Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Στα υψηλά 7ετίας η ανάπτυξη της Φινλανδίας το 2017

Στα υψηλά 7ετίας η ανάπτυξη της Φινλανδίας το 2017

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στα υψηλά 7ετίας η ανάπτυξη της Φινλανδίας το 2017

ην περασμένη χρονιά, η οικονομία της Φινλανδίας εμφάνισε τη δυναμικότερη ανάπτυξη στα τελευταία επτά χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από δέκα χρόνια η οικονομία της σκανδιναβικής χώρας είχε δεχθεί πλήγμα στους κλάδους εκείνους οι οποίοι παραδοσιακά θεωρούνταν πυλώνες της – όπως η υψηλή τεχνολογία και η δασοκομία. Το 2017 αναπτύχθηκε 3%, προσφέροντας ένα ακόμα αποδεικτικό στοιχείο ότι η ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη επηρεάζει θετικά ολόκληρη την Ευρώπη.

Παρά ταύτα, ο ρυθμός του 3% υστερεί εν συγκρίσει με τις προβλέψεις των αναλυτών, δεδομένου ότι τους τελευταίους τρεις μήνες του 2017 το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 0,7% από το αρχικό 1,1%. Το εν λόγω διάστημα οι εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 2,2% σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι επενδύσεις ελαττώθηκαν κατά 0,4%, όπως παρατηρεί ο οικονομολόγος της Danske Bank, Γιούκα Απελκβιστ. «Υπάρχει κάποια ανησυχία με τις εξελίξεις αυτές», πρόσθεσε ο ίδιος. «Χωρίς να γίνουν επιπλέον επενδύσεις, η εγχώρια παραγωγική δυνατότητα θα αρχίσει να περιορίζει την ανάπτυξη, ακόμα κι αν παρατηρείται ζωηρή ζήτηση από τη διεθνή αγορά».

Παρά τις θετικές ενδείξεις, όπως η υψηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αναμένεται πως το τρέχον έτος η οικονομία θα αναπτυχθεί με πιο αργό ρυθμό από ό,τι το 2017. Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, άλλωστε, προέβλεψε χθες ότι το 2018 η ανάπτυξη της Φινλανδίας θα επιβραδυνθεί στο 2,5% και στο 2% το 2019 εξαιτίας της ταχύτατης γήρανσης του πληθυσμού και της δύσκαμπτης αγοράς εργασίας. Το 2015 ο τότε υπουργός Οικονομικών Aλεξάντερ Στουμπ είχε αποκαλέσει τη χώρα του «τον ασθενή της Ευρώπης», καθώς προσπαθούσε να ορθοποδήσει έπειτα από σοβαρά πλήγματα που είχε δεχθεί. Τέτοια ήταν η δραστική αποδυνάμωση της κάποτε κραταιάς Nokia, αλλά και οι επιπτώσεις από την ύφεση στη γειτονική Ρωσία.
 
Πηγή: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text