Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Γιλντιρίμ: Οι προκλήσεις στη Μεσόγειο θα έχουν απάντηση

Γιλντιρίμ: Οι προκλήσεις στη Μεσόγειο θα έχουν απάντηση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιλντιρίμ: Οι προκλήσεις στη Μεσόγειο θα έχουν απάντηση

«Οι έρευνες για φυσικό αέριο θα γίνουν μόνο μετά από λύση του Κυπριακού» - Η Ελλάδα δεν έπρεπε να φέρει το θέμα της σύλληψης των δύο στρατιωτικών στην ΕΕ - Η  τουρκική δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα» - Μίλησε και για το κάψιμο της Τουρκικής σημαίας σε διαδήλωση λέγοντας ότι «εμείς στο όνομα της δίνουμε τη ζωή μας»

Νέες απειλές σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη εκτόξευσε σήμερα η Άγκυρα δια στόματος του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός φρόντισε μάλιστα να εκτοξεύσει τις απειλές του έχοντας στο πλευρό του τον  λεγόμενο «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους σημειώνοντας μάλιστα με έμφαση ότι αυτές οι έρευνες θα προχωρήσουν μόνο μετά την εξεύρεση οριστικής λύσης του Κυπριακού.

     «Οι προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν την απάντησή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει και την ενόχληση του για το γεγονός ότι η Αθήνα έθεσε το θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις Βρυξέλλες σημειώνοντας ότι με τέτοιες πρακτικές δεν πηγαίνουν μπροστά οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. 

Κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση του με την Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός έσπευσε να αναφερθεί και στο κάψιμο της τουρκικής σημαίας σε διαδήλωση στην Αθήνα σημειώνοντας ότι τέτοιες πρακτικές είναι  απαράδεκτες και ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν συζητά με αυτούς που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες. 

Οι δηλώσεις 

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Τουφάν Ερχουρμάν μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι οι μονομερείς δραστηριότητες δεν αντικρίζονται θετικά ούτε από την Τουρκία ούτε από τους Τουρκοκυπρίους. «Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μόνο όταν υπάρξει μια λύση μόνιμη,βιώσιμη με ένα σχήμα ενός κράτους δικοινοτικού. Η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και τέτοιου είδους προκλητικές δραστηριότητες θα έχουν την απάντησή τους», ανέφερε επίσης ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι με βάση την πρακτική η πρώτη επίσκεψη της ‘κυβέρνησης’ που σχηματίζεται στα κατεχόμενα πραγματοποιείται στην Τουρκία και η δεύτερη στο Αζερμπαϊτζάν. Κατά τη συνάντηση, πρόσθεσε, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν περιεκτικά θέματα συνεργασίας. “Οπωσδήποτε ένα από τα βασικά ζητήματα είναι το Κυπριακό και η επίλυσή του. Το συζητήσαμε περιεκτικά. Συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις για το τί θα γίνει και πως, έπειτα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων πέρσι στο Κραν Μοντανά". Με ικανοποίηση θέλω να δηλώσω ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά απόψεων σε αυτό το θέμα με τον αξιότιμο "πρωθυπουργό" και τον αξιότιμο "υπουργό εξωτερικών", ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Για το Κυπριακό

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να αναλυθεί καλά το γιατί δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. “Εδώ η διεθνής κοινότητα, ο τομέας της «νοτίου Κύπρου»  πρέπει να σκεφτούν ξανά κάτι με ουσιώδη τρόπο. 

Για να είναι δυνατή μια βιώσιμη λύση στο νησί, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι έτοιμη ψυχολογικά για κάτι τέτοιο. Πρέπει να είναι έτοιμη για το διαμοιρασμό όχι μόνο στα λόγια αλλά και ψυχολογικά και πρέπει να μπορεί να πείσει γι αυτό και την «βόρεια Κύπρο». Εδώ ποιο είναι το βασικό; Η διασφάλιση εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών των δύο πλευρών σε μια ομοσπονδιακή δομή δύο κοινοτήτων στη βάση της πολιτικής ισότητας, της δίκαιης διοίκησης και της κοινής ευημερίας. Επιπλέον η προστασία ενάντια σε κάθε εσωτερικό και εξωτερικό κίνδυνο της ανεξαρτησίας που έχει εξασφαλιστεί με μεγάλο τίμημα, της διασφάλισης της ζωής και της περιουσίας, δηλαδή οι όροι της ασφάλειας και εγγυήσεων της Τουρκίας, να συνεχιστούν σε κάθε περίπτωση. Αυτά αν δεν τεθούν καθαρά και σαφώς κάθε προσπάθεια για λύση θα μείνει χωρίς αποτέλεσμα από την αρχή και δεν θα διασφαλιστεί μια βιώσιμη λύση”, ανέφερε ο κ. Γιλντιρίμ. 

