Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Υψηλές προσδοκίες, χαμηλές προβλέψεις

Υψηλές προσδοκίες, χαμηλές προβλέψεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υψηλές προσδοκίες, χαμηλές προβλέψεις

Oταν κάποιος αποφασίσει να μιλήσει για μετοχές, θα πρέπει να σκεφθεί ότι υπάρχουν τρεις κανόνες. Πρώτος κανόνας: Το χρηματιστήριο δεν είναι η οικονομία. Δεύτερος κανόνας: Το χρηματιστήριο δεν είναι η οικονομία. Τρίτος κανόνας: Το χρηματιστήριο δεν είναι η οικονομία. Συνεπώς, η δραστική πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών των προηγούμενων ημερών μπορεί και να μη σημαίνει τίποτε.

Από τη μία πλευρά δεν χρειάζεται να υποθέσετε ότι υπήρχε κάποιος σοβαρός λόγος για την πτώση (αν και το γεγονός ότι ο Dow Jones υποχώρησε 666 μονάδες την Παρασκευή υποδηλώνει είτε την ύπαρξη σατανικών δυνάμεων είτε κάποια υπόγεια διασύνδεση με τις επενδύσεις της οικογένειας Κούσνερ στον αριθμό 666 της 5ης Λεωφόρου στο Μανχάταν...). Οταν το 1987 είχε σημειωθεί κραχ στο Χρηματιστήριο, ο οικονομολόγος Ρόμπερτ Σίλερ έκανε επιτόπια έρευνα για τα κίνητρα των επενδυτών. Αποδείχθηκε ότι επρόκειτο απλώς για αντιδράσεις υπό το κράτος πανικού, τον οποίο ανέμεναν οι ίδιοι, και η προφητεία τους αυτοεκπληρώθηκε. Δεν είχαν κυκλοφορήσει ειδήσεις που τους ανάγκασαν να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για την αξία των μετοχών. Απλώς άρχισαν να τις πουλάνε, επειδή και άλλοι έκαναν το ίδιο.

Από την άλλη πλευρά, δεν χρειάζεται να υποθέσετε ότι η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών σημαίνει κάτι για το μέλλον της οικονομίας. Ο διαπρεπής οικονομολόγος Πολ Σάμιουελσον είχε αναφέρει ότι το χρηματιστήριο κατόρθωσε να προβλέψει εννέα από τις τελευταίες πέντε περιόδους ύφεσης.

Σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σχετικά στοιχεία, η Αμερική οδεύει προς μια περίοδο επιβράδυνσης του αναπτυξιακού της ρυθμού. Η ανάπτυξη την προσεχή δεκαετία θα διαμορφωθεί περίπου στο 1,5% τον χρόνο, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ και oι συνεργάτες του μιλούσαν για 3%.

Επιπλέον, τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν υπερτίμηση των ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων, γενικά, όπως είναι οι μετοχές, τα ακίνητα και τα μακροπρόθεσμα ομόλογα. Πάντως, εξαιρουμένης της τρέλας για τα κρυπτονομίσματα, δεν μιλάμε ούτε για τη «φούσκα» των διαδικτυακών εταιρειών το 2000 ή της αγοράς στέγης το 2006. Ωστόσο, οι δείκτες που αποτυπώνουν την πορεία της αγοράς βρίσκονται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, οπότε μια διορθωτική κίνηση θα αποβεί ιδιαίτερα επώδυνη. Σχετικά με την παρούσα πτώση, οι μόνες ειδήσεις που επηρέασαν τους επενδυτές ήταν τα στοιχεία της απασχόλησης την Παρασκευή, που έδειξαν σημαντική αλλά όχι τεράστια άνοδο στους μισθούς.

Η αμερικανική οικονομία πλησιάζει τα επίπεδα της πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι φαίνεται να είναι ολοένα και περισσότερο πρόθυμοι να παραιτηθούν από την εργασία τους, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σίγουροι πως θα βρουν άλλη. Ολα αυτά είναι καλά νέα. Παράλληλα, όμως, σημαίνουν ότι στο μέλλον η ανάπτυξη της οικονομίας δεν θα προέλθει από το να επιστρέψουν οι άνεργοι στην αγορά εργασίας. Θα πρέπει να προέλθει είτε από την ενεργοποίηση των δυνάμει εργαζομένων είτε από την αύξηση της παραγωγικότητας, δηλαδή από την αύξηση της παραγωγικότητας ανά εργαζόμενο. Δεδομένου ότι η γενιά των μπέιμπι μπούμερ σταδιακά συνταξιοδοτείται στις ΗΠΑ, η αύξηση του αριθμού όσων βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία έχει επιβραδυνθεί. Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι απογοητευτική. Ο συνδυασμός των παραπάνω δεδομένων αποκαλύπτει μια οικονομία που ενδέχεται να αναπτυχθεί στο ήμισυ του ρυθμού τον οποίο υπόσχεται ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μήπως, όμως, θα υπάρξει και κάτι πιο ανησυχητικό από μια απλή κάμψη στην πορεία της ανάπτυξης; Οι τιμές των ριψοκίνδυνων επενδυτικών προϊόντων είναι υψηλές, φθάνουν μάλιστα στα υψηλότερα επίπεδα 15ετίας. Αν αυτά τα προϊόντα δεχθούν καίριο πλήγμα, πιθανώς οι καταναλωτές, οι οποίοι αποταμιεύουν λίγο και ξοδεύουν πολύ, να αναδιπλωθούν. Ακόμα κι έτσι τα πράγματα είναι αντιμετωπίσιμα, αρκεί οι καθ’ ύλην αρμόδιοι πολιτικοί να δράσουν αποτελεσματικά. Εχω, όμως, τις αμφιβολίες μου...


Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text