Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ΑΑΔΕ 2018: 100.000 φορο-έλεγχοι, άμεσο άνοιγμα θυρίδων, διασταύρωση ανασφάλιστων ΙΧ

ΑΑΔΕ 2018: 100.000 φορο-έλεγχοι, άμεσο άνοιγμα θυρίδων, διασταύρωση ανασφάλιστων ΙΧ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΑΑΔΕ 2018: 100.000 φορο-έλεγχοι, άμεσο άνοιγμα θυρίδων, διασταύρωση ανασφάλιστων ΙΧ

Του Σπύρου Δημητρέλη.

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους θέτει άμεσα σε εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Με απόφαση του διοικητή της, κ. Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται στόχοι σχεδόν για κάθε ενέργεια, υπηρεσία και δράση της ΑΑΔΕ με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης και την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων.

Από τις εκατοντάδες δράσεις για τις οποίες τέθηκαν στόχοι ξεχωρίζουν οι τουλάχιστον 100.000 φορολογικοί έλεγχοι που θα γίνουν για κάθε αντικείμενο (από την έκδοση αποδείξεων μέχρι και τους ελέγχους στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου), το άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής έως τέλος Μαρτίου για τη δήλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών (πχ AirBnB), η πραγματοποίηση τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικών κλήσεων σε φορολογούμενους για την υπενθύμιση της εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων καθώς και βελτίωση του φορολογικού πλαισίου προκειμένου να μπορούν να ανοίγουν πολύ γρήγορα οι τραπεζικές θυρίδες οφειλετών του δημοσίου για να κατάσχεται το περιεχόμενό τους.

Πιο αναλυτικά από τους στόχους του σχεδίου της ΑΑΔΕ για το 2018 ξεχωρίζουν τα εξής:

* Διενέργεια τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών, από το τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης, με σκοπό τη συμμόρφωση των φορολογούμενων και την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων ως προς την υποβολή δηλώσεων (Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ., Φ.Ε. Φ.Π.,Φ.Ε.Ν.Π. κ.λπ.) και την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

* Επικαιροποίηση των απαραίτητων εντύπων και οδηγιών για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2017, μέχρι 31/05/2018.

* Επίβλεψη της διαδικασίας αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικρο-οφειλέτες προηγούμενων ετών και αξιολόγηση αποτελεσμάτων, σε τριμηνιαία βάση, με υποβολή σχετικής αναφοράς εντός 15 ημερών από τη λήξη του τριμήνου.

* Υλοποίηση ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων,  μέχρι 31/03/2018.

* Επαρκής συντονισμός ώστε να έχει διενεργηθεί μία τουλάχιστον διασταύρωση για την είσπραξη εσόδων από ανασφάλιστα οχήματα, μέχρι 30/09/2018.

* Επαρκής συντονισμός ώστε να δημιουργηθεί ηλεκτρονική εφαρμογή παρακολούθησης βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, μέχρι 31/03/2018.

* Εισπράξεις προ επιστροφών φόρων 36,259 δισ. € από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων   (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου ( Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π) τις  Φ.Α.Ε. και   Δ.Ο.Υ.

* Εισπράξεις 2,8 δισ. € έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους της Φορολογικής Διοίκησης.

* Εισπραξιμότητα 24% επί του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους της Φορολογικής Διοίκησης.

* Χαρακτηρισμός 4,5 δισ. € εκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Φορολογικής Διοίκησης ως ανεπίδεκτων είσπραξης, εκ των οποίων τα 4,3δισ. € από την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ)

* Συνολικό ποσό εισπράξεων της Ε.Μ.ΕΙΣ. 645 εκ. € από μεγάλους οφειλέτες και από στοχευμένες δράσεις.

* Ποσοστό οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της Φορολογικής Διοίκησης, 59% (αφορά οφειλέτες για τους οποίους η Φορολογική Διοίκηση δύναται να λάβει μέτρα).

* Εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφών σε ποσοστό 100% ως προς το πλήθος και το ποσό (για όλα τα φορολογικά αντικείμενα), ώστε στις 31/08/2018 να μην υφίστανται εκκρεμείς επιστροφές άνω των 90 ημερών.

* Επανεξέταση της διαδικασίας χαρακτηρισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Φορολογικής Διοίκησης ως ανεπίδεκτων είσπραξης και υποβολή σχετικής πρότασης στον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., μέχρι 31/03/2018.

* Εισήγηση για την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου διάρρηξης τραπεζικών θυρίδων από κατάσχεση, μέχρι 31/12/2018.

*  Μελέτη και εισήγηση για τη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου αυτόματης και κεντροποιημένης διαγραφής πολύ μικρού ύψους οφειλών, μέχρι 31/12/2018.

* Διενέργεια τουλάχιστον 450 ελέγχων από το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.

* Διενέργεια τουλάχιστον 550 ελέγχων από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.

* Διενέργεια τουλάχιστον 1.250 ελέγχων από τις Φ.Α.Ε.

* Διενέργεια τουλάχιστον 1.100 ελέγχων επιστροφής φόρων από τις Φ.Α.Ε.

* Διενέργεια τουλάχιστον 15.500 ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ.

* Διενέργεια τουλάχιστον 5.900 ελέγχων επιστροφής φόρων από τις Δ.Ο.Υ.

* Διενέργεια 1.070 ελέγχων κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.

* Διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ελέγχων για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

* Διενέργεια τουλάχιστον 70.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ.

* Διενέργεια τουλάχιστον 500 μερικών επιτόπιων ελέγχων για διασφάλιση της είσπραξης του φόρου διαμονής.

* Διενέργεια τουλάχιστον 8.000 ελέγχων διακίνησης από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 47% αυτών.

* Διενέργεια τουλάχιστον 4.000 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 47% αυτών.

* Διενέργεια τουλάχιστον 200 ειδικών στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις/καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες, επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% αυτών.

* Συμμόρφωση των φορολογουμένων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε ποσοστό τουλάχιστον 52%, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και είσπραξη τουλάχιστον 37% των εν λόγω οφειλών,μετά από δράσεις της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης. Διαβίβαση αρμοδίως του αρχείου των μη συμμορφούμενων φορολογούμενων για περαιτέρω ενέργειες.


Πηγή: capital.gr

24

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text