Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Σοβαροί κίνδυνοι στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές

Σοβαροί κίνδυνοι στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σοβαροί κίνδυνοι στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές

Όπως κάποια στιγμή πάντα συμβαίνει, ο νόμος της βαρύτητας -αλλά και της λογικής- λειτούργησε και οι διεθνείς αγορές εισήλθαν σε μία φάση διόρθωσης, για την οποία ουδείς γνωρίζει πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο βασικός αμερικανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες 1.175,21 μονάδων (-4,60%). Σε επίπεδο μονάδων, είναι η μεγαλύτερη απώλεια που έχει υποστεί στην ιστορία του. Ο δείκτης S&P 500 απόλεσε 4,10% και ο δείκτης Nasdaq 3,78%. Στην Ευρώπη οι απώλειες ήταν ηπιότερες. Ο γερμανικός δείκτης DAX έχασε μόλις 0,79%, όμως αυτό οφείλεται στο ότι η αγορά έκλεισε στις 6:30 μμ. Με βάση την εξέλιξη των παραγώγων επί του δείκτη, εκτιμάται ότι στις 10:00 πμ που θα ανοίξει και πάλι, θα ξεκινήσει με απώλειες τουλάχιστον 3,00%. Αντίστοιχες ήταν και οι απώλειες των άλλων ευρωπαϊκών αγορών.

Στην Ασία, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei απόλεσε το 4,76% της αξίας του, ενώ μεταξύ 3,0% και 5,0% κινούνται οι απώλειες και των άλλων κύριων αγορών της περιοχής.

Η κίνηση του “δείκτη νευρικότητας” (Volatility Index (VIX) υπήρξε -όπως συνήθως- εξαιρετικά απότομη και ανοδική και ο δείκτης έφθασε στην τιμή των 37,32, η οποία είναι και η 5η υψηλότερη τιμή από το 1990 οπότε και ξεκίνησε ο υπολογισμός του. Ο δείκτης Vix μετρά τη μεταβλητότητα των αγορών και η τιμή του αυξάνεται όταν η αγορά πραγματοποιεί βίαιες διακυμάνσεις οι οποίες -συνήθως- έχουν πτωτική κατάληξη.

Με τεχνικούς όρους, ως “διόρθωση” θεωρείται η αντίθετη στην τάση κίνηση (συνήθως πτωτική) που έχει μέγεθος μεγαλύτερο του 10%. Οι διορθώσεις είναι συνήθως προσωρινές πτωτικές κινήσεις που διακόπτουν την ανοδική τάση μίας αγοράς ή μίας μετοχής. Μία διόρθωση δε χαρακτηρίζεται αυτόματα και ως “πτώση”, όμως μπορεί τελικά να οδηγήσει σ' αυτή. Μία διόρθωση μπορεί να έχει διάρκεια έως και έξι μήνες.

Μέχρι αυτή τη στιγμή (8:30 πμ) τα παράγωγα της αμερικανικής αγοράς συνεχίζουν την πτωτική τους τάση, με τα παράγωγα του Dow Jones να υποχωρούν περί τις 500 μονάδες (-2,0%) και του S&P να σημειώνουν απώλειες κοντά στο -1,0%.

Εάν τελικά ο δείκτης Dow Jones υποχωρήσει σήμερα σε ποσοστό άνω του 1,5% θα πρόκειται για την 4η διόρθωση την οποία υφίσταται από το Φεβρουάριο του 2009, οπότε και ξεκίνησε η τρέχουσα ανοδική φάση, η οποία καταγράφεται ως η μεγαλύτερη στην ιστορία του δείκτη. Η μεγαλύτερη διόρθωση στη φάση αυτή έγινε το 2015, η διόρθωση έφθασε μέχρι και το -15% και διήρκεσε περίπου 6 μήνες.

 

 

 

Κατά το τελευταίο διάστημα υπήρξε πλήθος δημοσιευμάτων τα οποία χαρακτήριζαν τη συνέχιση της ανοδικής φάσης (η οποία διαρκεί επί 9 συνεχή χρόνια) ως αφύσικη. Υποστηριζόταν δε ότι, μία διόρθωση θα είχε μία θετική επίδραση στη μετέπειτα πορεία της αγοράς, ενώ θα δίνονταν στις κεντρικές τράπεζες η ευκαιρία να επανεξετάσουν την εντυπωσιακά επεκτατική πολιτική που ακολούθησαν κατά τα τελευταία χρόνια.

