Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Fed: Δεν υπάρχουν ενδείξεις υπερθέρμανσης της οικονομίας

Fed: Δεν υπάρχουν ενδείξεις υπερθέρμανσης της οικονομίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Fed: Δεν υπάρχουν ενδείξεις υπερθέρμανσης της οικονομίας

Ο νέος πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ δήλωσε χθες πως δεν διακρίνει σημάδια υπερθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι βελτιώνονται οι προοπτικές της και ενισχύεται η απασχόληση. Καταθέτοντας χθες στη Γερουσία, ο κ. Πάουελ επανέλαβε πως η κεντρική τράπεζα θα εξακολουθήσει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια δανεισμού, προσπαθώντας να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ πληθωρισμού και ανεργίας. «Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι υπερθερμαίνεται η οικονομία αυτήν τη στιγμή», είπε ο Πάουελ στους γερουσιαστές, προσθέτοντας πως δεν θεωρεί ότι η μείωση της ανεργίας οδηγεί σε επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών. Την Τρίτη, καταθέτοντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Πάουελ είχε δημιουργήσει την εντύπωση πως η Fed σκοπεύει να αυξήσει φέτος τέσσερις φορές τα επιτόκια δανεισμού και όχι τρεις που υπέθετε η αγορά. Θεωρείται βέβαιο πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Μαρτίου, όπως και του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου, ενώ πλέον εκτιμάται αρκετά πιθανή και μια αύξηση τον Δεκέμβριο. «Συνεχίζοντας να αυξάνουμε σταδιακά τα επιτόκια δανεισμού με την πάροδο του χρόνου, προσπαθούμε να ισορροπήσουμε δύο πράγματα (σ.σ. πληθωρισμό και ανεργία), και να πετύχουμε να κινηθεί ο πληθωρισμός προς τον στόχο, αλλά και να εξασφαλίσουμε πως δεν υπερθερμαίνεται η οικονομία», ανέφερε χθες ο κ. Πάουελ. Νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου είχε ανακοινώσει πως ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών (PCE) δαπανών ενισχύθηκε κατά 0,4% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ενώ διαμορφώθηκε στο 1,7% σε ετήσια βάση. Ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών ενισχύθηκε τον Ιανουάριο κατά 1,5%. Πρόκειται για τον δείκτη που χρησιμοποιεί η Fed, για να εκτιμά προς τα πού κινείται ο πληθωρισμός, και παραμένει κάτω από τον στόχο 2% από τα μέσα του 2012. «Θα περίμενα ότι μπορεί να υπάρξει κάποια ενίσχυση της αγοράς εργασίας χωρίς να προκληθεί πληθωρισμός», είπε χθες ο κ. Πάουελ, προσθέτοντας πως «δεν βλέπουμε ισχυρά στοιχεία περί αποφασιστικής ανόδου των μισθών».

Σταδιακά

Ωστόσο, ο πρόεδρος της περιφερειακής Fed της Νέας Υόρκης Γουίλιαμ Ντάντλεϊ δήλωσε χθες από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας ότι ακόμη και αν η Fed αύξανε τα επιτόκια δανεισμού τέσσερις φορές το 2018 και πάλι η αύξηση θα ήταν «σταδιακή».

Ο κ. Ντάντλεϊ είπε πως η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού εξαιτίας της αναπτυξιακής ώθησης που παρέχουν η μείωση της φορολογίας που ψήφισε το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο και η αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών που ψήφισε τον Ιανουάριο. «Ακόμη και αν πηγαίναμε σε τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού, νομίζω πως αυτό θα εξακολουθούσε να είναι σταδιακό», είπε ο κ. Ντάντλεϊ. Σημείωση πως η «εναλλακτική στη σταδιακή αύξηση» θα ήταν οι οκτώ αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού τον χρόνο που εφάρμοζε η Fed στη δεκαετία του 2000 πριν ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο κ. Ντάντλεϊ εκτίμησε πως η μείωση της φορολογίας και η αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών θα οδηγήσουν σε άνοδο του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ το 2019, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη και καθιστώντας επιτακτική την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την πλευρά της Fed. Με την άποψη αυτή συμφώνησε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία, παραχωρώντας συνέντευξη στο Reuters, είπε πως η φορολογική μεταρρύθμιση και η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση Τραμπ θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, τουλάχιστον έως το 2020, αλλά και πως θα προκαλέσουν υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, αναγκάζοντας τη Fed να σκληρύνει τη νομισματική της πολιτική.

Στάση αναμονής από ΕΚΤ τον Μάρτιο

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πιθανόν να συζητήσει στη συνεδρίαση της 8ης Μαρτίου κατά πόσον θα έπρεπε η τράπεζα να τροποποιήσει το μήνυμα που στέλνει στις αγορές, ωστόσο δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς σημαντική αλλαγή πολιτικής, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters. Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης προτιμούν να τηρήσουν στάση αναμονής, ενδεχομένως έως το καλοκαίρι, όντας ανήσυχοι εξαιτίας της πρόσφατης αναταραχής στις παγκόσμιες αγορές, της ενίσχυσης του ευρώ και της υποχώρησης του πληθωρισμού και του δομικού πληθωρισμού. Εχοντας αγοράσει ομόλογα άνω των 2 τρισ. ευρώ, η ΕΚΤ αναμένεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγορών έως τα τέλη του έτους, ικανοποιημένη που η ισχυρή ανάπτυξη θα ενισχύσει τον πληθωρισμό ακόμη και με αργό ρυθμό. Ωστόσο, τρεις πηγές λένε στο Reuters πως οι κεντρικοί τραπεζίτες θέλουν πρώτα να διαθέτουν πολλά στοιχεία ότι όντως ενισχύεται ο πληθωρισμός, φοβούμενοι πως θα πληγεί το κύρος τους αν κινηθούν πρόωρα και αναγκαστούν εν συνεχεία να αλλάξουν πορεία.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text