Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στην κόψη του ξυραφιού και μετά τα μνημόνια

Στην κόψη του ξυραφιού και μετά τα μνημόνια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στην κόψη του ξυραφιού και μετά τα μνημόνια

Της Ειρήνης Χρυσολωρά.

Η Ελλάδα για πολύ καιρό ακόμη μετά την έξοδό της από το μνημόνιο θα βαδίζει στην κόψη του ξυραφιού. Κίνδυνοι θα παραμονεύουν σε κάθε εκτροπή από το δημοσιονομικό της πρόγραμμα και σε κάθε αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων, κάτι που σημαίνει επίσης οτι ενδεχόμενες πολιτικές αναταραχές μπορεί να αποβούν καταστροφικές. Ευάλωτη θα παραμείνει, εξάλλου, η χώρα και σε εξωγενείς παράγοντες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόσβασή της στις αγορές.

Τους παραπάνω κινδύνους περιγράφουν στελέχη των τριών οίκων αξιολόγησης, απαντώντας σε ερωτήματα της «Κ». Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch αναβάθμισαν το προηγούμενο δίμηνο την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, χαρίζοντας χαμόγελα αισιοδοξίας και οι αναλυτές τους ποντάρουν σε θετικές εξελίξεις στη συνέχεια, αλλά οι περιγραφές τους για το μεταμνημονιακό σκηνικό χτυπούν προειδοποιητικά καμπανάκια.

Η Κάθριν Μιλμπρένερ, senior vice president και επικεφαλής αναλύτρια για την Ελλάδα της Moody’s, η Αάρτι Σακχούτζα, βοηθός διευθύντρια, Sovereign Ratings της S&P Global Ratings και ο Μικέλε Ναπολιτάνο, επικεφαλής της Western Europe Sovereign Rating στη Fitch Ratings, που μιλούν στην «Κ», είναι οι άνθρωποι των οποίων οι αναλύσεις συνοδεύουν τις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους «Τρεις Μεγάλους». Αξιολογήσεις οι οποίες όχι μόνο επηρεάζουν τη στάση των επενδυτών ελληνικών ομολόγων, αλλά και καθορίζουν μία σειρά από κρίσιμες αποφάσεις επίσημων φορέων, όπως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Φρανκφούρτη αγοράζει ομόλογα μόνο αν οι οίκοι τα τοποθετούν σε επενδυτική βαθμίδα. Τα ελληνικά, που βρίσκονται ακόμη στην κατηγορία «σκουπίδια», γίνονταν δεκτά το προηγούμενο διάστημα κατ’ εξαίρεσιν (waiver), επειδή η χώρα ακολουθούσε το μνημονιακό πρόγραμμα, κάτι που λειτουργούσε ως εναλλακτική δικλίδα ασφαλείας. Αν φύγει από το μνημόνιο, χωρίς να μπει κάτι άλλο στη θέση του, η ΕΚΤ θα πάψει να δανείζει με φθηνό χρήμα τις ελληνικές τράπεζες, έως ότου την αναβαθμίσουν οι οίκοι, τόσο όσο χρειάζεται για να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα (5 βαθμίδες από τη S&P και τη Fitch και 6 βαθμίδες από τη Moody’s).

Οι ίδιοι, πάντως, δεν διατυπώνουν προβλέψεις για το πότε θα βγουν οι ελληνικοί τίτλοι από τα «σκουπίδια». Οσο για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, την περιμένουν τον Αύγουστο, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου στο παρακάτω link: http://www.kathimerini.gr/951879/gallery/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/sthn-koyh-toy-3yrafioy-kai-meta-ta-mnhmonia\


Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text