Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | «Κούρεμα» 40% σε πρόστιμα εάν πληρωθούν μέσα σε 30 ημέρες στην εφορία

«Κούρεμα» 40% σε πρόστιμα εάν πληρωθούν μέσα σε 30 ημέρες στην εφορία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Κούρεμα» 40% σε πρόστιμα εάν πληρωθούν μέσα σε 30 ημέρες στην εφορία

Εκπτώσεις 40% στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την εφορία προβλέπει εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), υπό την προϋπόθεση ότι το σχετικό ποσόν θα καταβληθεί εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού του φόρου.

Από τώρα και στο εξής, όσοι πληρώσουν τους φόρους και τα πρόστιμα, που τους κοινοποιεί η εφορία, σε διάστημα ενός μήνα, θα έχουν έκπτωση. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην αύξηση των δημοσίων εσόδων τα οποία το προηγούμενο έτος κατέρρευσαν λόγω της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών. Επιπλέον, στην ΑΑΔΕ γνωρίζουν ότι η είσπραξη των προστίμων είναι ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία και στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήγουν στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Είναι ενδεικτικό ότι το μεγαλύτερο τμήμα, και συγκεκριμένα περί τα 36 δισ. ευρώ, αφορά χρέη που προέρχονται από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το ΣΔΟΕ. Συγκεκριμένα, το 36% των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων τα οποία έχουν χαμηλή εισπραξιμότητα διαχρονικά.

Παράδειγμα

Μέχρι σήμερα, στην περίπτωση που είχε διενεργηθεί έλεγχος σε φορολογούμενο και είχε διαπιστωθεί ότι απέκρυβε εισοδήματα, τα οποία οδηγούσαν στην καταβολή πρόσθετου φόρου 20.000 ευρώ, θα του καταλογιζόταν και πρόστιμο 10.000 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, θα πρέπει να πληρώσει 30.000 ευρώ στην εφορία.

Εφόσον σε διάστημα 30 ημερών σπεύσει στην εφορία να πληρώσει, το πρόστιμο των 10.000 ευρώ θα μειωθεί στις 6.000 και θα καταβάλει τελικά 26.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι για πράξεις προσδιορισμού του φόρου οι οποίες κοινοποιούνται από τις 17 Ιανουα­ρίου και μετά, αλλά έχουν εκδοθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, το περιθώριο των 30 ημερών μετράει από τον χρόνο κοινοποίησης της καταλογιστικής πράξης και η επανεκκαθάριση για τον υπολογισμό της επιεικέστερης κύρωσης διενεργείται εντός της προθεσμίας καταβολής. Για πράξεις προσδιορισμού του φόρου οι οποίες εκδόθηκαν από την 1 Ιανουαρίου 2018, και κοινοποιούνται από 17 Ιανουαρίου 2018 και μετά, η προθεσμία και πάλι είναι 30 ημέρες, αλλά ο υπολογισμός της επιεικέστερης κύρωσης θα έχει γίνει κατά τη διάρκεια έκδοσης της πράξης. Οι φορολογούμενοι θα βλέπουν στο εκκαθαριστικό την έκπτωση που προβλέπεται στην περίπτωση ταχείας εξόφλησης.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text