Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Ναυμαχία των ακτοπλοϊκών για τις γραμμές-φιλέτα των Κυκλάδων

Ναυμαχία των ακτοπλοϊκών για τις γραμμές-φιλέτα των Κυκλάδων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ναυμαχία των ακτοπλοϊκών για τις γραμμές-φιλέτα των Κυκλάδων

To γάντι που πέταξε η Golden Star Ferries των αδελφών Στεφάνου σήκωσαν οι ανταγωνίστριές τους Seajets και Aegean Speed Lines. Ο λόγος για μία από τις πιο σκληρές και δημόσιες αντιπαραθέσεις επιχειρηματιών στην ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά εδώ και πολλά χρόνια. Αιτία, η αξίωση των αδελφών Στεφάνου να δρομολογήσουν εκπρόθεσμα δύο νεοαποκτηθέντα ταχύπλοά τους στις γραμμές-φιλέτα Πειραιά - Κυκλάδων.

«Εάν θέλουν πειρατικό Αιγαίο η Seajets θα φύγει και τα πλοία της θα δρομολογηθούν αλλού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Μάριος Ηλιόπουλος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Aegean Speed Lines, Γιάννη Δεπάστα. «Τόσο ο υπουργός Π. Κουρουμπλής όσο και ο υφυπουργός Ν. Σαντορινιός μέχρι στιγμής τηρούν τη νομιμότητα απέναντι στο θέατρο του παραλόγου της Golden Star», απάντησε ο Μ. Ηλιόπουλος ερωτηθείς από την «Κ» τι πρόκειται να κάνει σε περίπτωση που ο υπουργός υπογράψει κατ’ εξαίρεσιν εκπρόθεσμη δρομολόγηση στην Golden Star. «Ελπίζω ότι δεν θα διαταράξουν τη νομιμότητα, αλλιώς αν θέλουν να κάνουν το Αιγαίο ανοικτό στα πειρατικά, εμάς δεν μας ενδιαφέρει αυτή η αγορά», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Seajets, που ελέγχει στόλο 11 μεγάλων ταχυπλόων.

«Τέθηκαν εκβιαστικά διλήμματα από την πλευρά των αδελφών Στεφάνου ότι δήθεν 300 εργαζόμενοι θα μείνουν στον δρόμο. Αλλά έχουν ήδη τρία δρομολογημένα πλοία, οπότε κανείς δεν θα μείνει στον δρόμο. Παρά ταύτα, οποιοσδήποτε εργαζόμενος εκβιαστεί από οποιονδήποτε η Seajets θα τον πάρει στην αγκαλιά της», τόνισε αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις των αδελφών Στεφάνου πως αν δεν μπουν σε δρομολόγια τα ταχύπλοά τους τότε θα χάσουν τη δουλειά τους οι ναυτικοί τους.

Από την πλευρά της Golden Star Ferries, και συγκεκριμένα από τον πλοιοκτήτη της Γιώργο Στεφάνου, έγιναν σοβαρές καταγγελίες και κατά του υπουργού Ναυτιλίας: «Πάει να μου καταστρέψει την εταιρεία, γιατί υποστηρίζει άλλες ναυτιλιακές. Κάποια διαπλοκή υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά σε χθεσινές δηλώσεις του. Ο ίδιος εκτιμά πως έχει δικαίωμα να δρομολογήσει τα ταχύπλοά του και είναι σύννομο να το κάνει αυτό έστω και εκπρόθεσμα εφόσον υπογράψει ο υπουργός. Για το θέμα θα γίνει σύσκεψη σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας, στο οποίο θα παραστούν εκπρόσωποι τόσο της Golden Star όσο και των άλλων ακτοπλοϊκών.

«Οχι διακρίσεις εις βάρος των πλοιοκτητών. Ναι στα εκπρόθεσμα δρομολόγια εφόσον υπάρχουν γραμμές που δεν εξυπηρετούνται, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Golden Star Ferries», σημείωσε πάντως χθες ο διευθύνων της Aegean Speed Lines συντασσόμενος με τη Seajets.

Πρέπει να σημειωθεί πως όλα ξεκίνησαν από την προσπάθεια των μετόχων της Golden Star Ferries να δρομολογήσουν εκπρόθεσμα δύο νέα ταχύπλοα στις Κυκλάδες κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Και αυτό διότι αγόρασαν τα δύο πλοία στα τέλη του 2017, αλλά συνάντησαν την επιφυλακτικότητα του αρμόδιου Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών να τους εγκρίνει αίτημα δρομολόγησης. Παράλληλα, πρόσθετο πρόβλημα δημιουργήθηκε από την εμπρόθεσμη αυτή τη φορά αίτηση δρομολόγησης των δύο συμβατικών πλοίων τους (η Golden Star ελέγχει τρία ταχύπλοα και δύο συμβατικά) στη γραμμή Ραφήνας-Κυκλάδων-Κρήτης καθώς οι ώρες που ζήτησαν συνέπιπταν με αυτές άλλων εταιρειών ειδικά στο λιμάνι του Αθηνιού στη Σαντορίνη, που έχει σημαντικό πρόβλημα και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερα από δύο πλοία ταυτόχρονα στην καλύτερη περίπτωση. Ηταν αυτή η τροπή της υπόθεσης που οδήγησε τον Γιώργο Στεφάνου έξω από το γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή την Τρίτη να δηλώνει πως ξεκινά... απεργία πείνας. Τελικά η... απεργία σταμάτησε όταν έλαβε την υπογραφή για τα δύο συμβατικά, με επιφύλαξη πάντως για τις ώρες άφιξης και αναχώρησης από τη Σαντορίνη.

Σε εκκρεμότητα παραμένει όμως το ζήτημα των δύο νέων ταχυπλόων του, εν αναμονή της επίσημης γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το κατά πόσον μπορεί ο υπουργός να τα δρομολογήσει εκπρόθεσμα. Μια τέτοια περίπτωση, βέβαια, είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει εκρηκτικές αντιδράσεις όχι μόνο από τις Seajets και Aegean Speed Lines, αλλά και από την Hellenic Seaways, που είναι άλλωστε αυτή που διαμαρτυρήθηκε αρμοδίως για τις ώρες στη Σαντορίνη. «Πρέπει να ερευνηθεί, να γίνει ένορκη διοικητική εξέταση, πώς οι αδελφοί Στεφάνου γνωρίζουν ένα μήνα νωρίτερα την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία σύμφωνα με αυτούς τους δικαιώνει», αξίωσε χθες ο Μ. Ηλιόπουλος, αντιδρώντας στις πληροφορίες που θέλουν το Νομικό Συμβούλιο να έχει ήδη βγάλει θετική απόφαση για την Golden Star και μάλιστα αυτή να το γνωρίζει εδώ και ένα μήνα.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text