Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η Γαλλία απορρίπτει τον μηχανισμό ρύθμισης χρέους

Η Γαλλία απορρίπτει τον μηχανισμό ρύθμισης χρέους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Γαλλία απορρίπτει τον μηχανισμό ρύθμισης χρέους

Εκμεταλλευόμενος την καλή συγκυρία που προσφέρει ο σχηματισμός ακόμα ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, ο Μπρινό Λε Μερ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, επιχειρεί να κάμψει τις αντιστάσεις του Βερολίνου σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη. Δράττεται παράλληλα της ευκαιρίας για να προειδοποιήσει ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στη γερμανική πρόταση για αυτόματο μηχανισμό αναδιάρθρωσης χρέους όσων χωρών αποκλείονται από τις αγορές.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι, ο κ. Λε Mερ επισήμανε ότι η σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας ανοίγει τον δρόμο για τη σύγκλιση των γαλλικών και των γερμανικών θέσεων σχετικά με την αναμόρφωση της Ευρωζώνης. Τόνισε ότι θέτει στόχο να επιτύχει έως τον Ιούνιο «σύγκλιση απόψεων με τους φίλους Γερμανούς σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση, την ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών κεφαλαίου και τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζεται η εταιρική φορολογία» στην Ευρωζώνη. Δεν παρέλειψε, όμως, μια αιχμηρή έκκληση προς «τους Γερμανούς φίλους, να κατανοήσουν ότι δεν θα υπάρξει τραπεζική ένωση χωρίς ένα μίνιμουμ αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης». Με αυτήν την αποστροφή του λόγου του, ο Γάλλος υπουργός έθιξε το ακανθώδες ζήτημα στο οποίο προσκρούει η υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης: τις αντιρρήσεις της Γερμανίας στη θέσπιση ενιαίου μηχανισμού ασφάλισης καταθέσεων. Το Βερολίνο εναντιώνεται θέλοντας να αποφύγει ζημίες για τους Γερμανούς φορολογουμένους από τη διάσωση προβληματικών τραπεζών του ευρωπαϊκού Νότου, όπως των ιταλικών τραπεζών που βαρύνονται με τεράστιο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο Γάλλος υπουργός χαρακτήρισε, άλλωστε, «κόκκινη γραμμή» για τη Γαλλία την άρνησή της να δεχθεί αυτόματη αναδιάρθρωση χρέους όσων χωρών αποκλείονται από τις αγορές. Ενας αυτόματος μηχανισμός αναδιάρθρωσης χρέους θα επέφερε ζημίες στους κατόχους κρατικών ομολόγων της χώρας που αποκλείεται από τις αγορές. Πέρυσι, σχετικό έγγραφο εργασίας του γερμανικού υπουργείου Oικονομικών ανέφερε ότι μια τέτοια πρόβλεψη θα καθιστούσε πιο υπεύθυνους τους επενδυτές όταν αγοράζουν κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης και θα περιόριζε τον κίνδυνο και την ανάγκη για νέα προγράμματα στήριξης με χρήματα των φορολογουμένων.

Οπως, όμως, διεφάνη και από την τοποθέτηση του κ. Λε Μερ, η Γαλλία έχει την αντίθετη συλλογιστική. Το Παρίσι εκτιμά ότι ένας μηχανισμός που θα επιφέρει αυτομάτως ζημίες στους κατόχους κρατικών ομολόγων, χωρίς να μπορούν να παρέμβουν οι πολιτικοί, θα καταστήσει ευάλωτη την Ευρωζώνη και θα ενισχύσει τον λαϊκισμό και τα πολιτικά μορφώματα με αντιευρωπαϊκή ατζέντα. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο Γάλλος υπουργός πιστεύει στην πολιτική, στη δημοκρατία και στην υπεύθυνη στάση των εκλεγμένων κυβερνήσεων. Προειδοποίησε, τέλος, το Βερολίνο ότι στην περίπτωση υιοθέτησης αυτόματου μηχανισμού αναδιάρθρωσης, «σας διαβεβαιώ ότι θα κάνετε ένα πολύ ωραίο δώρο σε όσους απεργάζονται τη διάλυση της Ευρώπης».

Μύδροι Σαλβίνι για το ευρώ

Καθώς η Ιταλία εισέρχεται στην τελευταία φάση της προεκλογικής περιόδου, ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας του Βορρά, δήλωσε χθες ότι το κόμμα του προλειαίνει το έδαφος για να εγκαταλείψει η Ιταλία το ευρώ. Αποκάλεσε, άλλωστε, το ευρώ «γερμανικό νόμισμα», που έχει καταστρέψει την ιταλική οικονομία. «Είναι σαφές σε όλους ότι το ευρώ είναι λάθος για την οικονομία μας», τόνισε ο κ. Σαλβίνι και προσέθεσε πως οι Ιταλοί δεν έχουν ευρώ στις τσέπες τους, αλλά «το γερμανικό μάρκο που αποκαλείται ευρώ». Προέβλεψε ότι είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει το ευρώ και ισχυρίστηκε ότι ετοιμάζει «έξοδο κινδύνου για τους Ιταλούς». Τον περασμένο μήνα παρουσίασε μεταξύ άλλων υποψηφίων της Λέγκας του Βορρά δύο επιφανείς οικονομολόγους, πολέμιους του ευρώ. Στο πρόγραμμα της Λέγκας αναφέρεται, άλλωστε, ότι η Ιταλία θα παραμείνει στην Ε.Ε. «μόνον αν μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε όσες συνθήκες περιορίζουν τη νόμιμη εθνική μας κυριαρχία, πρακτικά μόνον αν μπορούμε να επιστρέψουμε στην Ε.Ε. όπως ήταν πριν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ». Τα δημοσκοπικά ποσοστά της Λέγκας του Βορρά κυμαίνονται στο 14%, περίπου δύο εκατοστιαίες μονάδες πίσω από το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Έντυπη

Πηγή:kathimerini.gr

25


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text