Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Με τρεις αλλαγές η φετινή φορολογική δήλωση

Με τρεις αλλαγές η φετινή φορολογική δήλωση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με τρεις αλλαγές η φετινή φορολογική δήλωση

Του Σπύρου Δημητρέλη

Τρεις αλλαγές περιλαμβάνει η νέα φόρμα της φορολογικής δήλωσης που θα κληθούν φέτος να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι φορολογούμενοι. Πρόκειται για αλλαγές που συνδέονται με παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη φορολογία εισοδήματος καθώς και παρεμβάσεις που στοχεύουν στο να γίνονται καλύτερες διασταυρώσεις στοιχείων.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο Ε1 θα περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:

-καταργήθηκε ο κωδικός 051-052 της φορολογικής δήλωσης στον οποίο οι φορολογούμενοι δήλωναν τις ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους. Η κατάργηση είναι αποτέλεσμα της κατάργησης της σχετικής έκπτωσης φόρου από το φορολογικό έτος 2017 στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μέτρων για την επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος. Η έκπτωση ήταν της τάξης του 10% επί της δαπάνης εφόσον όμως η συνολική δαπάνη ξεπερνούσε το 5% του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου. Οι ιατρικές δαπάνες μετρούν μόνο για την οικοδόμηση του αφορολόγητου ορίου μόνο, όμως, εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα

-άλλαξε η περιγραφή του κωδικού των δαπανών για την οικοδόμηση του αφορολόγητου ορίου καθώς σε αυτόν πλέον οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δηλώνουν τις δαπάνες που πραγματοποίησαν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Υπενθυμίζεται ότι πλέον η έκπτωση φόρου που δίνεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους και οδηγεί εμμέσως στο αφορολόγητο όριο χορηγείται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος δαπανήσει ένα ελάχιστο μέρος του εισοδήματός του με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο πληρωμής (π.χ. μεταφορά σε επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης ή του επαγγελματία)

-προστέθηκε τεχνικά η δυνατότητα να δηλωθεί φιλοξενούμενος του φορολογούμενου χωρίς να είναι προστατευόμενο μέλος. Ο νέος αυτός κωδικός στοχεύει στο να γίνονται ευκολότερα έλεγχοι και διασταυρώσεις καθώς στο πλαίσιο χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος εμφανίστηκαν χιλιάδες φορολογούμενοι να δηλώνουν φιλοξενούμενοι

Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις σχεδιάζεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να ξεκινήσουν να υποβάλλονται όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Έτσι αναμένεται άνοιγμα της σχετικής εφαρμογής ακόμη και εντός του Απριλίου.


Πηγή: capital.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text