Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Υψηλό απόθεμα απούλητων, πλειστηριασμοί, εμπόδια στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων

Υψηλό απόθεμα απούλητων, πλειστηριασμοί, εμπόδια στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υψηλό απόθεμα απούλητων, πλειστηριασμοί, εμπόδια στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων

Ερωτήματα για την ταχύτητα της ανάκαμψης στην αγορά κατοικίας θέτουν, επί του παρόντος, δύο βασικές παράμετροι, το απόθεμα των απούλητων ακινήτων και η επικείμενη εντατικοποίηση των πλειστηριασμών, με την εκτέλεσή τους αποκλειστικά με ηλεκτρονική μορφή. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Δανός & Συνεργάτες-BNP Paribas Real Estate, το υφιστάμενο απόθεμα απούλητων ακινήτων ξεπερνά πλέον τις 250.000. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι η πραγματική υποχώρηση των τιμών σε ορισμένες περιοχές και κατηγορίες ακινήτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο που αποτυπώνεται στους δείκτες της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Ειδικότερα, εκτιμάται ότι κινείται μεταξύ 60% και 70%, κυρίως σε ό,τι αφορά τις κατοικίες μεγάλης ηλικίας της τάξεως των 30-40 ετών ή και περισσότερο στο κέντρο της Αθήνας. «Διαμερίσματα κατασκευασμένα πριν από τρεις και τέσσερις δεκαετίες στο κέντρο της Αθήνας πωλούνται σήμερα αντί 10.000 - 20.000 ευρώ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής («χρυσή βίζα») στους κατοίκους χωρών εκτός Ε.Ε., που θα αποκτήσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ στην Ελλάδα, επανέφεραν την κινητικότητα στην αγορά κατοικίας. Οπως αναφέρει η Δανός, αρκετά ξένα funds αναζητούν ακίνητα στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας, με στόχο την εκμετάλλευσή τους μέσω του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Το αποτέλεσμα είναι να καθίσταται πλέον δυσχερής η εύρεση ενοικιαζόμενου διαμερίσματος σε ορισμένα σημεία του κέντρου, χωρίς να αποφεύγονται ακόμα και στρεβλώσεις, καθώς καταγράφονται υψηλά ενοίκια σε διαμερίσματα χαμηλής ποιότητας.

Πλέον, πέραν της υπερβάλλουσας προσφοράς, καθοριστικό ρόλο στην ταχύτερη ανάκαμψη των τιμών και της ζήτησης στην αγορά κατοικίας θα διαδραματίσουν πλέον και οι πλειστηριασμοί, καθώς θα δημιουργήσουν μια παράλληλη αγορά ακινήτων από την οποία θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος αγοραστής να εντοπίζει επενδυτικές ευκαιρίες σε τιμές, κατά κανόνα, χαμηλότερες άλλων ακινήτων στην ίδια περιοχή. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμη η διαχείριση του όγκου των προς εκπλειστηριασμό ακινήτων, προκειμένου να μην υπάρξουν σοβαρές πιέσεις για νέες μειώσεις των τιμών των κατοικιών.

Εν τω μεταξύ, σαφώς θετική είναι πλέον η εικόνα και στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων. Στην τελευταία έκθεσή της, η ΤτΕ σημείωσε πως η βαθμιαία απορρόφηση του περιορισμένου διαθέσιμου αποθέματος αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη νέων ακινήτων σε στοχευμένους τομείς, αλλά και στην αναβάθμιση του παλαιότερου και υποδεέστερων χαρακτηριστικών αποθέματος. «Προϋπόθεση ωστόσο για βιώσιμη ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων είναι, παράλληλα με τη διατήρηση των προοπτικών μεγέθυνσης της οικονομίας, η αποκατάσταση της ροής χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της ΤτΕ.


Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text