Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ρευστοποιούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα οι επενδυτές

Ρευστοποιούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα οι επενδυτές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ρευστοποιούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα οι επενδυτές

Στο 4,13% διαμορφώθηκε χθες η απόδοση του 7ετούς ομολόγου, που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη το Δημόσιο, με απόδοση 3,5%, ενισχύοντας τις ανησυχίες τόσο της κυβέρνησης, όσο και των επενδυτών που τοποθετήθηκαν σε αυτό και βλέπουν σοβαρές απώλειες.

Η απόδοση αυτή απέχει κατά πολύ από αυτές των αντίστοιχων τίτλων άλλων χωρών. Το πορτογαλικό 7ετές είχε απόδοση 1,63%, της Κύπρου 1,62%, της Ιταλίας 1,38%, της Ισπανίας 0,97%, της Ιρλανδίας 0,62%, της Γαλλίας 0,53% και της Γερμανίας 0,29%.

Πίεση δέχθηκαν και οι υπόλοιποι ελληνικοί τίτλοι, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται σε υψηλό διμήνου, στο 4,46%, από 4,28% μια μέρα πριν.

Σύμφωνα με αναλυτή, η πίεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης τάσης αποεπένδυσης σε ομόλογα που παρατηρείται στις διεθνείς αγορές και η οποία πλήττει αναλογικά περισσότερο τις αγορές υψηλού ρίσκου όπως η Ελλάδα.

Επιπλέον, καθοριστικό ρόλο παίζει η ρευστοποίηση κερδών στην οποία προβαίνουν οι επενδυτές μετά το ράλι των ελληνικών ομολόγων το προηγούμενο τρίμηνο. Οπως επισημαίνεται, πριν από το swap των ομολόγων του PSI, τον Νοέμβριο, το δεκαετές ομόλογο είχε απόδοση 5,5% και στη συνέχεια έφτασε να υποχωρεί στο 3,5%, επομένως είναι λογικό να ρευστοποιούν τώρα οι επενδυτές για να αποκομίσουν κέρδη.Εξάλλου, πριν από ένα χρόνο, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ήταν στο 7,6%.

Ο ίδιος αναλυτής εκτιμά ότι η τάση αυτή ανόδου των αποδόσεων θα ανακοπεί τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως δε και από την προσεχή Δευτέρα. Σημειώνεται ότι αύριο θα δημοσιευθεί η νεότερη αξιολόγηση του οίκου Fitch και αναμένεται να αναβαθμίσει τους ελληνικούς τίτλους, διατηρώντας τους φυσικά ακόμη σε μη επενδυτική βαθμίδα.

Αλλη πηγή της αγοράς εκτιμούσε χθες ότι αν συνεχιστεί η αβεβαιότητα στην αγορά ομολόγων, είναι πιθανό, βραχυπρόθεσμα, να αυξηθεί περαιτέρω η απόδοση των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, η άνοδος των αποδόσεων δεν αντανακλά ουσιώδη αλλαγή των απόψεων της αγοράς για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είναι μάλλον η συνέπεια του ξεπουλήματος στις αγορές ομολόγων τις τελευταίες μέρες, σημειώνει το δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε επαφές χθες στο Παρίσι με επενδυτές, ενώ συναντήθηκε και με τη Rothchild, που είναι σύμβουλος του ελληνικού Δημοσίου σε θέματα δημοσίου χρέους. Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς –σύμφωνα με πληροφορίες– υπήρξε ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του μνημονίου. Σήμερα μεταβαίνει στο Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει σε road show για να ενημερώσει επενδυτές κυρίως από τον χρηματοπιστωτικό χώρο.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text