Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Οι παρεμβάσεις Ντράγκι χαλούν το αφήγημα της καθαρής εξόδου

Οι παρεμβάσεις Ντράγκι χαλούν το αφήγημα της καθαρής εξόδου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι παρεμβάσεις Ντράγκι χαλούν το αφήγημα της καθαρής εξόδου

Δύο παρεμβάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο προχθεσινό Eurogroup άγγιξαν ευαίσθητες χορδές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, πυροδοτώντας μια ασυνήθιστα έντονη –για τα δεδομένα του– αντίδραση.

Μια αντίδραση από την οποία συνάγεται ότι ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί τον κεντρικό τραπεζίτη υπεύθυνο για τη μη εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ και γενικότερα εκφραστή της πιο αυστηρής τάσης μεταξύ των θεσμών. Επιπλέον, σύμφωνα με την ερμηνεία που έδιναν χθες πηγές στην Αθήνα, ο κ. Τσακαλώτος πιθανώς διέγνωσε στις επισημάνσεις Ντράγκι μια αμφισβήτηση του σεναρίου της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και μια πιθανή μελλοντική υπόδειξη εκ μέρους του για προσφυγή σε προληπτική γραμμή.

Σε κάθε περίπτωση, παρότι κρίση δεν υπήρξε, η μη εκταμίευση της δόσης και η ένταση μεταξύ των δύο αξιωματούχων ανέδειξαν μια ρωγμή στο ανέφελο τοπίο του προηγούμενου μήνα, όταν τα καλά λόγια εκατέρωθεν περίσσευαν.

Οι παρεμβάσεις του κ. Ντράγκι αφορούσαν την καθυστέρηση που σημειώνεται στην επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στο σύνολο της χώρας, καθώς και την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, του οποίου η απόδοση εκτινάχθηκε στα ύψη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Ντράγκι καλωσόρισε την πρόοδο στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων, αλλά παρατήρησε ότι παραμένει το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και ειδικότερα της κάλυψης του συνόλου της χώρας από αυτούς και έθεσε θέμα αντικατάστασης των συμβολαιογράφων που δεν έχουν πιστοποιηθεί ή απέχουν.

Ο κ. Τσακαλώτος διέκοψε σε αυτό το σημείο τον κ. Ντράγκι, κάτι που δεν συνηθίζεται στις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών, για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, τονίζοντας ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει εξαιτίας δύο θεμάτων που δεν είναι στον “άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης” (σ.σ. εκτός από τους πλειστηριασμούς, εκκρεμεί και το Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό). Ο κ. Τσακαλώτος άφησε να εννοηθεί ότι η στάση της ΕΚΤ όσον αφορά τους πλειστηριασμούς συμβάλλει στην καθυστέρηση της εκταμίευσης και ανέφερε ότι εκτός από τρεις γεωγραφικές περιφέρειες, οι πλειστηριασμοί πλέον γίνονται σε όλη τη χώρα. Πηγές του οικονομικού επιτελείου εξάλλου σχολίαζαν, αργότερα, ότι «με λίγη καλή διάθεση» θα μπορούσε να είχε κλείσει το θέμα.

Για την έξοδο στις αγορές, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι η έκδοση του 7ετούς ομολόγου ήταν θετική, καθώς υπερκαλύφθηκε 2 φορές, αλλά η αύξηση στην απόδοσή του δείχνει την «ευπάθεια» που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, συνέστησε στην κυβέρνηση να είναι προσεκτική για να πετύχει την πρόσβαση στις αγορές με διατηρήσιμο τρόπο.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μίλησε επίσης για επιτυχημένη μεν έξοδο, αλλά και για αβεβαιότητα σχετικά με τις ελληνικές εκδόσεις, όπως φάνηκε από την άνοδο των επιτοκίων του 7ετούς ομολόγου.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η άνοδος των επιτοκίων σημειώθηκε εξαιτίας των εξελίξεων στο αμερικανικό χρηματιστήριο και ότι δεν είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η ΕΚΤ θέτει συνεχώς εμπόδια», φέρεται να είπε, εξάλλου, σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Τσακαλώτος. Χθες, πάντως, το περιβάλλον του υποβάθμιζε τη σημασία του γεγονότος, λέγοντας ότι επρόκειτο για «τρικυμία σε ένα φλιτζάνι τσαγιού».

Η εκτίμηση στο ελληνικό επιτελείο φαίνεται πως είναι ότι η ΕΚΤ έχει υποκαταστήσει το ΔΝΤ στον ρόλο του «σκληρού» στη διαπραγμάτευση.

Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος ήταν ενήμερος εδώ και πολλές μέρες για το ενδεχόμενο μη εκταμίευσης της δόσης και συνεπώς η αντίδρασή του προχθές δεν ήταν αποτέλεσμα αιφνιδιασμού.

Η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ παραπέμπεται στο επόμενο Eurogroup της 12ης Μαρτίου, αν και θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει στις 14 Μαρτίου. Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να ξεκινήσει η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση. Θα παραμείνουν, πάντως, μόνο μία εβδομάδα, καθώς η αξιολόγηση αυτή θα γίνει σε δόσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text