Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Τουρκία, το νέο Πακιστάν

Τουρκία, το νέο Πακιστάν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τουρκία, το νέο Πακιστάν

«Η Τουρκία αρχίζει να μοιάζει με το Πακιστάν, ένα κράτος που διαρκώς αποτυγχάνει, με μια ηγεσία που ανέχεται και προωθεί μια εκδοχή του Ισλάμ βαθιά εχθρική έναντι των ΗΠΑ και των δυτικών συμφερόντων». Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει ο έμπειρος αναλυτής του πρακτορείου Bloomberg Ελι Λέικ, ασκώντας καυστική κριτική στη στροφή του Ταγίπ Ερντογάν προς τον αυταρχισμό και τον μιλιταρισμό.

Στο εκτεταμένο άρθρο του, ο Λέικ επικαλείται τον πρώην Πακιστανό πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, Χουσεΐν Χακάνι, ο οποίος παραλληλίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας με τον πρώην δικτάτορα της χώρας του, Ζία Ουλ Χακ. «Ο Ερντογάν εφάρμοσε την πακιστανική συνταγή για να φτιάξει ένα μείγμα σκληροπυρηνικού εθνικισμού και θρησκείας. Ο Ζία επέβαλε ισλαμικούς νόμους, τροποποίησε το σύνταγμα, περιθωριοποίησε διανοουμένους και πολιτικούς που υπερασπίζονταν το λαϊκό κράτος και δημιούργησε θεσμούς για τον εξισλαμισμό της κοινωνίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πακιστανός διπλωμάτης.

«Η Τουρκία δεν είναι ακόμη Πακιστάν, αλλά αν συνεχίσει στον δρόμο που χάραξε ο Ερντογάν, μπορεί να γίνει ένα δεύτερο Πακιστάν», εκτιμά από την πλευρά του ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Ερκι Εντελμαν. Η ανάλυση του Bloomberg σημειώνει ότι, όπως το Πακιστάν, αν και παραδοσιακός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, προσέφερε προστασία σε δίκτυα τζιχαντιστών από το γειτονικό Αφγανιστάν και ασφαλές καταφύγιο στον Οσάμα μπιν Λάντεν, έτσι και η Τουρκία, υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, προσέφερε κάλυψη σε τζιχαντιστές που πολεμούσαν στη γειτονική Συρία, ενώ συνεχίζει να στηρίζει την ισλαμική Χαμάς, που κυβερνά την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας. Αναφέρει επίσης ότι, αν και μέχρι χθες εργαζόταν εναντίον του καθεστώτος Ασαντ, η Τουρκία συνεργάζεται ατύπως μαζί του μετά την εισβολή εναντίον των Κούρδων, στο Αφρίν.

Βολές κατά της Αγκυρας εξαπέλυσε χθες και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κάιρο, στην πρώτη του διεθνή περιοδεία μετά την αναβάθμισή του σε διάδοχο του θρόνου, ο Σαουδάραβας αξιωματούχος δήλωσε ότι «το σύγχρονο τρίγωνο του κακού περιλαμβάνει το Ιράν, την Τουρκία και εξτρεμιστικές, θρησκευτικές οργανώσεις», με την τελευταία αναφορά του να παραπέμπει στη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ.

Ενταση

Την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και βασικούς συμμάχους τους αποτυπώνουν και οι χθεσινές δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν. Ο εκπρόσωπος Τύπου και σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Αμερικανούς να «μαζέψουν» τους μαχητές των Δημοκρατικών Συριακών Δυνάμεων (SDF), οι οποίοι μετακινούνται από την πόλη Μαντζίμπ στον κουρδικό θύλακο του Αφρίν για να πολεμήσουν εναντίον των Τούρκων εισβολέων.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της Washington Post, περίπου 1.700 μαχητές των SDF, κυρίως Αραβες, εγκατέλειψαν πρόσφατα την πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, όπου μάχονταν εναντίον υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους, για να μεταφερθούν στο Αφρίν. Οι SDF βρίσκονται υπό κουρδική ηγεσία, ενώ εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται από τους Αμερικανούς. Το ρεπορτάζ της Washington Post αποτυπώνει την απογοήτευση ηγετών των Κούρδων της Συρίας για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους άφησαν απροστάτευτους, απέναντι στην τουρκική εισβολή, τους ομοεθνείς τους στο Αφρίν και διαπιστώνει ότι η εξέλιξη αυτή αποδυναμώνει τον κοινό αγώνα απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text