Κατά τις τελευταίες μέρες, τα μηνύματα της “νευρικότητας” της αγοράς ήταν έντονα (κάτι που είχαμε έγκαιρα και κατ' επανάληψη επισημάνει στις συνδρομητικές μας σελίδες): οι συνεδριάσεις έκλειναν στο κάτω μέρος των ημερήσιων διακυμάνσεων, ο δείκτης Vix σημείωνε έντονες ενδοημερήσιες διακυμάνσεις, υπήρχε νευρικότητα στις αγορές των περισσότερων χρηματοοικονομικών μέσων και παρατηρούνταν έντονα σημεία πτώσης στις αγορές των περισσότερο “επικίνδυνων” προϊόντων, όπως για παράδειγμα στις αγορές των “κρυπτονομισμάτων”. Ο κανόνας λέει ότι, όταν επίκειται μία σοβαρή πτώση, ο φόβος αρχικά εντοπίζεται στη διακύμανση των πιο ασταθών και επικίνδυνων χρηματοοικονομικών μέσων, ή δεικτών ή μετοχών.

Ουδείς γνωρίζει το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση. Τα δεδομένα της διεθνούς οικονομίας είναι ικανοποιητικά υγιή και, σε μακροοικονομικό επίπεδο, δε διαφαίνεται κάποιος άμεσος οικονομικός κίνδυνος. Θα πρέπει όμως να έχουμε ότι, στο σύγχρονο κόσμο ο οποίος βασίζεται σε εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ πραγματικής οικονομίας και αγορών, μπορεί να εμφανιστεί κάποια ανισορροπία από ζημιές που θα προκληθούν από την πτώση των αγορών και θα μπορούσε να προκληθεί ένα φαινόμενο ντόμιμο που θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στο χρηματοοικονομικό σύστημα τα οποία θα μπορούσαν να διαχυθούν και προς την πραγματική οικονομία. Όμως, είναι ακόμη νωρίς για να προδικάσει κάποιος το τί θα μπορούσε να συμβεί.

Προς στιγμή, το μόνο που θα μπορούσε να διατυπωθεί είναι ότι η παρούσα κατάσταση ομοιάζει με αυτή του φθινοπώρου του 1987, οπότε και -σε ένα περιβάλλον κανονικής ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας- η επί σειρά ετών υπερτίμηση των αγορών οδήγησε σε μία “βίαιη διόρθωση” στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, η οποία όμως είχε μικρή διάρκεια, ενώ στη συνέχεια η διεθνής οικονομία και το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα επανήλθαν στην κανονικότητά τους.

 

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε χθες απώλειες της τάξης του 2,48%. Βεβαίως, αν η κατάσταση στο εξωτερικό διατηρήσει την πτωτικότητά της, το Χρηματιστήριο της Αθήνας θα επηρεαστεί περαιτέρω. Εκτιμάται όμως ότι, καθώς η ελληνική αγορά δε συμμετείχε στην άνοδο των προηγούμενων ετών, οι επιδράσεις από μία διεθνή πτώση θα είναι μικρότερες, τόσο σε ένταση όσο και σε χρονική διάρκεια.

Λόγω των ανατροπών που σημειώνονται, προς το παρόν είναι άγνωστο εάν η ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει σήμερα στην έκδοση 7ετούς ομολόγου, ύψους 3 δισ. ευρώ, με εκτιμώμενο επιτόκιο 2,80% - 2,90%. Τα ελληνικά ομόλογα ανήκουν στην κατηγορία του “υψηλού κινδύνου” και σε τέτοιες φάσεις οι αγοραστές δεν είναι τόσο πρόθυμοι. Είναι βέβαιο ότι, αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην έκδοση κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, το επιτόκιο το οποίο θα αναγκαστεί να πληρώσει θα είναι υψηλότερο.

 

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text