Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μοναδική επενδυτική περίπτωση η Ελλάδα

Μοναδική επενδυτική περίπτωση η Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μοναδική επενδυτική περίπτωση η Ελλάδα

H ελληνική οικονομία κρύβει πολύ σημαντικά αποθέματα αξίας σε αυτά τα επίπεδα της αγοράς και ο Όμιλος LXM έχει διαπιστώσει σημαντική βελτίωση στο επενδυτικό ενδιαφέρον για διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για ευκαιρίες που παρουσιάζονται για επενδύσεις σε μη εισηγμένες εταιρείες, πρωτίστως σε κλάδους που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Τα παραπάνω αναφέρει μιλώντας στο Capital.gr, ο κ. Πέτρος Μυλωνάς, Head of Southern Europe του LXM Group.

LXM Finance LLP, διεθνής χρηματοοικονομική εταιρεία, μέλος του Ομίλου LXM Group, εγκρίθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2017 Εξ' Αποστάσεως Μέλος Διαπραγμάτευσης της Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Όμιλος παρέχει υπηρεσίες τραπεζικής επενδυτικής, εταιρικής χρηματοδότησης, διαχείρισης χρέους, ανάλυσης, και χρηματιστηριακών εργασιών σε θεσμικούς και εταιρικούς πελάτες παγκοσμίως. Iδρύθηκε το 2010 ως γραφείο χρηματιστηριακών υπηρεσιών και σήμερα εξυπηρετεί ένα μεγάλο φάσμα τραπεζών, αμοιβαίων κεφαλαίων, family offices και εταιρειών από τα γραφεία του ομίλου στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα. Ο Όμιλος LXM είναι μέλος του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Συνέντευξη στη Νένα Μαλλιάρα 

- Πώς αποφάσισε ο Όμιλος LXM την είσοδό του στο Χρηματιστήριο Αθηνών ως εξ αποστάσεως μέλος διαπραγμάτευσης; Διακρίνετε ανοδικές προοπτικές για την ελληνική Οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο; 

Η απόφαση να γίνουμε εξ αποστάσεως μέλος διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας στην ελληνική οικονομία, καθώς αυτή εισέρχεται σε μια φάση ανάκαμψης. Δεδομένου ότι η κίνηση του χρηματιστηρίου αντανακλά την κατάσταση της ευρύτερης οικονομίας, κρίναμε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για προβούμε σε αυτή την κίνηση. Σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο αντιστοιχούν περίπου στο ένα τέταρτο του όγκου των συναλλαγών που παρατηρείτο πριν από την κρίση.

Η ελληνική οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, εάν λάβουμε υπόψη τις θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις, τους  βελτιωμένους ρυθμούς ανάπτυξης και την ταχύτητα με την οποία γίνονται οι μεταρρυθμίσεις. Πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία κρύβει πολύ σημαντικά αποθέματα αξίας σε αυτά τα επίπεδα της αγοράς. 

- Κατά τα χρόνια της κρίσης, η Ελλάδα έχασε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Πώς θα "διαφημίζατε" τώρα τη χώρα ώστε να επιστρέψει το επενδυτικό ενδιαφέρον;

Η ελληνική οικονομία προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στους ξένους επενδυτές, αφού συρρικνώθηκε περισσότερο από 25% στα χρόνια της κρίσης. Η χώρα διαθέτει την απαιτούμενη δυναμική για να προσφέρει πολύ ελκυστικές ευκαιρίες, χάρη στον αναμενόμενο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα αποτελεί μια μοναδική περίπτωση, καθώς εξακολουθεί να προσφέρει υψηλές αποδόσεις χωρίς συναλλαγματικό κίνδυνο, με σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπου οι τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο μια άνευ προηγουμένου μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE), της τάξης των 36 δισ. ευρώ (περίπου 20% του ΑΕΠ) έως το τέλος του 2019.

Επιπλέον, στην ελληνική αγορά μετοχών, οι περισσότερες εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης ("blue chip") του Χρηματιστηρίου Αθηνών όχι μόνο επέζησαν από την κρίση, αλλά κατάφεραν να μειώσουν σε εντυπωσιακό βαθμό τα επίπεδα του δανεισμού τους, να προβούν σε δραστική μείωση του συνολικού τους κόστους και, σήμερα πλέον, να διαθέτουν υψηλότατα και βελτιωμένα επίπεδα ταμειακών ροών. Με αυτόν τον τρόπο, αισθανόμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα αποζημιώσουν πολύ γενναιόδωρα τους επενδυτές τους τα αμέσως επόμενα χρόνια.

