Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Σε μαζικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων προχωρούν οι τράπεζες

Σε μαζικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων προχωρούν οι τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε μαζικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων προχωρούν οι τράπεζες

Της Ευγενίας Τζώρτζη.

Aνεβάζουν ταχύτητα οι τράπεζες στο θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων, προχωρώντας σε περισσότερες πωλήσεις δανείων ήδη από το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Alpha Bank αυξάνει στα 3,5 δισ. ευρώ –από 2,5 δισ. – το χαρτοφυλάκιο «Venus» που έχει βγάλει προς πώληση και οι προσφορές από υποψήφιους επενδυτές αναμένεται να κατατεθούν στα τέλη της εβδομάδας. Στα 2,3 δισ. ευρώ –από 1,5 δισ. ευρώ– έχει αυξηθεί και το χαρτοφυλάκιο «Arctos» που έχει δρομολογήσει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι μαζικές πωλήσεις στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχονται για εμπροσθοβαρή μείωση των κόκκινων δανείων μέσα από πωλήσεις και πλειστηριασμούς ήδη από το 2018. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι του SSM, δάνεια 11,5 δισ. ευρώ πρέπει να έχουν πωληθεί έως και τα τέλη του 2019, στόχος που αναμένεται να επιτευχθεί ήδη από το τρέχον έτος.

Σε ό,τι αφορά το «Arctos» η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανοίξει τη διαδικασία των data rooms για τους υποψήφιους επενδυτές και οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν μη δεσμευτικές προσφορές στις 23 Φεβρουαρίου. Σύμβουλος πώλησης είναι η EY και με βάση το χρονοδιάγραμμα οι τελικές προσφορές θα κατατεθούν στα μέσα Απριλίου, προκειμένου η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του ίδιου μήνα. Το χαρτοφυλάκιο «Arctos»περιλαμβάνει 200.000 δάνεια που οφείλονται από 130.000 δανειολήπτες και αφορούν παλιές οφειλές τόσο της Τράπεζας Πειραιώς όσο και των τραπεζών που έχει απορροφήσει τα τελευταία χρόνια, όπως η ΑΤΕ, η Λαϊκή Τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, η Γενική Τράπεζα, η Ελληνική Τράπεζα, η Millennium και η Πανελλήνια. Οι οφειλές προέρχονται κατά 30% από πιστωτικές κάρτες και κατά 70% από καταναλωτικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί από το 2009, με τη μέση αξία ανά δάνειο να διαμορφώνεται στα 11.000 ευρώ και τη μέση αξία ανά οφειλέτη στα 17.000 ευρώ.

Εκτός από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, ανάλογη πρωτοβουλία έχει λάβει και η Εθνική Τράπεζα με την πώληση του χαρτοφυλακίου «Earth», η ονομαστική αξία του οποίου είναι στο 1,9 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τους τόκους το προς πώληση χαρτοφυλάκιο φθάνει τα 5,2 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής περιλαμβάνει 304.000 δάνεια που είναι σε καθυστέρηση επί επτά χρόνια κατά μέσον όρο και η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στις περίπου 10.000 ευρώ. Εχει προηγηθεί στα τέλη του 2016 η μεταβίβαση στην Intrum του χαρτοφυλακίου «Eclipse» ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη Eurobank, η οποία αναμένεται να μεταβιβάσει και δεύτερο πακέτο δανείων εντός του 2018.

Να σημειωθεί ότι όλα τα δάνεια που έχουν βγει προς πώληση ή πρόκειται να βγουν τους προσεχείς μήνες, συνδέονται με οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες ή μικρά επιχειρηματικά δάνεια που δεν φέρουν εξασφαλίσεις. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το χαρτοφυλάκιο «Amoeba» ύψους 1,6 δισ. ευρώ που δρομολογεί προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς και το οποίο περιλαμβάνει 700 μη εξυπηρετούμενα δάνεια 120 επιχειρήσεων, ονομαστικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία συνδέονται με εξασφαλίσεις επί 1.350 ακινήτων. Η αξία τους έχει εκτιμηθεί από την τράπεζα στα 467 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθετες εξασφαλίσεις αξίας 160 εκατ. ευρώ υπάρχουν και επί άλλων περιουσιακών στοιχείων.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text