και ακόμη ότι παρά τη φθορά που έχει υποστεί θα διατηρήσει δυνάμεις, δεν θα χαθεί. Οπως λένε στο επιτελείο του, μπορεί να πατήσει το 25%, αλλά υπολογίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία που έχει ως βάση το 32% μπορεί να διεκδικήσει ακόμη και το 40%! Και αυτό επειδή εκτιμούν ότι η ένταση που θα ακολουθήσει θα συρρικνώσει το Κέντρο και θα οδηγήσει σε έναν νέο δικομματισμό, ικανό να συγκεντρώσει και το 65% του συνόλου των ψήφων.

«Θα είναι ένας αδυσώπητος αγώνας»


Επιπλέον στη Νέα Δημοκρατία αναμένουν σκληρή αντιπαράθεση προσεχώς και δηλώνουν έτοιμοι ακόμη και για λασπομαχίες.«Θα είναι ένας αδυσώπητος αγώνας» φέρεται να λέει ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια του οποίου «θα δεχθούμε χτυπήματα, αλλά να είναι βέβαιοι ότι θα δώσουμε περισσότερα». Αυτά διαμηνύει με νόημα, αναμένοντας την έκβαση του συλλαλητηρίου της Αθήνας.


Πηγή: tovima.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text