- Πώς θα αξιοποιήσετε τη συμμετοχή σας στο ελληνικό Χρηματιστήριο; 

Θα αναπτύξουμε στενή συνεργασία με το χρηματιστήριο, προκειμένου να αυξήσουμε τα μεγέθη και να φέρουμε περισσότερα κεφάλαια στη χώρα. Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα τις επενδύσεις περισσότερο από ποτέ άλλοτε.  O Όμιλος LXM διαθέτει μια ομάδα από επαγγελματίες με εκτεταμένη εμπειρία στην ελληνική αγορά και εξυπηρετεί ένα μεγάλο αριθμό θεσμικών επενδυτών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η ένταξή μας ήταν μια φυσική εξέλιξη της συνεχούς προσπάθειάς μας να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας προς τους πελάτες μας και να στηρίζουμε την Ελλάδα.

- Ποια επιχειρηματικά πεδία της ελληνικής Οικονομίας είναι ελκυστικά για τους ξένους επενδυτές και πώς οι τομείς αυτοί, αλλά γενικότερα η ελληνική Οικονομία, θα μπορέσουν να επωφεληθούν, δεδομένου ότι η χώρα χρειάζεται μακροπρόθεσμους στρατηγικούς και όχι ευκαιριακούς επενδυτές;

Ο Όμιλος LXM έχει διαπιστώσει σημαντική βελτίωση στο επενδυτικό ενδιαφέρον για διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως, για παράδειγμα, για τον κλάδο των ακινήτων (όσον άφορα στα εμπορικά ακίνητα και πιο πρόσφατα σε κατοικίες), αλλά και για ευκαιρίες που παρουσιάζονται για επενδύσεις σε μη εισηγμένες εταιρείες, πρωτίστως σε κλάδους που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Σήμερα, πλέον, βλέπουμε και μια σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος και για ένα σημαντικό αριθμό εισηγμένων εταιριών που έχει αρχίσει να επεκτείνεται και σε μικρής κεφαλαιοποίησης εταιρίες. 

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν σήμερα να ωφεληθούν από τη καλύτερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία για έναν  θετικό αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο οικονομικής ανάπτυξης, για την βελτίωση της αγοράς εργασίας, για περισσότερες επενδύσεις, και να οδηγήσει σε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης για τη χώρα. Η βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, καθώς και το φιλικό προς τους επενδυτές περιβάλλον, θα διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων.

Για πολλά χρόνια, τα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και οι συνεχείς μεταβολές του φορολογικού καθεστώτος αποθάρρυναν τους επενδυτές. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, παράλληλα με τη στήριξη της κυβέρνησης για τα μεγάλα επενδυτικά έργα που υλοποιούνται σήμερα στη χώρα, όπως είναι το μεγάλο έργο ανάπτυξης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Αυτό θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Επιπλέον, η επιτυχής ολοκλήρωση των stress tests των ελληνικών τραπεζών μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την κατάργηση των capital controls. Η σημαντική πρόοδος του προγράμματος προσαρμογής, καθώς και η προετοιμασία της χώρας για την περαιτέρω πορεία της μετά την έξοδο από τα μνημόνια, εκπέμπουν θετικά μηνύματα προς τους επενδυτές. Παράλληλα, θα πρέπει να διατηρηθεί η έμφαση στις συνεχείς μεταρρυθμίσεις και στην ανάπτυξη που θα πρέπει όμως να συμπληρώνεται πάντα από σωστή κοινωνική πολιτική.

- Τι θεωρείτε ότι λείπει και θα χρειαζόταν για την τόνωση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα; 

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά στην μείωση της υπερβολικής γραφειοκρατίας, ιδίως για τα νέα αναπτυξιακά έργα, αλλά και με τη διαμόρφωση ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος στο μέλλον.

Όπως ήδη ανέφερα, η γρήγορη πρόοδος των μεγάλων επενδύσεων που πραγματοποιούνται σήμερα στη χώρα είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα. Παράδειγμα αποτελούν οι σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο των ξενοδοχείων. Πρόκειται για μια κίνηση που θα μπορούσε να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα γύρισε σελίδα και μπορεί να προσφέρει ένα σύγχρονο και ελκυστικό περιβάλλον, με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, που θα ευνοεί τις επενδύσεις σήμερα και στο μέλλον.

