Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Αποφασισμένο για αντεπίθεση το Πεκίνο

Αποφασισμένο για αντεπίθεση το Πεκίνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αποφασισμένο για αντεπίθεση το Πεκίνο

Θέσεις μάχης ετοιμάζεται να λάβει η Κίνα, η οποία διά στόματος του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, δήλωσε χθες αποφασισμένη να δώσει τη «δέουσα απάντηση» στην αμερικανική επίθεση. Μια αντεπίθεση του Πεκίνου σε έναν εμπορικό πόλεμο εκτιμάται πως μπορεί να καταφέρει καίριο πλήγμα σε αμερικανικές βιομηχανίες, καθώς η δεύτερη οικονομία του κόσμου εισάγει από τις ΗΠΑ σύνθετα βιομηχανικά προϊόντα όπως αεροσκάφη και ψηφιακά δίκτυα που περνούν από πολλά στάδια της αλυσίδας παραγωγής. Αν, επομένως, επιβάλει δασμούς σε τέτοιου είδους προϊόντα μπορεί να πλήξει μεγάλο τμήμα της αμερικανικής βιομηχανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεσή του να λάβει μέτρα ώστε να αμυνθεί στην κινεζική επέλαση και να περιφρουρήσει τις αμερικανικές βιομηχανίες από τις φτηνές κινεζικές εισαγωγές. Χαρακτηριστικό των προθέσεών του ήταν το tweet με το οποίο καλούσε το Πεκίνο να ενδιαφερθεί ώστε να μειώσει κατά 1 δισ. δολάρια το έλλειμμα των ΗΠΑ από το διμερές εμπόριο. Πρόκειται πράγματι για ιλιγγιώδες έλλειμμα, καθώς το 2017 υπερέβη τα 375 δισ. δολάρια και μόνον από το διμερές εμπόριο προϊόντων. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν, πάντως, πως αν επιβληθούν δασμοί και μειωθούν οι κινεζικές εισαγωγές, οι αμερικανικές βιομηχανίες θα δυσκολευθούν να καλύψουν το κενό.

Το «αγκάθι»

Στην περίπτωση της Κίνας, πάντως, το πρόβλημα υπερβαίνει τους δασμούς στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Εκείνο που μπορεί να διακυβεύσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είναι το σχέδιο που αναμένεται να παρουσιάσει ο Αμερικανός πρόεδρος και αφορά σειρά δασμών σε πολλά κινεζικά προϊόντα, αλλά και δραστικούς περιορισμούς στις κινεζικές επενδύσεις εντός ΗΠΑ.

Με ένα ακόμη tweet, ο Ντόναλντ ενημέρωσε χθες το Πεκίνο πως η αμερικανική κυβέρνηση θα «δράσει άμεσα» για να πατάξει την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας την οποία υφίσταται χρόνια. Πρόκειται για ευθεία αναφορά στην πάγια τακτική του Πεκίνου, που υποχρεώνει όσες αμερικανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Κίνα να δημιουργούν κοινοπραξίες με εγχώριες βιομηχανίες στις οποίες πρακτικά αναγκάζονται να εκχωρούν τεχνογνωσία.

Οπως κι αν πρόκειται, πάντως, να αντιδράσει η Κίνα, η προοπτική εμπορικού πολέμου έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές και συναπτές συνεδριάσεις υποχώρησης στη Wall Street. Οπως τονίζει ο Ρικ Σπούνερ, αναλυτής της CMC Markets, «το ενδεχόμενο ευρύτερων δασμών κατά της Κίνας αποτελεί λόγο ανησυχίας για τις αγορές και πηγή πιθανής αστάθειας τους επόμενους μήνες».


Έντυπη
Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text