Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Εξαγωγές, ιδιωτικό χρέος προβληματίζουν τον Μακρόν

Εξαγωγές, ιδιωτικό χρέος προβληματίζουν τον Μακρόν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εξαγωγές, ιδιωτικό χρέος προβληματίζουν τον Μακρόν

Η Γαλλία καλείται να αντιμετωπίσει δύο μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά την οικονομία της, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τελευταία. Η πρώτη πρόκληση είναι η εξασθένηση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών της, οι οποίες έχουν μειωθεί αν συγκριθούν με αυτές των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ευρωζώνης, σχολιάζει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico. Η δεύτερη πρόκληση είναι το χρέος των επιχειρήσεων, το οποίο έχει αυξηθεί από 148% προ δεκαετίας σε 168% σήμερα.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνον ότι οι Γάλλοι εξαγωγείς χάνουν μερίδιο στο παγκόσμιο εμπόριο, λόγω του σκληρού ανταγωνισμού από την Κίνα ή τις αναδυόμενες αγορές», σχολιάζει ο Μανουέλ Τζέσουα, οικονομολόγος στο κέντρο ερευνών COE-Rexecode, που χρηματοδοτείται από τη γαλλική επιχειρηματική κοινότητα. «Το ανησυχητικό είναι ότι μειώνεται το μερίδιο των γαλλικών εξαγωγών στην Ευρωζώνη», προσθέτει ο ίδιος. Οι γαλλικές εξαγωγές αποτελούν σήμερα το 13% των συνολικών εξαγωγών της Ευρωζώνη, αντί του 17% το 2000. Πίσω από την εξασθένηση της ανταγωνιστικότητας των γαλλικών εξαγωγών κρύβεται το κόστος εργασίας που αυξάνεται σταθερά την τελευταία 15ετία, χωρίς να ενισχύεται η παραγωγικότητα. Οι επιχειρήσεις δεν είχαν τα περιθώρια να επενδύσουν σε καινοτόμα προϊόντα και να γίνουν ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα γαλλικά προϊόντα θεωρούνται ακριβότερα, εξηγούν οικονομικοί αναλυτές.

Το κλίμα στη γαλλική οικονομία έχει βελτιωθεί ριζικά μετά την εκλογή Μακρόν στην προεδρία της χώρας και την προώθηση μεταρρυθμίσεων που διευκόλυναν τις προσλήψεις και τις περικοπές προσωπικού για τους εργοδότες. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να αρχίσουν σταδιακά να αποδίδουν καρπούς. Σήμερα, ωστόσο, θεωρείται ατυχής η άνοδος του ευρώ, που καθιστά ακριβότερες τις εξαγωγές όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Μια δεύτερη πρόκληση της Γαλλίας είναι η συσσώρευση χρέους στον ιδιωτικό τομέα. Οι γαλλικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με υψηλότερο χρέος σε σχέση με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις υπόλοιπες ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης, σημειώνει ο Ζιλ Μοέκ, οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch για την Ευρώπη. Ο κ. Μακρόν θα πρέπει, επίσης, να επιβάλει μια δημοσιονομική πειθαρχία στη χώρα του. Η Γαλλία έχει να παρουσιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό από τις αρχές του 1970. Προς το παρόν, ο Γάλλος πρόεδρος έχει υποσχεθεί ότι θα διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, μειώνοντάς το στο 1% έως το 2022 που λήγει η θητεία του.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text