Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Απειλές Ερντογάν μετά την εισβολή στο Αφρίν

Απειλές Ερντογάν μετά την εισβολή στο Αφρίν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Απειλές Ερντογάν μετά την εισβολή στο Αφρίν

ΑΓΚΥΡΑ. Με επέκταση των πολεμικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την τουρκοσυριακή μεθόριο, ακόμη και στο βόρειο Ιράκ, απείλησε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς η τουρκική σημαία κυμάτιζε στο Αφρίν και οι ισλαμιστές σύμμαχοι των τουρκικών δυνάμεων λεηλατούσαν την έρημη πόλη. Τουλάχιστον 200.000 Κούρδοι κάτοικοι της πόλης έχουν καταφύγει στην ύπαιθρο, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των νεκρών από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς.

«Θέτοντας υπό έλεγχο το κέντρο της πόλης του Αφρίν, χθες, κάναμε το σημαντικότερο βήμα της επιχείρησης “Κλάδος ελαίας”», είπε ο Ερντογάν ενώπιον δικαστών και εισαγγελέων στην Αγκυρα. «Τώρα θα συνεχίσουμε στο Μανμπίτζ, στο Αϊν αλ-Αραμπ (Κομπάνι), στο Τελ Αμπιάντ, στο Ρας αλ-Αϊν και στο Καμισλί, μέχρι να απομακρυνθεί πλήρως ο διάδρομος αυτός», δήλωσε, ενώ απείλησε το Ιράκ ότι αν δεν εκδιώξει το κουρδικό στρατηγείο από τα βουνά Σιντζάρ, θα το πράξει ο τουρκικός στρατός. «Αν δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε θα έρθουμε μια νύχτα στο Σιντζάρ και θα εκκαθαρίσουμε το PKK. Αν είμαστε φίλοι και αδελφοί, θα μας διευκολύνετε. Αν αργήσετε θα υπάρξει και εκεί Κλάδος Ελαίας».

Αμέσως μετά την εισβολή, Τούρκοι στρατιώτες κατέστρεψαν το άγαλμα του Καβέχ, που ήταν σύμβολο κατά της τυραννίας και των ξένων εισβολών.

«Στο Αφρίν λυσσομανά μια ανίερη συμμαχία ανάμεσα στον τουρκικό εθνικισμό και στον ένοπλο ισλαμισμό. Τούρκοι στρατιώτες γράφουν “Türkiye” σε τοίχους σπιτιών και απευθύνουν τον χαιρετισμό των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων. Σύροι αντάρτες υψώνουν το λεγόμενο “δάχτυλο Ταουχίντ”, τον υψωμένο δείκτη ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σύμβολο των σαλαφιστών. Στις εικόνες από το Αφρίν χρειάζεται συχνά δεύτερη ματιά, προκειμένου να αναγνωρίσει κανείς ότι η πόλη δεν καταλήφθηκε από το ISIS αλλά από τον τουρκικό στρατό και τους συμμάχους του», έγραψε στο περιοδικό Spiegel ο ανταποκριτής στην περιοχή, Κρίστοφερ Σίντοου.

Εγγραφη διαμαρτυρία

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι Κούρδοι είχαν κατορθώσει να ελέγξουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της μεθοριακής ζώνης, επικρατώντας των ισλαμιστών και των λοιπών μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης των εδαφών αυτών, ωστόσο, είναι η κυβέρνηση της Δαμασκού, η οποία χθες διαμαρτυρήθηκε εγγράφως στον ΟΗΕ για τις τουρκικές ενέργειες. «Η ανακοίνωση του προέδρου του τουρκικού καθεστώτος ότι οι δυνάμεις εισβολής ελέγχουν το Αφρίν στερείται νομιμοποίηση», ανέφερε η επιστολή της Δαμασκού προς τον ΟΗΕ. «Ζητούμε να αποσυρθούν οι δυνάμεις εισβολής άμεσα από τα συριακά εδάφη που κατέχουν».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, υποστήριξε ότι η τουρκική παρουσία δεν είναι μόνιμη. «Στόχος μας είναι να παραδώσουμε την περιοχή στους πραγματικούς ιδιοκτήτες της, αφού την καθαρίσουμε από τρομοκράτες». Ο Μποζντάγ είπε ότι οι Κούρδοι άφησαν πίσω στο Αφρίν τα όπλα τους, ως εκ τούτου η Τουρκία περισυνέλεξε τα περισσότερα όπλα που είχαν δώσει στους Κούρδους οι ΗΠΑ. Ο εξοπλισμός των Κούρδων από τις ΗΠΑ ήταν μόνιμο αγκάθι στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ με χθεσινή ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαχώρισε τη βορειοδυτική Συρία, όπου βρίσκεται το Αφρίν, από τη βορειοανατολική, όπου βρίσκονται άλλες κουρδικές πόλεις. «Επιβεβαιώνουμε τους δεσμούς μας με την εκστρατεία για την καταπολέμηση του ISIS και με τους εταίρους μας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στην ανατολική Συρία», ανέφερε η ανακοίνωση.

Δήλωση Μογκερίνι

Στις Βρυξέλλες, η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, προέτρεψε την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν να εγγυηθούν την εγκατάσταση ζωνών αποκλιμάκωσης. «Οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας στη Συρία πρέπει να αφορούν την αποκλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών, όχι την κλιμάκωσή τους», είπε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε χθες με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, τον οποίο συνεχάρη για την εκλογή του, ενώ, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, «οι δύο ηγέτες σημείωσαν την αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα στη Μόσχα και στην Αγκυρα στις απόπειρες επίλυσης της κρίσης».

Ανησυχία ΗΠΑ

«Εξαιρετική ανησυχία» εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τις εξελίξεις του τελευταίου 48ώρου στο Αφρίν. «Οπως φαίνεται, το Αφρίν εκκενώθηκε υπό τον φόβο επίθεσης από τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και αντιπολιτευόμενες δυνάμεις υποστηριζόμενες από την Τουρκία», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζητώντας παράλληλα από την Τουρκία, τη Ρωσία και τη συριακή κυβέρνηση να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις. «Οι ΗΠΑ δεν επιχειρούν στην περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας όπου βρίσκεται το Αφρίν. Επιβεβαιώνουμε τους δεσμούς μας με τη νατοϊκή μας σύμμαχο, Τουρκία, περιλαμβανομένων των θεμιτών ανησυχιών της στο θέμα της ασφάλειας. Επιβεβαιώνουμε επίσης τους δεσμούς μας με την εκστρατεία για την καταπολέμηση του ISIS και με τους εταίρους μας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (σ.σ. κυρίως Κούρδους) στην ανατολική Συρία. Οι συγκρούσεις στη δυτική Συρία τους τελευταίους δύο μήνες έχουν αποσπάσει την προσοχή από τη μάχη κατά του ISIS και του έχουν δώσει τη δυνατότητα να ανασυσταθεί σε κάποιες περιοχές. Αυτό προξενεί εντεινόμενη ανησυχία», καταλήγει η ανακοίνωση.


Πηγή: kathimerini.gr

24


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text