Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Στα σκαριά η ίδρυση «κακής» τράπεζας στην Κύπρο

Στα σκαριά η ίδρυση «κακής» τράπεζας στην Κύπρο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στα σκαριά η ίδρυση «κακής» τράπεζας στην Κύπρο

Αρχισε η αναζήτηση επενδυτών για την πώληση μέρους ή του συνόλου της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (Συνεργατισμός), σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού Τύπου. Η όλη διαδικασία ενδεχομένως να οδηγήσει στον διαχωρισμό της σε μία «καλή» και σε μία «κακή» τράπεζα. Η εξεύρεση επενδυτών, οι οποίοι πιθανώς και να εντοπιστούν μεταξύ όσων έχουν ήδη παρουσία στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανατέθηκε στη Citigroup Global Markets. Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού ήταν προ πολλού αναμενόμενη, αλλά δεν προεξοφλείται το τελικό αποτέλεσμα. Οι επενδυτές μπορεί να επιλέξουν να αποκτήσουν μέρος του ενεργητικού ή και το σύνολό του. Στη διαδικασία της μερικής εξαγοράς δυνητικά συμμετέχουν και άλλες κυπριακές τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 77% της ΣΚΤ ανήκει στο κράτος και η τράπεζα διατηρεί την πλειονότητα των τραπεζικών καταθέσεων που έχουν οι Κύπριοι.
 
Η μία επιλογή των επενδυτών θα μπορούσε να αφορά τις συμβατικές τραπεζικές εργασίες της ΣΚΤ και η δεύτερη, το προβληματικό της κομμάτι. Αυτό έχει να κάνει με το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της, τα οποία ποσοστιαία ανέρχονται στο 58% επί των συνολικών. Κατά τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη, η ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού θα συμβάλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών σε αυτόν.
 
Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο κ. Γεωργιάδης προσπάθησε να καθησυχάσει όσους σκέπτονται ότι άλλη μία επένδυση του δημοσίου θα προξενήσει ζημίες σε φορολογουμένους και καταθέτες. Συγκεκριμένα, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι το κράτος, αν παραστεί ανάγκη και δεν εξευρεθούν επενδυτές, θα στηρίξει τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Πάντως, όπως ανέφερε σε τηλεγράφημά του ο κυπριακός ειδησεογραφικός ιστότοπος www.stockwatch.com.cy, ο Χάρης Γεωργιάδης δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό, δεδομένου από την 1η Ιανουαρίου 2016 η Ευρωπαϊκή Ενωση απαγορεύει τις κρατικές ενισχύσεις στα τραπεζικά ιδρύματα.
 
Εντούτοις, διευκρίνισε ότι, σε αντίθεση με την οικονομική κρίση του 2013, σήμερα η Κύπρος έχει την οικονομική δυνατότητα να στηρίξει τον Συνεργατισμό. Οπως είναι γνωστό, η Λευκωσία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στοχεύοντας στη σύσταση κρατικού φορέα ο οποίος θα επωμιστεί τα προβληματικά δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Κατά τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, τα εν λόγω δάνεια πλέον έχουν μηδενική αξία. «Οι κινήσεις για εξεύρεση επενδυτών για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα αποσκοπούν στη θωράκισή της, χωρίς να διακυβεύεται προφανώς η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν και αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, εκπρόσωποι τριών επενδυτικών ταμείων (Third Point, Tosca και Απόλλων) βρίσκονται στο νησί για την ιδιωτικοποίηση της Συνεργατική Κυπριακής Τράπεζας. Αν αγοράσουν το σύνολο της ΣΚΤ, θα υπάρξει αύξηση κεφαλαίου και το μερίδιο του δημοσίου θα μειωθεί σημαντικά. Τέλος, αν οι επενδυτές αγοράσουν μέρος της τράπεζας, και ειδικά τα κόκκινα δάνεια, η συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο θα διευκολυνθεί γιατί θα απελευθερωθεί από αυτά τα βαρίδια.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text