Αρχική | Ειδήσεις | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά | Ερευνούν και άλλες φαρμακοβιομηχανίες εκτός της Novartis

Ερευνούν και άλλες φαρμακοβιομηχανίες εκτός της Novartis

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ερευνούν και άλλες φαρμακοβιομηχανίες εκτός της Novartis

Του Παναγιώτη Στάθη.

Τουλάχιστον 3 μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, πλην της Novartis, έχουν μπει στο στόχαστρο της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς για παράνομες πρακτικές που επέφεραν τεράστια ζημία στο δημόσιο ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές παράλληλα με έρευνα για τη Novartis έχουν ανοίξει τη βεντάλια μιας ευρύτερης έρευνας για το χώρο του φαρμάκου αφού στα χέρια τους (με αφορμή την ανοιχτή δικογραφία) φτάνουν στοιχεία που καταδεικνύουν ένα τεράστιο "πάρτι". Αλώστε, όσοι προσέρχονται να καταγγείλουν στοιχεία για την εν λόγω φαρμακοβιομηχανία έχουν πλήρη γνώση της αγοράς φαρμάκου και φέρονται σε ορισμένες περιπτώσεις να εισφέρουν στοιχεία που αφορούν και άλλες, ανταγωνίστριες της Novartis, εταιρίες. 

Ζημία

Ούτως ή άλλως η μέχρι τώρα έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέδειξε ένα τεράστιο πάρτι στον χώρο της Υγείας και κυρίως στον χώρο του φαρμάκου. Από αυτή φαίνεται πως από το 2000 μέχρι το 2015 από όλες τις φαρμακευτικές έχει προκληθεί ζημία στο δημόσιο που ξεπερνά τα 23 δισ. ευρώ και η οποία, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, θα αυξηθεί κατακόρυφα αν συνυπολογιστεί το νοσοκομειακό κόστος. Αυτή η ζημία όσον αφορά στους χειρισμούς της Novartis το  ίδιο χρονικό διάστημα είναι τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Η ζημία προκύπτει από το γεγονός ότι ενώ το 2000 η Ελλάδα δαπανούσε 0,1% έως 0,2% πάνω από τον μ.ο της Ε.Ε για τα φάρμακα, μέχρι το 2009-2010 το ποσοστό είχε διπλασιαστεί!!) σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δαπάνης.

Αποζημίωση

Πάνω σε αυτό, η βασική στόχευση των αρχών είναι πέραν της ποινικής αποτίμησης για όσους έχουν ευθύνη, κυρίως κρατικών αξιωματούχων, και η στοιχειοθέτηση αστικής ευθύνης των εταιριών που χρησιμοποίησαν παράνομες πρακτικές για να αυξήσουν τους τζίρους τους. Αυτή είναι μια  νέα πρακτική η οποία θα εισφέρει έσοδα στο ελληνικό δημόσιο,  διεκδικώντας ουσιαστικά αποζημιώσεις από μεγάλες εταιρίες που αποδεδειγμένα ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο. Άλλωστε,  η υπόθεση της Novartis πέραν της ποινικής διερεύνησης και της απαξίας εφόσον αποδεχτεί διακίνηση μαύρου χρήματος σε πολιτικά πρόσωπα (κάτι και δύσκολο και επίπονο σε επίπεδο έρευνας), ενέχει ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα που αφορά στην αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου εφόσον προκύψουν παράνομες πρακτικές από την γνωστή φαρμακοβιομηχανία αλλά και από άλλες εφόσον εντοπιστούν στοιχεία παράνομης διακίνησης χρήματος. 


Πηγή: capital.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text