Αρχική | Ειδήσεις | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά | Ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος μέσω των κρυπτονομισμάτων

Ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος μέσω των κρυπτονομισμάτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος μέσω των κρυπτονομισμάτων

Της Ζωρζέτ Ζολώτα.

Ο Ρόναλντ Γουίλερ, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ψηφιακής πλατφόρμας AlphaBay, αποδέχθηκε προ ημερών την ενοχή του σε ό,τι αφορά την υπόθεση πώλησης όπλων, ναρκωτικών και τοξικών χημικών άνω του ενός δισ. δολαρίων, μέσω της χρήσης κρυπτονομισμάτων. Βασικό καθήκον του Γουίλερ ήταν να διαβεβαιώνει τους χρήστες της AlphaBay ότι οι παράνομες συναλλαγές τους θα περνούσαν απαρατήρητες και άφαντες από το μικροσκόπιο των Αρχών. Τον Ιούλιο του 2017, ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές εντόπισαν τις έκνομες ενέργειες της AplhaBay, έπειτα από εκτενή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε διεθνή κλίμακα, και απαγόρευσαν τη λειτουργία της.

Η υπόθεση της AplhaBay δείχνει ότι τα ψηφιακά νομίσματα μπορούν να διευκολύνουν το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Το Ταμείο προτείνει την υιοθέτηση τεχνολογιών που θα επιβάλουν τον νόμο στην εκτέλεση συναλλαγών με ψηφιακά νομίσματα. Τονίζει, επίσης, πως θα πρέπει να επιβληθούν οι ίδιοι κανόνες για τις ψηφιακές συναλλαγές που ισχύουν για όλες τις υπόλοιπες μορφές πληρωμών. Ηδη η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι εποπτικές αρχές σε άλλες χώρες εφαρμόζουν τους κανόνες που ισχύουν στις δημόσιες εγγραφές μετοχών σε εκδόσεις νέων ψηφιακών νομισμάτων. Εντούτοις, το Ταμείο παραδέχεται ότι καμία χώρα δεν μπορεί μονομερώς να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση. Θα πρέπει να υπάρξουν διεθνείς κανόνες για τα ψηφιακά νομίσματα.

Στη σύνοδο του G20 στο Μπουένος Αϊρες, υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες αναφέρθηκαν στην ανάγκη στενής παρακολούθησης των κρυπτονομισμάτων. Στο κοινό ανακοινωθέν τους έγινε αναφορά στην έλλειψη προστασίας των καταναλωτών και των επενδυτών, στην έκθεση της αξιοπιστίας των αγορών αλλά και στους κινδύνους ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Θα πρέπει, όμως, να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, διστάζουν να εισηγηθούν την υιοθέτηση νέων κανόνων. Εδώ και μία δεκαετία τίθενται αυστηρότεροι όροι στη λειτουργία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009. H Γαλλία έχει προτείνει την υιοθέτηση ενός νομικού πλαισίου για τους «παρόχους υπηρεσιών για τη διαχείριση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων».

Η απουσία κοινής δέσμευσης από το G20 για ένα διεθνές κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει την ομαλή και έννομη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων θα οδηγήσει σε μονομερείς ενέργειες εκ μέρους μεμονωμένων κυβερνήσεων. Ετσι, όμως, όσοι ρέπουν στην παρανομία θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλη χώρα που θα ισχύει πιο χαλαρό καθεστώς. Το ΔΝΤ τονίζει ότι τα ψηφιακά νομίσματα είναι ελκυστικά και ριψοκίνδυνα για τους ίδιους λόγους. Η έκδοση νέων ψηφιακών νομισμάτων γίνεται χωρίς την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας. Αυτό διατηρεί τις συναλλαγές μακριά από το μικροσκόπιο των Αρχών, όπως συμβαίνει με τις συναλλαγές σε μετρητά. Οι εκδόσεις ψηφιακών νομισμάτων πολλαπλασιάστηκαν μέσα στο 2017 μετά τη μεγάλη άνοδο του bitcoin, το οποίο είναι το κυρίαρχο και το παλαιότερο απ’ όλα τα κρυπτονομίσματα.

Στη Βρετανία ξεκίνησαν έρευνες για το bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα, για να εξακριβωθεί αν η χρήση τους «αυξάνει τη μεταβλητότητα των αγορών, το ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος και τις εγκληματικές ενέργειες μέσω Διαδικτύου». Η τεχνολογία blockchain, που στηρίζει τα ψηφιακά νομίσματα, αναμένεται να είναι το βασικό μέσο για την παροχή ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Το ΔΝΤ σχολιάζει ότι το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) εξετάζει διάφορους κανόνες για την εποπτεία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην ψηφιακή εποχή.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text