Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ΣΕΒ: Το Εργασιακό η πρώτη μετα-μνημονιακή πρόκληση

ΣΕΒ: Το Εργασιακό η πρώτη μετα-μνημονιακή πρόκληση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΣΕΒ: Το Εργασιακό η πρώτη μετα-μνημονιακή πρόκληση

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Η λειτουργία της αγοράς εργασίας είναι μεταξύ των βασικών μετα-μνημονιακών προκλήσεων, όπως εκτιμά ο ΣΕΒ στο Εβδομαδιαίο Δελτίο για την ελληνική οικονομία που κυκλοφόρησε σήμερα με τίτλο "Η κληρονομιά των Μνημονίων και οι μετα-μνημονιακές προκλήσεις''.

Σύμφωνα, με τον τομέα μακροοικονομικής ανάλυσης και ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΕΒ, πρέπει να αποσυνδεθεί ο μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού από τη διαδικασία μισθολογικών αναπροσαρμογών. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού μετά τον Αύγουστο 2018, αφού θα έχει ολοκληρωθεί το τρέχον Μνημόνιο.

Από τον ΣΕΒ υποστηρίζουν πως "με την ολοκλήρωση των Μνημονίων, όμως, το καλοκαίρι του 2018, τίθεται θέμα εισαγωγής ενός νέου πλαισίου εργασιακών σχέσεων, συμφωνημένου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, και επικεντρωμένου στη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αυτό απαιτεί την αποσύνδεση του μηχανισμού καθορισμού του κατώτατου μισθού των λιγότερο ειδικευμένων εργαζομένων, κυρίως, για κοινωνικούς λόγους, από την διαδικασία μισθολογικών αναπροσαρμογών, σε επιχειρησιακό επίπεδο, μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και συστημάτων διαμεσολάβησης και διαιτησίας, που να λαμβάνουν υπόψη κλαδικές και επιχειρησιακές ιδιαιτερότητες, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών εξελίξεων".

Όπως επισημαίνεται από τον ΣΕΒ, "οι μισθοί και η απασχόληση ήδη αυξάνουν στην οικονομία, παρά την απουσία εθνικών γενικών συλλογικών διαπραγματεύσεων (και όχι επιχειρησιακών και κλαδικών που εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα), και αυξήσεων στον κατώτατο μισθό (+0,5% και +2,1% αντίστοιχα το 1ο εννεάμηνο του 2017, Δ07).

Είναι, έτσι, επιτακτική ανάγκη να υιοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων που να επιτρέπει την συνέχιση και ενίσχυση της ανακαμψιακής πορείας, και όχι να νεκραναστηθεί το σύστημα πριν την κρίση, που οδηγούσε σε υψηλές και υποχρεωτικές για όλους μισθολογικές αναπροσαρμογές, χωρίς σύνδεση με τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα των επιμέρους επιχειρήσεων και κλάδων".


Πηγή: capital.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text