Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τι αλλάζει με τις ξεχωριστές δηλώσεις συζύγων

Τι αλλάζει με τις ξεχωριστές δηλώσεις συζύγων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι αλλάζει με τις ξεχωριστές δηλώσεις συζύγων

Του Σπύρου Δημητρέλη
 
Μια μεγάλη ανατροπή στη σχέση των ζευγαριών και γενικών των φορολογούμενων με την εφορία θα επιφέρει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε φορολογούμενο ο οποίος αξίωσε να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση από τη σύζυγό του. Σύμφωνα με έμπειρους φοροτεχνικούς η απόφαση ανοίγει το δρόμο σε όλους τους φορολογούμενους προκειμένου να επιλέξουν αν τους συμφέρει να υποβάλλουν κοινή ή ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με όσα ορίζει η φορολογική νομοθεσία οι έγγαμοι και όσοι υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης οφείλουν να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση. Η υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης επιτρέπεται στις περιπτώσεις που οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση ή όταν ο ένας σύζυγος έχει διαφορετική φορολογική κατοικία από τον άλλο σύζυγο.

Η υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης από όλους θα επιφέρει τις ακόλουθες αλλαγές:

- θα γίνεται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου εισοδήματος σε κάθε σύζυγο. Με το σημερινό σύστημα η βεβαίωση γίνεται στο όνομα του συζύγου

- η φορολογική διοίκηση θα επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μόνο στον σύζυγο ο οποίος δεν εκπληρώνει τις φορολογικές του υποχρεώσεις. Έτσι, θα επιβάλλονται κατασχέσεις σε κάθε σύζυγο ξεχωριστά. Με το σημερινό σύστημα η φορολογική διοίκηση μπορεί να επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και στους δυο συζύγους όταν δεν εξοφλείται στο σύνολό του ο φόρος εισοδήματος που βεβαιώνεται με το κοινό εκκαθαριστικό

- η φορολογική διοίκηση θα εκδίδει ξεχωριστά για τους συζύγους αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν ένας από τους συζύγους έχει τακτοποιήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις θα μπορεί να προχωρά στην πώληση περιουσιακών στοιχείων ή στην είσπραξη απαιτήσεων από το δημόσιο ακόμη και αν ο άλλος σύζυγος έχει οφειλές προς την εφορία

- θα γίνεται ξεχωριστή εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης για τον ένα σύζυγο δεν θα επηρεάζει το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης για τον άλλο. Έτσι, όταν ο ένας σύζυγος θα δικαιούται επιστροφή φόρου θα την εισπράττει κανονικά χωρίς αυτή να συμψηφίζεται με τυχόν οφειλόμενο φόρο του άλλου συζύγου.

Η υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης θα δημιουργήσει, ωστόσο, και ορισμένα προβλήματα στη φορολογική διοίκηση. Για παράδειγμα, ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που θα κληθεί να επεξεργαστεί και να εκκαθαρίσει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα αυξηθεί σημαντικά καθώς από τις περίπου 6 εκατ. δηλώσεις θα κληθεί να εκκαθαρίσει περισσότερα από 8 εκατ. δηλώσεις.

Πρόβλημα θα δημιουργηθεί και με τον καθορισμό των δικαιούχων διαφόρων επιδομάτων που καταβάλλονται με κριτήριο το οικογενειακό εισόδημα και όχι το ατομικό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα επιδομάτων που δίνονται με βάση το οικογενειακό εισόδημα είναι το επίδομα παιδιών και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.


Πηγή: capital.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text