Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Η μπάλα οδεύει στη γήπεδο της Deutsche Telekom για το 5% του ΟΤΕ

Η μπάλα οδεύει στη γήπεδο της Deutsche Telekom για το 5% του ΟΤΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η μπάλα οδεύει στη γήπεδο της Deutsche Telekom για το 5% του ΟΤΕ

Του Νίκου Χρυσικόπουλου.

Η Deutsche Telekom θα έχει, όπως όλα δείχνουν και εν πολλοίς αναμένονταν, τον πρώτο λόγο στη διαδικασία πώλησης του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ.

Για τη συμμετοχή του δημοσίου που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ διενεργείται την περίοδο αυτή διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός από το Ταμείο, με μοναδικό κριτήριο για την επιλογή του προτιμώμενου πλειοδότη το ύψος της οικονομικής προσφοράς. Με βάση την πρόσκληση του Ταμείου, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές έως την ερχόμενη Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 (17:00 τοπική ώρα).

Σημειώνεται πως από τη στιγμή που το πωλούμενο ποσοστό (24.507.520 μετοχές) πέρασε στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο βάσει καταστατικού υποχρεούται να διεξάγει διαγωνισμό για την παραχώρησή του, η οποία αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση. Στο RFP του διαγωνισμού σημειώνεται επίσης πως η Deutsche Telekom (ελέγχει σήμερα το 40% του Οργανισμού) διατηρεί το δικαίωμα πρώτης άρνησης για όποια πρόσθετη πώληση μετοχών του ΟΤΕ.

Αν και από το premarketing που πραγματοποίησε η Credit Suisse είχε υπάρξει κινητικότητα, μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει έμπρακτο ενδιαφέρον από έτερη πλευρά για το πωλούμενο ποσοστό του Οργανισμού. Υπήρχε η εκτίμηση ότι η πώληση ενός "μπλοκ” μετοχών του ΟΤΕ σε συνδυασμό με την αισθητά βελτιωμένη μερισματική πολιτική που θα εφαρμόσει για τα επόμενα χρόνια η διοίκηση του Οργανισμού, θα μπορούσε να κινητοποιήσει επενδυτικό ενδιαφέρον. Εάν αυτό δεν συμβεί, η προθεσμία θα εκπνεύσει δίχως οι σύμβουλοι του διαγωνισμού να γίνουν αποδέκτες προσφοράς και πλέον θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία για να αποκτήσει η D.T το εν λόγω ποσοστό, με βάση τη μεσοσταθμική τιμή κλεισίματος της μετοχής των τελευταίων 20 συνεδριάσεων στο Χ.Α., όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία Μετόχων.

Επισημαίνεται ότι η D.T. διαθέτει προθεσμία 60 εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που ενημερωθεί εγγράφως για το εάν θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμά της για την απόκτηση από την ίδια (ή από μέλος του ομίλου DT) του 5%. Αν ο γερμανικός όμιλος δεν ασκήσει το δικαίωμά πρώτης προτίμησης, το Ταμείο απελευθερώνεται από τους σχετικούς περιορισμούς της συμφωνίας μετόχων για το πωλούμενο ποσοστό.

Η διάθεση του 5% των μετοχών ΟΤΕ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ θα μειώσει τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο 5%, εκ των οποίων το 1% ανήκει άμεσα σε αυτό και το 4% έμμεσα μέσω του ΙΚΑ. Αν η DT αποκτήσει το ποσοστό και ανεβάσει τη συμμετοχή της στο 45% δεν υπάρχει υποχρέωση δημόσιας προσφοράς διότι η πώληση θεωρείται συνέχεια της πρώτης αποκρατικοποίησης. Το προς πώληση 5% αποτιμάται στο Χ.Α. στα 280 εκατ.ευρώ. 


Πηγή: capital.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text