Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Ο Τζόρζ Σόρος χρηματοδοτεί την επανάληψη του δημοψηφίσματος για το Brexit

Ο Τζόρζ Σόρος χρηματοδοτεί την επανάληψη του δημοψηφίσματος για το Brexit

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Τζόρζ Σόρος χρηματοδοτεί την επανάληψη του δημοψηφίσματος για το Brexit

Η εκστρατεία για την προκήρυξη νέου δημοψηφίσματος, που θα ανατρέψει την πορεία προς το Brexit, ενισχύθηκε με δωρεά 400.000 λίρες από τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας Daily Telegraph. Ο επικεφαλής της εκστρατείας, συνταξιούχος διπλωμάτης Μαρκ Μάλοχ Μπράουν, επιβεβαίωσε τη δωρεά και σημείωσε ότι υπακούει στους κανόνες περί πολιτικού χρήματος.

Η εκστρατεία Best of Britain υποστηρίζει ότι η δρομολογηθείσα έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το μεγαλύτερο σφάλμα στη μεταπολεμική ιστορία της Βρετανίας, αλλά ότι υπάρχει ακόμη χρόνος να αντιστραφεί. Η καμπάνια στοχεύει στον επηρεασμό βουλευτών, ώστε να καταψηφίσουν την τελική συμφωνία περί Brexit και να στείλουν το ζήτημα σε νέο δημοψήφισμα. Παράλληλα, σχεδιάζει συναυλίες και λοιπές εκδηλώσεις προκειμένου να επικοινωνήσει με την κοινή γνώμη.

To γραφείο της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι αντέδρασε επαναλαμβάνοντας ότι η απόφαση, που ελήφθη με το δημοψήφισμα του 2016, είναι οριστική και ότι η έξοδος θα υλοποιηθεί το 2019. «Η Βρετανία θα βγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα», είπε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού.

Υπέρ της εξόδου είχαν ψηφίσει 17,4 εκατομμύρια Βρετανοί (51,9%), ενώ κατά 16,1 εκατ. Βρετανοί (48,1%). Και οι δύο πλευρές είχαν χρηματοδοτηθεί από εύπορους δωρητές. Ενάμιση χρόνο μετά τη δραματική αυτή ψηφοφορία, δεν υπάρχουν ενδείξεις μεταστροφής της βρετανικής κοινής γνώμης.

«Η συμμαχία του Σόρος σχεδιάζει πραξικόπημα ενάντια στη δημοκρατική βούληση του λαού», δήλωσε ο επικεφαλής της εκστρατείας Leave Means Leave, Ρίτσαρντ Τάις. «Αποκαλύφθηκαν και θα ηττηθούν».

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί όσο πλησιάζει η ημερομηνία της τελικής συμφωνίας, η οποία αναμένεται το αργότερο εντός οκταμήνου. Μέχρι στιγμής, η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει κατορθώσει να συντηρήσει προσδοκίες ότι το Brexit θα «τετραγωνίσει τον κύκλο», διατηρώντας ανέπαφη την πρόσβαση της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά κλείνοντας παράλληλα τα σύνορα στη μετανάστευση.

Η ιρλανδική κυβέρνηση

Στην αρχική συμφωνία του Δεκεμβρίου, η Τερέζα Μέι είχε δεσμευθεί ότι η όποια λύση δεν θα επαναφέρει «σκληρά σύνορα» ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, που παραμένει στην Ε.Ε., και στη Βόρεια Ιρλανδία που αποχωρεί μαζί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ιρλανδική κυβέρνηση ζητάει τώρα ισχυρότερη κατοχύρωση της δέσμευσης αυτής, κάτι που θα υποχρεώνει τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με τη μελλοντική συμμετοχή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση και στην κοινή αγορά. Αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός απότομου Brexit, χωρίς συμφωνία, εφόσον η βρετανική πλευρά δεν κατορθώσει να μετριάσει τις προσδοκίες της. Πάντως, η προσχώρηση του 87χρονου Σόρος στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας, στο πλευρό ανθρώπων όπως ο επικεφαλής της Goldman Sachs Λόιντ Μπλάνκφαϊν, μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Ο Σόρος είναι κυρίως γνωστός στη Βρετανία για την κερδοσκοπική επίθεση κατά της λίρας το 1992, όταν είχε ορθώς προβλέψει ότι το βρετανικό νόμισμα θα βγει από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών. Από την επίπονη για τους Βρετανούς υποτίμηση, ο Σόρος είχε κερδίσει 1 δισεκατομμύριο λίρες.


Πηγή: greekmoney.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text