- Μεταξύ άλλων, ο Όμιλος LXM παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης χρέους και εταιρικής χρηματοδότησης, ενώ είναι και από τους μεγαλύτερους διαχειριστές χρέους (δάνεια εξυπηρετούμενα και μη) στη ΝΑ Ευρώπη. Πώς σκοπεύετε να δραστηριοποιηθείτε στους τομείς αυτούς στην Ελλάδα, δεδομένου του όγκου των 100 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα οποία πρέπει να απαλλαγούν οι τράπεζες και η Οικονομία;

Την τελευταία διετία, ο Όμιλος LXM έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, γεφυρώνοντας τις ανάγκες των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα με ξένους επενδυτές σε ένα διεθνές περιβάλλον που διψά για  υψηλές αποδόσεις. Διαπιστώνουμε καθημερινά ότι υπάρχει ένα βελτιωμένο ενδιαφέρον από Ευρωπαίους και Αμερικάνους θεσμικούς πελάτες μας για παροχή χρηματοδότησης σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που προσανατολίζονται κυρίως στις εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του τουρισμού και φυσικά της ναυτιλίας.

Επιπλέον, παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στην Ελλάδα και στη νότια Ευρώπη και προσφέρουμε ως σύμβουλοι, τις υπηρεσίες μας στους πελάτες μας. Το σημαντικά αυξημένο ενδιαφέρον για εμπορικά ακίνητα, και ειδικά για ξενοδοχεία, έχει προκαλέσει ρεκόρ ζήτησης για την αγορά των NPLs. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο Όμιλος LXM έχει δεσμευτεί πως οι δραστηριότητές του θα περιορίζονται αποκλειστικά στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων και δεν θα επεκτείνονται στον πιο ευαίσθητο τομέα των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων.

- Μπορούν να προχωρήσουν ταχύτερα οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες; Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένα funds σε τιμές που να "συναντούν" την προσφορά NPLs από τις ελληνικές τράπεζες;

Η νομοθεσία που πρόσφατα θεσπίστηκε θα επισπεύσει τις πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η αισιοδοξία γύρω από την πορεία της Ελληνικής οικονομίας και το αυξημένο ενδιαφέρον για τα επαγγελματικά ακίνητα και τις κατοικίες στην Ελλάδα, που αποτελούν ως επί το πλείστων τα στοιχεία εξασφάλισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα επισπεύσουν την πώληση των δανείων σε βελτιωμένες τιμές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών και θα ενισχύσει τις δυνατότητες δανειακής χρηματοδότης μετά από οκτώ χρόνια συνεχούς οικονομικής συρρίκνωσης.

Αυτό που είναι σαφές από άλλες οικονομίες της Ευρώπης είναι ότι οι τιμές στις οποίες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πωλούνται είναι άμεσα συνυφασμένες με την ύπαρξη μιας ευνοϊκής νομοθεσίας, που βελτιώνει την ορατότητα του αγοραστή σχετικά με την προοπτική αποπληρωμής του δανείου αλλά και φυσικά της δυναμικότητας της οικονομίας. Στην περίπτωση της Ελλάδας η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των πωλήσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σημαντικά υψηλότερες τιμές καθώς θα τόνωνε σημαντικά την αγορά ακινήτων.

- Η μείωση των προβληματικών δανείων αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα στην ελληνική αγορά για το χώρο των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων. Τι χρειάζονται, ύστερα από μια μακρά κρίση, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν;

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν πολύ περιορισμένες ή ακόμα και μηδενικές δυνατότητες πρόσβασης σε κεφάλαια χρηματοδότησης, γεγονός που λειτουργεί αρνητικά ως προς τη προσπάθεια ανάκαμψής τους και φυσικά την βιωσιμότητά τους. Κατά την άποψή μας, θα πρέπει η οικονομία να βρίσκεται σε ανοδικό κύκλο, με έναν ισχυρό τραπεζικό κλάδο και με επέκταση της τραπεζικής χρηματοδότης προς την πραγματική οικονομία, προκειμένου αυτές να μπορέσουν να ανακάμψουν σταδιακά και να αποπληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους. Η επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα μπορεί να επέλθει μόνο εάν επιτευχθούν πολύ υψηλότερα ποσοστά ανάκτησης των δανείων μέσω της αποτελεσματικής αναδιάρθρωσης των προβληματικών δανείων. Ο νέος νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα μπορούσε να συμβάλει επίσης σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά οι ελληνικές εταιρείες θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια για να μπορέσουν να υποστηρίξουν την ανάκαμψή τους.