Ελληνοτουρκικά

Όπως μεταδίδει η Κυπριακή εφημερίδα «Φιλελευθερος»,  ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι πριν από λίγες ημέρες 2 Έλληνες παραβίασαν τα σύνορα και η νομική διαδικασία είναι σε εξέλιξη. «Η δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το να έρθει αυτό το θέμα ενώπιον της ΕΕ είναι πολύ έξυπνο. Είναι μια συνήθεια πια όποιο θέμα έχει να κάνει με την Τουρκία να τίθεται ενώπιον της ΕΕ για στήριξη. Αυτό και παρόμοιες εξελίξεις δεν πηγαίνουν μπροστά τις σχέσεις μας με την ΕΕ, αλλά ούτε και πίσω». 

Για το κάψιμο της τουρκικής σημαίας

Για το κάψιμο τουρκικής σημαίας στην Αθήνα σε διαδήλωση, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι “προσβολή στη σημαία μιας χώρας σημαίνει ότι έγινε στη χώρα εκείνη η προσβολή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει επ ουδενί αποδεκτό. Η σημαία μας με το μισοφέγγαρο είναι η περηφάνια μας. Στο όνομα αυτής της σημαίας δίνουμε τη ζωή μας. Δεν συζητάμε καν με αυτούς που κάνουν τέτοιες αδιακρισίες”.

Ερχουρμάν: Δεν ήταν πολύ ελπιδοφόρες οι δηλώσεις Αναστασιάδη μετά την εκλογή του 

Κοινή ευαισθησία με την Τουρκική Δημοκρατία είναι το ζήτημα της πολιτικής ισότητας των Τ/κ, δήλωσε ο "πρωθυπουργός", Τουφάν Ερχουρμάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό στην Άγκυρα.

Ο κ. Ερχουρμάν ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη μετά την εκλογή του δεν ήταν πολύ ελπιδοφόρες. “Είναι εκ των ων ουκ άνευ η αποδοχή της πολιτικής ισότητας των Τ/κ σε αυτή τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Η διαδικασία μόνιμης και βιώσιμης ειρήνης θα οικοδομηθεί πάνω στην πολιτική ισότητα”, πρόσθεσε.

Ακόμα και στο θέμα των υδρογονανθράκων, οι δηλώσεις του Ε/κ ηγέτη δείχνουν ότι δεν έχει μια ξεκάθαρη άποψη ακόμα για το ποιο είναι τελικά το στάτους των Τ/κ, σημείωσε ο κ. Ερχιουρμάν λέγοντας ότι οι Τ/κ είναι το ένα από τα δύο "στοιχεία" (μέρη) που όχι μόνο έχουν ένα μερίδιο από τον πλούτο στο νησί, αλλά έχουν την επιθυμία να παίρνουν αποφάσεις γι' αυτό το ζήτημα. Η έννοια της πολιτικής ισότητας, πρόσθεσε, είναι και γι' αυτό το λόγο που έχει προκύψει. "Ακριβώς γι' αυτό είναι κοινή μας ευαισθησία με την Τουρκία το θέμα της πολιτικής ισότητας των Τ/κ. Είναι γνωστό σε όλους ότι μια συμφωνία που δεν θα εγγυάται την πολιτική ισότητα των Τ/κ, δεν μπορεί να είναι βιώσιμη".

Είπε ακόμη ότι με την τουρκική κυβέρνηση έχουν κοινή ευαισθησία και στα θέματα της οικονομίας. Η "κυβέρνηση" συνασπισμού των τεσσάρων κομμάτων δεν έκλεισε ένα μήνα από τότε που ανέλαβε, σημείωσε, ωστόσο έχουν παράξει πολλά προγράμματα και προβλέπονται κι άλλα. "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι επειδή οι οικονομικές επιδόσεις μας είναι κοινές. Μας χαροποίησε που είδαμε ότι η Τουρκία θα στηρίξει τα προγράμματά μας στον οικονομικό τομέα”, ανέφερε.


Πηγή: protothema.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text