Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Ο πλανήτης στα πρόθυρα νέου εμπορικού πολέμου

Ο πλανήτης στα πρόθυρα νέου εμπορικού πολέμου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο πλανήτης στα πρόθυρα νέου εμπορικού πολέμου

Του Αλέξανδρου Καψύλη.

Οσοι πίστευαν πως η υπόθεση «νεοπροστατευτισμός», σε ό,τι αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ, θα έκλεινε με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών πάνελ αποδείχθηκαν αφελείς. Η εσωστρέφεια και η μυωπική πολιτική οπτική του αμερικανού προέδρου τού δημιουργούν την ακατανίκητη ανάγκη να υψώνει τείχη που στόχο έχουν να προφυλάσσουν μια κοινωνία φοβική και οπλοφορούσα από τις «εισβολές» ανθρώπων και εμπορευμάτων. Οι πρώτες επιπτώσεις από το τελευταίο «χτύπημα» του Τραμπ, την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου στις ΗΠΑ, πέρα από τα υπαρξιακά ερωτήματα που δημιούργησαν στον σύγχρονο, παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό, προκάλεσαν ισχυρό σοκ στις αγορές και στον κόσμο του διεθνούς εμπορίου εν γένει.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο Καναδάς - μακράν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο - από την περασμένη Πέμπτη κιόλας προανήγγειλαν αντισταθμιστικά μέτρα, ενώ το Μεξικό, η Κίνα και η Βραζιλία σχεδιάζουν επίσης αντίποινα στον αμερικανικό προστατευτισμό. Η προοπτική νέου εμπορικού πολέμου με αφορμή τον χάλυβα έσπειρε τον πανικό στα διεθνή χρηματιστήρια, με τις μετοχές των χαλυβουργιών, των αυτοκινητοβιομηχανιών και της βαριάς βιομηχανίας εν γένει να βγαίνουν πρώτες στο σφυρί.  

Ξαφνικά, ενώ πλησίαζε το μεσημέρι στην ηπειρωτική Ευρώπη αλλά στην Ουάσιγκτον ήταν ακόμη ξημερώματα, ο Τραμπ, ο οποίος ως γνωστόν είναι «πρωινός τύπος», έπιασε από το κομοδίνο το τηλέφωνο για να διαμηνύσει μέσω Twitter ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι κάνουν καλό», ότι «οι ΗΠΑ χάνουν δισεκατομμύρια από το εμπόριο» και ότι «είναι εύκολο να κερδίσει κανείς έναν εμπορικό πόλεμο».

Μια ελληνική εταιρεία

Ιστορικά ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι ένας εμπορικός πόλεμος έχει μόνο ηττημένους. Και αυτοί είναι οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές, εκείνοι δηλαδή για τους οποίους (υποτίθεται ότι) διεξάγεται ο πόλεμος! Εχει επίσης ένας εμπορικός πόλεμος και παράπλευρες απώλειες. Σε αυτές κινδυνεύει να υπαχθεί μια ελληνική εταιρεία εξόχως πρωτοποριακή, στο μέτρο που εξάγει στις ΗΠΑ ένα προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας, που δεν παράγεται εκεί.

Πρόκειται για την εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου, η οποία προμηθεύει με χαλυβδοσωλήνες μεγάλης διαμέτρου για τη μεταφορά πετρελαίου και αερίου αμερικανικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς, όπως είναι η Chevron και η ExxonMobil. Μιλώντας στο «Βήμα» ο γενικός διευθυντής των Σωληνουργείων Κορίνθου Απόστολος Παπαβασιλείου εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει στοχοποιηθεί επιπροσθέτως από τις αμερικανικές αρχές για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως ότι πουλάει κάτω του κόστους.

Στο στόχαστρο

Μαζί με την Ελλάδα στο στόχαστρο των Αρχών έχουν μπει η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, ο Καναδάς και η Ινδία που εξάγουν επίσης εξειδικευμένα προϊόντα ανάλογα με εκείνα των Σωληνουργείων Κορίνθου. Δεν απειλείται με μέτρα anti-dumping, ωστόσο η Γερμανία, η οποία επίσης εξάγει στις ΗΠΑ σωλήνες μεγάλης διαμέτρου, σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες μάλιστα.

Στο εύλογο ερώτημα αν πράγματι μόνο η Γερμανία κάνει dumping, ο κ. Παπαβασιλείου απάντησε ότι ίσως η χώρα εξαιρέθηκε επειδή στις καταγγέλλουσες αμερικανικές βιομηχανίες - οι οποίες σημειωτέον δεν κατασκευάζουν το εν λόγω προϊόν - περιλαμβάνεται και η Berg Steel Pipe Corp., που είναι θυγατρική της γερμανικής Bergrohr. Η συμμετοχή της Berg Steel Pipe στην αμερικανική Ενωση των παραγωγών σωλήνων μεταφοράς πετρελαίου και αερίου ευεργέτησε, πιθανότατα, όλους τους γερμανούς κατασκευαστές που εξαιρέθηκαν από την έρευνα anti-dumping των αμερικανικών αρχών.


Πηγή: tovima.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text