Μία επιπλέον δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ότι οι οφειλές τους δεν περιορίζονται σε μία μόνο τράπεζα. Εάν δεν υπάρξει συνεργασία μεταξύ των τραπεζών προς τις οποίες υπάρχουν οφειλές, η επιχείρηση δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα του δανεισμού της. Συνεπώς, η διαχείριση των δανείων από έναν τρίτο φορέα που διαχειρίζεται ενοποιημένα τις οφειλές κάθε επιχείρησης θα κάνει πολύ πιο εύκολη τη διαδικασία τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους οφειλέτες.

- Πρόσφατα η LXM ενήργησε ως από κοινού συντονιστής στην ολοκλήρωση της διάθεσης μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης 12 εκατ. μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή. Τι σηματοδοτεί η κίνηση αυτή;

Η απόφασή μας να συμμετάσχουμε ως από κοινού συντονιστής της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών της Τέρνα Ενεργειακή ήταν αποτέλεσμα του αυξημένου ενδιαφέροντος που εξέφρασαν οι επενδυτές και οι πελάτες μας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον αυτό αποτυπώθηκε στην υπερκάλυψη της διάθεσης των μετοχών, μέσα από μια πολύ απαιτητική διαδικασία που ολοκληρώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς. Ποσοστό άνω του 85% των μετοχών διατέθηκε σε ξένους επενδυτές, οι οποίοι έκριναν ότι αυτή η τοποθέτηση ήταν μια ευκαιρία για την ανάπτυξη σημαντικών θέσεων σε μια ισχυρή και ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία όπως η Τέρνα.

Πέρα από το προφανές όφελος της προσέλκυσης ξένων επενδυτών σε μια ελληνική εταιρεία, βελτιώθηκε επίσης σημαντικά η συναλλακτική δραστηριότητα στη μετοχή. Πιστεύουμε ότι η Τέρνα αποτελεί παράδειγμα, το οποίο θα μιμηθούν και άλλες επιχειρήσεις στο μέλλον. Ο Όμιλος LXM είναι αποφασισμένος να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες, παρέχοντας μία δίοδο στις αξιόλογες ελληνικές εταιρείες που θέλουν να προσεγγίσουν το ταχέως αναπτυσσόμενο πελατολόγιό μας σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, εκτιμούμε ότι πολλές ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις θα προβούν στην έκδοση εταιρικών ομολόγων για φθηνή αναχρηματοδότηση του χρέους τους, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την πολύ σημαντική άνοδο της τιμής των ελληνικών ομολόγων του δημοσίου.

- Ποια είναι η εκτίμησή σας για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών και το ρόλο τους στην ελληνική οικονομία;

Δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή ανάκαμψη στην Ελλάδα εάν δεν σταθεροποιηθεί ο τραπεζικός κλάδος. Η Ελλάδα έζησε μια παρατεταμένη και ταραχώδη περίοδο, η οποία χαρακτηρίστηκε από τη λύση και απορρόφηση των περισσότερων μη συστημικών τραπεζών από τις τέσσερις επικρατούσες τράπεζες στη χώρα, αλλά και τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τελευταίων, για τις οποίες αναλώθηκαν 45,4 δις. ευρώ από τα χρήματα των Μνημονίων. Η επιτυχής ολοκλήρωση των stress tests θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας πορείας ικανής να οδηγήσει τον κλάδο σε υγιείς ισολογισμούς. Με τον τρόπο αυτό, θα διαμορφωθούν και οι συνθήκες για να αποκτήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις πρόσβαση στις χρηματοδοτικές γραμμές των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία της οικονομίας.

Για την επόμενη διετία, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην πορεία των ελληνικών τραπεζών, καθώς θα διαχειρίζονται το τεράστιο βάρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, που πλησιάζει τα 100 δις. ευρώ. Το σημερινό βελτιωμένο νομοθετικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα επίλυσης αυτού του ζητήματος με έναν ισορροπημένο τρόπο για την ελληνική κοινωνία, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως καταλύτης για την ανάκαμψη της χώρας.

Πηγή: capital.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text