Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Συναγερμός στο Βερολίνο λόγω εξαγορών από Κινέζους

Συναγερμός στο Βερολίνο λόγω εξαγορών από Κινέζους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συναγερμός στο Βερολίνο λόγω εξαγορών από Κινέζους

Της Ρουμπίνα Σπάθη.

Τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ επικαλείται λόγους εθνικής ασφαλείας για να εμποδίσει την εξαγορά αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας από κινεζικές, συναγερμός έχει σημάνει στο Βερολίνο, το οποίο αναζητεί τρόπους για να ανακόψει την επέλαση της Κίνας σε στρατηγικής σημασίας γερμανικές βιομηχανίες. Πολιτικοί και παράγοντες της γερμανικής αγοράς εκφράζουν υποψίες που συγκλίνουν εμφανώς με τις καταγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ κατά των κινεζικών βιομηχανιών για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και, γενικότερα, για αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές εις βάρος των εμπορικών εταίρων της Κίνας.

Επανεξετάζουν, έτσι, τη σχετική νομοθεσία που ενδεχομένως να τροποποιηθεί στο εγγύς μέλλον, καθώς προσφάτως απεδείχθη διάτρητη στην επίθεση φιλίας από πλευράς των κινεζικών επιχειρήσεων. Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε προσφάτως ότι ίσως υπάρχουν «παραθυράκια» στη γερμανική νομοθεσία, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να κλείσουν. Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών Ματίας Μάχνιγκ υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι πρέπει να αλλάξει το ανώτατο ποσοστό (25%) γερμανικής επιχείρησης που επιτρέπεται από τη γερμανική νομοθεσία να εξαγοράσει μια ξένη εταιρεία, διότι δεν είναι αποτελεσματικό.

Το πρώτο «καμπανάκι» χτύπησε στο Βερολίνο πριν από δύο χρόνια, όταν η κινεζική Midea εξαγόρασε τη γερμανική εταιρεία ρομποτικής Kuka, στρατηγικής σημασίας για τη γερμανική τεχνογνωσία. Τότε το Βερολίνο προέβη στην πρώτη βεβιασμένη ίσως αντίδραση, όταν ανακάλεσε την έγκριση που είχε δώσει στην κινεζική Fujian Grand Chip Investment για την εξαγορά της γερμανικής εταιρείας μικροεπεξεργαστών Aixtron. Ακολούθησε παρέμβαση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, υπό τις οδηγίες της αμερικανικής Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων, απαγόρευσε την εξαγορά της Aixtron, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας, καθώς η γερμανική εταιρεία διατηρούσε θυγατρικές στις ΗΠΑ.

Μεσολάβησε στα τέλη του 2016 η εξαγορά του 10% της Deutsche Bank από τον κινεζικό όμιλο ΗΝΑ, που αναδείχθηκε έτσι στον μεγαλύτερο μέτοχο του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού. Λίγο αργότερα, στις αρχές της περασμένης χρονιάς, το Βερολίνο επιχείρησε να συσπειρώσει τις δυνάμεις του με τη δεύτερη και την τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης, δηλαδή τη Γαλλία και την Ιταλία, και να ασκήσει πιέσεις ώστε να ελέγχονται πολύ πιο αυστηρά από την Ε.Ε. οι προτεινόμενες εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από ξένες επιχειρήσεις και προπαντός όταν υπάρχουν υποψίες ότι αυτές γίνονται στη βάση ενός κρατικού σχεδίου τρίτης χώρας.

Τα ανακλαστικά των γερμανικών πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων ενεργοποίησε, πάντως, στον μέγιστο βαθμό η εξαγορά μεριδίου 10% της Daimler από την κινεζική Geely προ μερικών εβδομάδων. Η κινεζική εταιρεία φαίνεται να παρέκαμψε ορισμένες ασφαλιστικές δικλίδες που περιφρουρούν τις στρατηγικής σημασίας γερμανικές βιομηχανίες. Μιλώντας στους Financial Times, ο Χανς Μίχελμπαχ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών και εμπειρογνώμων επί χρηματοοικονομικών θεμάτων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κινεζική εταιρεία κατόρθωσε να παρακάμψει τις ασφαλιστικές δικλίδες, προχωρώντας σε «μεθοδευμένη χρήση νομικών γκρίζων ζωνών».

Οι ελιγμοί της Geely ενισχύουν την πεποίθηση πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων της Γερμανίας ότι πίσω από τις φαινομενικά επιχειρηματικής φύσεως επιλογές των κινεζικών επιχειρήσεων κρύβεται το Πεκίνο και η πρόθεσή του να υποκλέψει μεθοδικά την τεχνογνωσία των γερμανικών επιχειρήσεων και να εκτοπίσει, τελικά, τη γερμανική βιομηχανία από αυτόν τον κλάδο.

Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text