Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τα σχέδια της «Μυτιληναίος» στην ενέργεια

Τα σχέδια της «Μυτιληναίος» στην ενέργεια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα σχέδια της «Μυτιληναίος» στην ενέργεια

Tρεις σοβαρές κινήσεις στον τομέα της ενέργειας προανήγγειλε κατά την προχθεσινή παρουσίαση στους αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος Α.Ε., Ευάγγελος Μυτιληναίος. Αν και δεν άνοιξε περαιτέρω τα χαρτιά του, ο κ. Μυτιληναίος συνέδεσε τις επιχειρηματικές κινήσεις με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, επισημαίνοντας μάλιστα ότι, για να υπάρξει ανταγωνισμός, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις. «Για να ανοίξει το παιχνίδι και να μπορέσει να σταθεί η ΔΕΗ όρθια, απαιτούνται και χρήματα και χρόνος. Τα λιγνιτικά εργοστάσια έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής και απαιτούνται επενδύσεις και όραμα», είπε, σύμφωνα με πηγές, ο κ. Μυτιληναίος. Αναφερόμενος στη διαδικασία αποεπένδυσης της ΔΕΗ, σημείωσε ότι θα πρέπει κανείς να συνεκτιμήσει το γεγονός ότι η Ε.Ε. σχεδιάζει τη μεταλιγνιτική εποχή και την επόμενη ημέρα των ΑΠΕ και να προσαρμόσει τη στρατηγική του με αυτό το δεδομένο. Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του κ. Μυτιληναίου στα ΝΟΜΕ αλλά και τη ΔΕΗ, η οποία, είπε, θα πρέπει να αντιληφθεί τον ρόλο της και να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα, να γίνει ανταγωνιστική αλλά με μικρότερο μερίδιο.

«Δεν μπορούν οι μεγάλες εταιρείες αυτήν τη στιγμή να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ με λάθος εργαλεία, όπως τα ΝΟΜΕ. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δέκα μικροί παίκτες που κοντράρονται μεταξύ τους, όταν η ΔΕΗ διατηρεί το 85% της αγοράς», τόνισε χαρακτηριστικά. Για να ανοίξει η αγορά, σύμφωνα με τα όσα είπε στους αναλυτές ο κ. Μυτιληναίος, απαιτείται η δημιουργία ενός μεγάλου παίκτη που θα σταθεί απέναντι από τη ΔΕΗ με υψηλό μερίδιο, ώστε να υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός. Αυτός που θα μπορέσει να σταθεί απέναντι στη ΔΕΗ, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι «παίκτης με πλουραλισμό στις πηγές ενέργειας, με προοπτική και τόλμη για νέες επενδύσεις και πρόσβαση στις πηγές φυσικού αερίου». Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στην έμφαση που θα δώσει ο όμιλος το επόμενο διάστημα στον τομέα σε νέα έργα ΑΠΕ και ειδικότερα στον τομέα των ηλιακών έργων, μέσω της τεχνογνωσίας της ΜΕΤΚΑ ΕGN, που συμμετέχει στην κατασκευή σημαντικών έργων solar, όπως στο Πουέρτο Ρίκο στην Καραϊβική. Τόνισε, μάλιστα, ότι η δραστηριότητά της σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορούσε να φτάσει σε μια άλλη ΜΕΤΚΑ.

Χαρακτήρισε, τέλος, το 2017 πολύ καλή χρονιά, αφού επαληθεύθηκαν τα νούμερα και οι στόχοι που είχαν τεθεί όταν ανακοινώθηκε στο τέλος του 2016 η συγχώνευση, και μάλιστα καλύτερα των προσδοκιών. Βελτιώθηκε κατά πολύ το cash flow της εταιρείας και δημιουργήθηκε το κρίσιμο μέγεθος για να υλοποιήσει τα σχέδιά της, προσέθεσε ο ίδιος.


Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text