Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Το β΄ τρίμηνο 2018 η εξαγορά Monsanto από Bayer

Το β΄ τρίμηνο 2018 η εξαγορά Monsanto από Bayer

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το β΄ τρίμηνο 2018 η εξαγορά Monsanto από Bayer

Της Δέσποινας Κόντη.

Εντός του δευτέρου τριμήνου του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχεδιαζόμενη εξαγορά της αμερικανικής Monsanto από την Bayer, ύψους 62,5 δισ. δολ., όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας Βέρνερ Μπάουμαν σε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου. Ο κ. Μπάουμαν εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα περιοριστούν με την υλοποίηση των απαραίτητων δεσμεύσεων που έχει λάβει η εταιρεία.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εξαγοράς, η Βayer έχει συμφωνήσει ήδη να εκχωρήσει στη βιομηχανία αγροχημικών BASF περιουσιακά στοιχεία έναντι 5,9 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται η πώληση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Bayer στον τομέα των σπόρων βαμβακιού, καθώς και ορισμένων προϊόντων για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών τους. Εντούτοις, η Bayer, στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τις ενστάσεις που έχουν εκφράσει ορισμένες αρχές ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισήμανε ότι προτίθεται να προχωρήσει στην πώληση και άλλων περιουσιακών στοιχείων. «Εχουμε, επίσης, δεσμευθεί στην παρούσα χρονική στιγμή να εγχωρήσουμε το σύνολο των εργασιών μας σχετικά με τους σπόρους κηπευτικών. Ορισμένες πρόσθετες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Bayer και της Monsanto ενδέχεται εξίσου να πωληθούν ή να μεταβιβασθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο κ. Μπάουμαν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί από το περασμένο καλοκαίρι εις βάθος έρευνα για τη συγκεκριμένη εξαγορά και έχει προθεσμία μέχρι τις 5 Απριλίου να λάβει την τελική απόφαση, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Μπάουμαν, «η έρευνα της Κομισιόν θα διαρκέσει έως τις 5 Απριλίου». Στον απόηχο των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η σχεδιαζόμενη συμφωνία, η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, απευθυνόμενη σε όσους αντιτίθενται στην παραπάνω συμφωνία, έχει επισημάνει ότι η αξιολόγησή της στρέφεται γύρω από τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η συγχώνευση στους καταναλωτές και στους αγρότες λόγω της μείωσης του ανταγωνισμού και της αύξησης των τιμών. Ο περιορισμός των επιλογών και οι μικρότερες δυνατότητες καινοτομίας αποτελούν, σύμφωνα με την ίδια, επιπρόσθετους παράγοντες για την αξιολόγηση της συμφωνίας Bayer - Monsanto.

Αποτιμώντας την πορεία των εσόδων της προηγούμενης χρονιάς, ο κ. Μπάουμαν τόνισε ότι «από πλευράς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, το 2017 ήταν μια χρονιά με θετικές και αρνητικές συνέπειες». Οι πωλήσεις του ομίλου σημείωσαν αύξηση 1,5%, στα 35,015 δισ ευρώ, ενώ μείωση 1,7%, στα 5,8 δισ. ευρώ, κατέγραψαν οι πωλήσεις προϊόντων φροντίδας. Οσον αφορά την Ελλάδα, σε δηλώσεις του στην «Κ» ο CFO της Bayer, Γιοχάνες Ντις, επισήμανε ότι η Bayer δεν σχεδιάζει να προβεί σε μεγάλες επενδύσεις στη χώρα. «Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της Ε.Ε., και η Ε.Ε είναι για εμάς ενιαία αγορά. Στη Γερμανία έχουμε ήδη ένα δίκτυο παραγωγής, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη να επεκταθούμε και στην Ελλάδα». Με αφορμή τις συζητήσεις γύρω από το σκάνδαλο Novartis και τις πρακτικές των φαρμακοβιομηχανιών, ο κ. Ντιτς ανέφερε ότι η Bayer δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα συμμόρφωσης για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων, και ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στην πολιτική συμμόρφωσης που προωθεί η εταιρεία.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text