Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Το τεστ με τα ομόλογα και το ρίσκο της αστάθειας

Το τεστ με τα ομόλογα και το ρίσκο της αστάθειας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το τεστ με τα ομόλογα και το ρίσκο της αστάθειας

Του Τάσου Μαντικίδη.

Αν και ο «τυφώνας» των αγορών μετά τη γενικότερη αναταραχή στα χρηματιστήρια που οδήγησε σε απώλειες 5 τρισ. δολαρίων καθυστέρησε κατά δύο ημέρες την προγραμματισμένη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, εν τούτοις η ζήτηση των ξένων επενδυτών για το επταετές ομόλογο προσέγγισε τα 7 δισ. ευρώ και καθώς το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε πάνω από δύο φορές.

Η απόδοση του ομολόγου ωστόσο διαμορφώθηκε στο 3,5%, δηλαδή η χώρα δανείστηκε περίπου 130% υψηλότερα σε σχέση με την Πορτογαλία και 250% ακριβότερα από το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Τα ποιοτικά στοιχεία

Ως προς τα ποιοτικά στοιχεία της έκδοσης, περίπου το 30% ή 930 εκατ. ευρώ κάλυψαν hedge funds, 1,1 δισ. ευρώ διεθνείς επενδυτές, «πραγματικό χρήμα» (real money), 700 εκατ. ευρώ, τράπεζες και 180 εκατ. ευρώ η Τράπεζα της Ελλάδος. Η Ελλάδα βρέθηκε σε αρνητική συγκυρία, αναφέρουν διαχειριστές, καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα θα μπορούσε να δανειστεί τουλάχιστον με 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα.

Ωστόσο το γεγονός ότι το επιτόκιο ήταν καλύτερο από την προηγούμενη έκδοση του πενταετούς (4,625%) μπορεί να εκληφθεί ως θετικό γεγονός. Πάντως η Ελλάδα δεν ήταν η μόνη χώρα που ανέβαλε την έκδοση. Από τη μία πλευρά, Φινλανδία, Αυστρία και Βρετανία, χώρες δηλαδή με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα, προχώρησαν κανονικά και χωρίς προβλήματα στις εκδόσεις που είχαν προγραμματίσει για την προηγούμενη Τρίτη, ενώ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έκανε το ίδιο. Αντίθετα, χώρες όπως η Ελλάδα αλλά και το Βέλγιο προτίμησαν να κινηθούν συντηρητικά και να αποφύγουν τον κίνδυνο υψηλού κόστους δανεισμού.

Οι κίνδυνοι

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια πρόγευση του επισφαλούς περιβάλλοντος στο οποίο θα μπορούσε να βρεθεί η χώρα μετά το τέλος του Μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο. Δεδομένης της ασθενούς θέσης της οικονομίας, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στη χαμηλή πιστοληπτική της διαβάθμιση, οι κίνδυνοι είναι σαφώς μεγαλύτεροι σε σχέση με άλλες χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι παρά την πρόσφατη αναβάθμιση από τη Standard and Poor's και την αναμενόμενη αναβάθμιση στην ίδια κλίμακα, «Β», από τη Fitch στις 16 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα βρίσκεται πέντε βαθμίδες χαμηλότερα της «επενδυτικής βαθμίδας» (ΒΒΒ - investment grade).

Γίνεται έτσι φανερό πως οι αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο, θα αναζητούν σημαντικές ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να αγοράσουν με λογικό επιτόκιο ελληνικό χρέος και για τον λόγο αυτόν η προετοιμασία του μεταμνημονιακού πλαισίου δεσμεύσεων και επιτήρησης της χώρας αποτελεί σημαντική παράμετρο της επόμενης ημέρας.

Το θέμα δεν είναι, π.χ., αν η περίφημη γαλλική πρόταση για σύνδεση των όρων αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας με τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξής της, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επανάληψη των υποχρεώσεων υψηλής αποπληρωμής κατά τη διάρκεια ύφεσης, κρίνονται επαρκείς για τους δανειστές ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των θέσεων του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να πειστούν οι αγορές ότι το χρέος της Ελλάδας καθίσταται μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Στις καλές ημέρες εξάλλου κοινός τόπος είναι ότι οι αγορές τείνουν να «κρύβουν» τα προβλήματα κάτω από το χαλί, ενώ στις κακές ημέρες εμφανίζονται σαφώς πιο σκληρές και σίγουρα θα είναι σκληρότερες από τους επίσημους δανειστές.

Στη σημερινή συγκυρία πάντως τα ελληνικά ομόλογα είναι ελκυστικά σε σχέση με αντίστοιχα άλλων χωρών και οι επενδυτές τοποθετούνται στην αγορά ελληνικού χρέους για να αποκομίσουν γρήγορα κέρδη. «Κοιτάζοντας μακροχρόνια, έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος στην Ελλάδα, αλλά αμφιβάλλω αν κάποιος αγοράζει ελληνικά ομόλογα σκεπτόμενος ότι η μακροπρόθεσμη εικόνα είναι καλή. Είναι ένα μείγμα αγοραστών που προσπαθούν να πετύχουν κάποιες καλές αποδόσεις και κάποιων αγοραστών, σαν εμάς, που κυνηγούν τις γρήγορες υψηλές αποδόσεις» αναφέρει διαχειριστής χαρτοφυλακίων.

Ελληνικές πηγές δήλωναν πάντως ικανοποιημένες, επισημαίνοντας πως «το πιο σημαντικό είναι ότι βλέπουμε περισσότερους μακροπρόθεσμους επενδυτές σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες συναλλαγές (σ.σ.: το ομόλογο του Ιουλίου και το swap του Νοεμβρίου)».

Πρώτη φορά η Ελλάδα αντλεί πλήρως νέο χρήμα

Με το επταετές ομόλογο είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αντλεί πλήρως νέο χρήμα, παρατηρούν ορισμένοι αναλυτές, την ώρα που η κυβέρνηση στοχεύει να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό αποθεματικό περίπου 20 δισ. ευρώ ώσπου να λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο, εκ των οποίων τα μισά θα προέρχονται από τις αγορές και τα υπόλοιπα από τον ESM. 

Σχεδιάζει μάλιστα τους επόμενους μήνες δύο ακόμα εκδόσεις ομολόγων τριετούς και δεκαετούς διάρκειας. 

Η UBS συστήνει long (ανοδικές θέσεις) στα μακροπρόθεσμα και στα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, με τοπ επιλογή τη σύσταση ανοδικών (long) θέσεων στα κρατικά ομόλογα λήξης 2022, καθώς θεωρεί ότι αυτός είναι ένας ελκυστικός τρόπος να τοποθετηθεί κανείς στην περαιτέρω εξομάλυνση του υψηλού ασφαλίστρου κινδύνου.


Πηγή: tovima.gr

24


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text