Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | «Φρενάρει» η Γαλλία την επέκταση της Nestle στη L’Oreal

«Φρενάρει» η Γαλλία την επέκταση της Nestle στη L’Oreal

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Φρενάρει» η Γαλλία την επέκταση της Nestle στη L’Oreal

Του Αλέξανδρου Καψύλη.

Την επέκταση της γαλλικής νομοθεσίας για την προστασία των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων από τις ξένες επενδύσεις προανήγγειλε ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Αφορμή, η συσσώρευση όλο και περισσότερων μετοχών της L'Oréal από τον γιγαντιαίο ελβετικό όμιλο Nestlé. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε εργοστάσιο της L'Oréal στο Λασινί, ο Φιλίπ προανήγγειλε επίσης την ενίσχυση των κυρώσεων που προβλέπονται στους ξένους επενδυτές στη Γαλλία οι οποίοι αθετούν υποσχέσεις τους, όπως είναι, φέρ' ειπείν, η διατήρηση των θέσεων εργασίας σε μια εγχώρια επιχείρηση.

Εν προκειμένω, ο πρωθυπουργός τού Εμανουέλ Μακρόν προτείνει τη βελτίωση και επέκταση του διατάγματος Μοντμπούρ. Αλλά ο Αρνό Μοντμπούρ, υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας της πρώτης κυβέρνησης του Μανουέλ Βαλς, είναι ένας πολιτικός της αριστερής πτέρυγας του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που παραιτήθηκε μάλιστα για να εξελιχθεί σε πολέμιο του τότε προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Ο σημερινός πρόεδρος είναι ένας πραγματιστής κεντρώος πολιτικός, που ούτε την προσήλωσή του στις αρχές της ελεύθερης οικονομίας κρύβει, ούτε τη σημασία των επενδύσεων και της κίνησης των κεφαλαίων αμφισβητεί.


Από τον Σαρκοζί στον Μακρόν


Επιπλέον ο Μακρόν δεν είναι ένας γκωλικός πολιτικός, ένας εθνικιστής της λαϊκής Δεξιάς, όπως ο Νικολά Σαρκοζί για παράδειγμα, ο οποίος είχε με διάταγμα καθορίσει την άμυνα, την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη ως τομείς εθνικής στρατηγικής σημασίας για τους οποίους τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια δεν είναι καλοδεχούμενα. Εξάλλου, η L'Oréal δεν ανήκει καν στους τομείς που είχε χαρακτηρίσει από το 2005 ως στρατηγικούς ο Σαρκοζί ή στους τομείς της ενέργειας, των υδάτων, των μεταφορών, της δημόσιας υγείας και των επικοινωνιών που πρόσθεσαν το 2014 στη λίστα των στρατηγικών ο Ολάντ με τον Μοντμπούρ. Και επιπλέον η Nestlé δεν είναι μια εταιρεία αραβικής επιρροής στην οποία συνωμοσιολογικά θα υποψιαζόταν κανείς ότι θα μπορούσαν να παρεισφρήσουν φανατικοί ισλαμιστές. Ούτε καν κινεζικής επιρροής είναι η Nestlé...


Ευπρόσδεκτοι αλλά όχι ανεξέλεγκτοι


«Οι ξένοι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι στη Γαλλία. Αλλά υπό ορισμένες συνθήκες. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Εντουάρ Φιλίπ με αφορμή το γεγονός ότι το διαμάντι του στέμματος της γαλλικής βιομηχανίας καλλυντικών απειλείται από τη διαρκώς αυξανόμενη ισχύ της ελβετικής Nestlé στο μετοχικό της κεφάλαιο»
 έγραφε η «Le Figaro» την περασμένη Δευτέρα. Αλλά και ο γάλλος πρωθυπουργός ήταν σαφής: «Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Αντίθετα πρέπει να επαγρυπνούμε για το σύνολο των επιχειρήσεων που μετρούν για τη Γαλλία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών του Φιλίπ και του Μακρόν, ο Μπρουνό λε Μερ, έχει χαρακτηρίσει «πολύ περιορισμένο» το διάταγμα Μοντμπούρ. Και τον περασμένο μήνα προανήγγειλε την επέκτασή του στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Ο Εντουάρ Φιλίπ θέλει να προσθέσει στη λίστα τους κλάδους της νανοτεχνολογίας, του Διαστήματος και των χρηματοοικονομικών υποδομών. Επίσης το Παρίσι θέλει να επιβάλει κυρώσεις σε όσους ξένους επενδυτές αθετούν τις  υποσχέσεις τους και περικόπτουν τις θέσεις εργασίας, τον κύκλο εργασιών μιας επιχείρησης στη Γαλλία ή μετεγκαθιστούν την «κοινωνική της έδρα».

Τι έχει να πει για όλα αυτά ο πρόεδρος Μακρόν; Μα εκείνος ήταν που, ως διάδοχος του Μοντμπούρ στην κυβέρνηση Βαλς το 2015, επέκτεινε το διάταγμα του προκατόχου του δίνοντας τη δυνατότητα στο γαλλικό κράτος να καταφύγει στις περίφημες (πλην αμφιλεγόμενες) «χρυσές μετοχές». Να προβάλει δηλαδή βέτο στη συμμετοχή ενός ξένου επενδυτή σε γαλλική εταιρεία και να περιορίσει την ισχύ του στο διοικητικό της συμβούλιο.

Πρόκειται για μια ιδέα στην οποία αντιτίθενται οι Βρυξέλλες, καθώς θεωρούν ότι εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων. Το 2002 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε άλλωστε κρίνει ότι η κρατική συμμετοχή στο κεφάλαιο της πετρελαϊκής Elf-Aquitaine παραβιάζει το Κοινοτικό Δίκαιο. «Χρυσές μετοχές» διαθέτει σήμερα η γαλλική κυβέρνηση σε αμυντικές και ενεργειακές εταιρείες όπως οι Thales, Engie, Safran Ceramics και Nexter Systems. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «Les Échos», «στο μέλλον οι "χρυσές μετοχές" θα επιτρέπουν στο γαλλικό κράτος να εμποδίζει τη μεταφορά πνευματικής ιδιοκτησίας». Και αυτό θα γίνει, πιθανότατα, με τη συμμετοχή του με «μικρό μερίδιο, 5% για παράδειγμα, σε στρατηγικές επιχειρήσεις της χώρας».



Πηγή: tovima.gr

24
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text